Mit kell ilyenkor csinálni, ha a tabulatúrán ilyen jel van?
Itt a jel:
<>
E között van a szám. Például:
<5>
Ez van a videóban is.
https://www.youtube.com/watch?v=Z6qbcSYIw9w
Hogy csinálja azt a hangot az E5-n?!
Mojjo, néha régi kérdéseket böngészgetek :) nem hagyhattam ezt a "konzis tanárt" szó nélkül :))...viszont ez a rallyversenyzős hasonlatodon nagyot nevettem :))
Igen, a srác a videón nincs igazán a helyzet magaslatán :)
Viszont azzal egyetértek, hogy a tabulatúra praktikusabb gitárra mint a kotta. Teljesebben le lehet jegyezni a segítségével a gitárzenét, mint a kottával. Mondom ezt úgy, hogy kottát jóval előbb tanultam meg olvasni mint a tabulatúrát...
@31: hmmhmm... én azt szeretem a legjobban, amikor tab és kotta is van, egymás alatt. Ami azt illeti, szinte kizárólag ilyenből játszok. És igencsak sokszor komolyabb emberek is ilyet használnak, sőt, gyakorta komoly klasszikusgitáros (!) zeneszerzők is ilyet adnak ki a kezük közül, nem puszta kottát.
De ha csak az egyiket lehet választani: természetesen mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága, a maga előnyei, hátrányai. Nem kell ezt túlpörögni, ahogy a konzis rallys versenytehén tette.
Megnéztem egyébként a #8-as hozzászólásban linkelt videót. És most szentségtörést fogok elkövetni. Tudom, hogy Michael Lucarelli egy jól ismert és nagy név. De... kedves, magát konzis tanárnak képzelő ápoltunk a kiváló hangsúlyozást emeli ki - többek között. Ezt a videót mutatja példaértékűnek. De basszus, csapjon belém a gömbvillám, de nem. És főleg, elsősorban a hangsúlyozás elégtelensége miatt. Bocsásson meg a világ, de a klasszikus gitározás élvonalától ez fényév messzeségre van ebből az aspektusból. És ha tényleg az lenne, akinek mondja magát, ezt bizony hallaná.
A klasszikus gitár kiemelkedik a hangszerek közül abban, hogy milyen sokszínűen és kifejezően lehet hangsúlyokat belevinni a játékba. Egy klasszikus gitáros évek megfeszített munkájával tudja elérni, hogy ezt a képességét a hangszerének ki tudja használni. Ezt egyébként ilyen teljességben egy fémhúros akusztikussal nem lehet megcsinálni, így egy fémhúroson játszó ember természetszerűleg nem tanulja meg olyan mélységben, mint egy klasszikusgitáros - és ezért ezt a kérdésben linkelt videón szereplő srác rovására pont nem lehet írni, ahogy a konzisunk tette.
Csak, hogy érzékeltessem, ugyanaz a dal Sungha Yungtól, aki fingerstyle gitáros legenda, kb pelenkás kora óta, és egy klasszikus gitárostól, aki szintén legendás előadó - érdemes megfigyelni a hangsúlyozás különbségeit, döbbenetes:
- Sungha Yung: https://www.youtube.com/watch?v=wRwp7H7u82k
- Ana Vidovic: https://www.youtube.com/watch?v=HSECkRnpsDE
És kb ez az a hangsúlyozás, amit egy klasszikus gitárostól elvárunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!