Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Milyen skálák játszhatóak...

Milyen skálák játszhatóak kvintakkordokra?

Figyelt kérdés

Azt tudom hogy a rockban általában a moll pentaton használatos, de azon kivül mit lehet mondjuk az alábbi akkordmenetre:

C5 G5 A5 F5

2015. márc. 5. 16:22
 1/9 anonim ***** válasza:

attól függ, hogy mi a tonalitás. a kvintek önmagukban nem harmóniák, csak a basszussáv megerősítésére szolgálnak. e három akkord alapján lehet a szám Cmollban vagy Cdúrban egyaránt, bár az A miatt a Cdúr sanszosabb.

ez esetben játszhatsz rá C-dúr modálisokat, Cdúr pentaton móduszait (elsőrendűen A-moll pentatont), A blues skálát stb, rockban másokat nem szoktak használni.

ha menő akarsz lenni, D-dóros, H-szűkített, A összhangzatos moll móduszokat vagy G fél-egészt játszol rá, és akkor lassan elmehetsz jazz-zenésznek is.

2015. márc. 5. 17:52
 2/9 A kérdező kommentje:
És az arpeggiokat lehet rá játszani?
2015. márc. 5. 18:46
 3/9 anonim ***** válasza:

az arpeggio akkordbontást jelent, te skálát kérdeztél...

amúgy lehet, de nem a kvinteket kéne bontogatnod, mert azokban kemény kettő darab hang van :D

2015. márc. 5. 20:00
 4/9 A kérdező kommentje:
Amennyire tudom az arpeggio is egyfajta skála. Azt olvastam hogy nyílván ha most a felkelő nap házát bontod (Am-C-D-F stb.) az nem skálázás, de ha szólózásra használod és ujjrendeket rendelsz hozzá az végülis olyan mint ha skáláznál.
2015. márc. 5. 21:05
 5/9 anonim ***** válasza:

hát ha ezt olvastad, akkor ne olvass azon a helyen több dolgot, mert állatság. az arpeggio az NEM skála. az arpeggio az arpeggio, a skála meg skála.

az arpeggio jelentése hangzatbontás, egy akkord hangjait külön-külön lejátszod. hogy milyen ritmusban, hogy hány oktávon keresztül, az teljesen mindegy.

a skála másik dolog. eleve, az arpeggio a zene vertikális, a skála meg a horizontális elemeinek része, két teljesen másik dimenzió...

azzal vigyázz, hogy a rockzenében annyira nem tartják magukat a zenészek pontos definíciókhoz, és sokan azt hiszik, hogy az arpeggio egy gyors, virtuóz valami, amit Malmsteen csinál. nem feltétlenül az. az is arpeggio, ha negyed hangonként lejátszod a C-dúr hangjait (C-E-G), meg ha harmincketted triolás ritmusban, tappingelve pengeted ugyanezeket.

2015. márc. 5. 21:25
 6/9 anonim ***** válasza:
ja, amúgy nem szoktam ezt leírni, de mielőtt a hitelességemben kétkednél, zeneművészeti főiskolát végeztem, úgyhogy nyugodtan kérdezz bármit, és ne a neten keresgélj, mert a szakbarbárság a neten óriási mértékű...
2015. márc. 5. 21:27
 7/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, majd összegyüjtöm a kérdéseimet és privátba megírom.
2015. márc. 5. 21:57
 8/9 anonim ***** válasza:
A kvint nem akkord mert csak két hangból áll ha 3 hangból állna akkor nevezhetnénk akkordnak.
2015. márc. 6. 08:20
 9/9 anonim ***** válasza:

WIKIPEDIA:Akkordnak vagy hangzatnak nevezzük a hangsor TÖBB meghatározott fokának együttes megszólalását. Meghatározott KÉT FOK MEGSZÓLALÁSA ÚN.ÜRES AKKORDOT, három foké hármashangzatot, négyé négyeshangzatot ad stb.

Egyébként meg 50%os hellyel-közzel jól leírta.Amit még hozzátennék,hogy azért lehet követni is az akkordokat.

Tehát g-nél váltasz g dúrra,bár ez ízlés kérdése,meg rá kell érezni.

2015. márc. 6. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!