Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Klasszikus gitáron ezt hogy...

Klasszikus gitáron ezt hogy kell megpengetni?

Figyelt kérdés

Az asturias című műről lenne szó. Aki nem ismeri, azok kedvéért mondom, hogy úgy van, hogy a basszusban van a dallam, és minden hang után a H húrt kell megpengetni (legalábbis egy ideig)

Na és szóval ezt lehet p-i-p-i ujjakkal játszani? Vagy attólmég hogy minden második hangot hüvelyujjal pengetek, a köztük lévő hangoknál ugyanúgy váltott ujjas pengetést kell használni? kényelmesebb lenne p-i-p-i ujjakkal, de a kottába meg p-i-p-m van írva. Ha a számomra könnyebb módszerrel csinálom, az szabálytalan?

2010. febr. 15. 19:44
1 2 3
 11/24 Thurston ***** válasza:

Én meg azon szoktam nevetni amúgy, amikor az ilyen klaszsikus zenészek nagy bölcsességgel okoskodnak a botcsinálta gitárosokon, hogy a gitározáshoz bizonyára nagyon értenek, de a zenéléshez sajnos nem sok közük van.

Nem véletlen az, hogy aki éveken át tanulja a zenét, az hozzá sem fog tudni szagolni egy Dream Theater vagy Opeth dalhoz, mert úgy beleverték a fejébe a sok skálát és akkordot, hogyha azt látják, hogy valaki egy szóló közben őrült módon kilépett az adott skálából, akkor bepánikolnak.

Pedig ha a zenét szabályokra építenénk, akkor minden zene ugyanolyan lenne. És ez nem tudomány kéne hogy legyen. Hanem művészet. AMivel az érzéseidet fejezed ki, és nem azt bizonygatod vele, hogy te mennyrire értessz hozzá. (Mert őszíntén, ki nem szarja le? Becsülendő, de ettől még nem fogsz jó zenét csinálni.)

2010. febr. 15. 21:23
 12/24 anonim ***** válasza:

21:23

Na erre gondoltam én is. Jön itt a négy akkordal, de ha látná némelyik tanítványom mit művel, amikor frissen jön hozzám... Néha nyelni sem tudok. És jó, hogy iylen bandákat említettél, mert ez pontosan ennek a mostanában divatos progresszív metálnak köszönhető. Hiszen emiatt a "hobbigitárosok" többsége bőven nem áll meg a négy akkordnál, hiszen az általa kedvelt zenékben olyan gitártémák vannak, amikkel klaszsikusban nem fog találkozni, így talán még messzebb is jut. A dolgok elméletét persze nem fogja ismerni, de ha enélkül is eljátszanak bármit, ami eszükbe jut, meg amit hallanak, akkor mi a baj...?

2010. febr. 15. 21:30
 13/24 A kérdező kommentje:

jó, senkit nem akartam lehurrogni, én is szólógitározok, tudom hogy ott szabadabban mennek a dolgok. De én felvételizni akarok zeneművészetire, és az ottani emberek még a dinamikába is belekötnek, hiába hangzik teljesen jól, akkoris utánanéznek hogy ott nem kellett volna erősíteni, és elküldenek. Ezt nemakarom.

Az meg nemérdekel hogy ki hogy tud eljátszani egy dream theatre szólót. Aki azt el tudja játszani, de skálákat nem ismer, az vagány. És ha improvizálnia kell? vagy szólót írni? Akkor eljátsza mindig azt a dream theatre szólót? Nagyonjó..

a normális válaszolónak üzenem egyébként, hogy Isaac albeniz-től az Asturias a darab címe.

2010. febr. 15. 21:32
 14/24 anonim ***** válasza:

"Az meg nemérdekel hogy ki hogy tud eljátszani egy dream theatre szólót. Aki azt el tudja játszani, de skálákat nem ismer, az vagány. És ha improvizálnia kell? vagy szólót írni? Akkor eljátsza mindig azt a dream theatre szólót? Nagyonjó.."

Abba azonban nem gondolsz bele, hogy aki huzamosabb ideigh ilyen zenékkel foglalkozik, annak talán már benne vannak a hangok annyira fejében, hogy úgyis simán lejátzsik bármit... (Nem tudom miért gondoljátok azt, hogy ehhez feltétlenül elméleti tanulás kell. Magától az ember talán nem tudja, hogy mi hangzik jól??)

2010. febr. 15. 21:34
 15/24 anonim ***** válasza:

És még valami.

"De én felvételizni akarok zeneművészetire, és az ottani emberek még a dinamikába is belekötnek, hiába hangzik teljesen jól, akkoris utánanéznek hogy ott nem kellett volna erősíteni, és elküldenek. Ezt nemakarom."

Igen, mert ha erősíted, az hallatzsik is. De hogy melyik ujjaddal pengeted az adott húrt, azt az égvilágon senki nem fogja kihallani. És azért szerintem a zene még bőven mindig arról szól, amit hallunk...

2010. febr. 15. 21:35
 16/24 A kérdező kommentje:
Egyébként, most nem tudom hogy honnan jött le nektek az hogy én szart sem értek a zenéhez. Azért mert megkérdeztem hogy ott milyen ujjrenddel érdemesebb játszani? Nem mindegy hogy melyiket gyakorolom be, mert akár hiszitek, akár nem, a fősulin kinevetnek ha valamit nem úgy csinálok ahogy azt az ottani tanárok elvárják. Kényelmesebb p-i-p-i pengetéssel, de ha az nekik az azt jelenti hogy nem tudok váltott ujjal pengetni, akkor el fognak küldeni. ennyi
2010. febr. 15. 21:36
 17/24 Thurston ***** válasza:
Ezt nem értem. Most vagy én vagyok egy hihetetlen nagy zseni, vagy te viszed túlzásba nagyon ezt a felvételitől való parázást. (És igen, ahogy az előző is mondta, ha valami hallható hiba van a játékodvan, az nyilván zsámít, de mostn em ilyesmiről bezsélünk.)
2010. febr. 15. 21:36
 18/24 Thurston ***** válasza:

"mert akár hiszitek, akár nem, a fősulin kinevetnek ha valamit nem úgy csinálok ahogy azt az ottani tanárok elvárják"

Akkor mégegyszer elmondom... Én zenei fpőiskolát végeztem, és nem volt ebből problémám. Pedig velem is előfrodult, hogy valahol átírtam az ujjrendet, mert úgy nem volt kényelmes éppen. olt egy darab tanár, akinek ez feltűnt, és ő megkérdezte, hogy ez nem megy-e, vagy csak ittk ényelmesebb volt. Ezértm utattam valamit, amiben váltott ujjrendet használtam. Mellesleg ilyesmi miatt még nem is fognak elküldeni. Ezt elhiheted.

SZóvla szerintem itt csak az volt a problémája az embereknek, hogy te valami óriási ügyet csináltál ebből (oké hogy ofntos, de nem ennyire), és enyhén szólva is lenézően szóltál olyan emberekről, akik talán már jóval előrébb tartanak nálad. (MÉs ez még akkor sem lenne jogos, ha életükben nem tanultak volna zenét.)

2010. febr. 15. 21:40
 19/24 A kérdező kommentje:
jólvan, nem akarok belefolyni semmi felesleges vitába. Akkor majd megkérdezek néhány gitártanárt. Aki normálisan válaszolt, annak köszönöm, aki meg nem az meg...
2010. febr. 15. 21:44
 20/24 A kérdező kommentje:
És az első válaszolótól bocsánatot kérek
2010. febr. 15. 21:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!