Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogy kell kottát olvasni?

Hogy kell kottát olvasni?

Figyelt kérdés
2015. jan. 16. 15:50
 1/7 anonim válasza:
Az jó kérdés, én se tudom
2015. jan. 16. 17:22
 2/7 anonim ***** válasza:
Zenei ábc-t tudod? Mert onnan már nem nehéz.
2015. jan. 18. 17:40
 3/7 A kérdező kommentje:
Do ré mi fára gondolsz?
2015. jan. 18. 20:52
 4/7 fruzsikaaaaaa ***** válasza:

F vagy G kulcs??

Így van a sorrend : c, d , e , f , g , a , h ,

A c a harmadik vonalközben van .

2015. jan. 31. 15:19
 5/7 fruzsikaaaaaa ***** válasza:
Ha G kulcs
2015. jan. 31. 15:20
 6/7 István Koppány válasza:
48%

Nem nehéz a kotta olvasás. Én zongorázni tanulok. Meg vannak az oktávok. 2 féle kulcs van: Basszus balkezes. Violin meg a jobbkezes. Violin más néven G kulcs, mert, hogy a 2.vonalról indul a rajzolása, azaz a G hangról. A Basszus a 2 vonalas D-ről indul, 4.vonalról. A kulcsokról ennyit kell tudni, és ott vannak a hangok: c, d, e, f, g, a, h, ... jönnek a 2 vonalas hangok, amik a H hang fölött vannak. Az oktávok mindig újra indulnak, csak más névvel pl.: kettő vonalas C. Mindig középről indulunk az oktávoknál, attól függ, hogy a kottákban, hogyan mutatják az előjegyzések, mint pl. a #-kereszt, és a b-betű, ezek a fél hangokat biztosítják. A félhangok a zongorán lévő fekete billentyűk. C=Cisz, vagy Desz, D=Disz, vagy Esz, E=Disz, vagy Esz, F=Fisz, vagy Gesz, G=Gisz, vagy Asz, A=Aisz, vagy B, H=B... jönnek ismét a kétvonalasak. Tudom, hogy nehéz így megérteni, úgy, hogy nincs előtted semmi, de csak így tudom elmagyarázni. A vonalak: C=első, alsó pótvonalon, D=első vonal alatt, E=első vonalon, F=első vonal köz, G=második vonalon, A=második vonalköz, H=harmadik vonal. C"(Ha fölötte 2 vonal van az akkor 2 vonalas)=harmadik vonalköz, D"=negyedik vonalon.....

Az előjegyzéseknél lehet olyat találni, hogy 2 negyed, vagy 4 negyed, ezeket most így nem tudom elmagyarázni, de ezek az ütemvonalaknak az előjegyzései. A kottákban lehet látni betűket: p, pp, mf, f, ff, ezek jelölik, hogy milyen erősen kéne billenteni a zongorán a billentyűt. Ezek a dinamikák: p=piano azaz halk, pp=pianissimo azaz nagyon halk, mf=mezzo forte azaz közép hangos, f=forte azaz hangos, ff=fortissimo azaz nagyon hangos. Egyenlőre ennyit tudok segíteni, ha nem megy, akkor vannak zeneiskolák. :D

2015. febr. 2. 13:48
 7/7 István Koppány válasza:
Vannak a szolmizációs hangok is: dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti, dó", itt is megvannak a vonalak :) annyi különbség van az abc-s, és a szolmizációs hangok közt, hogy a szolmizációsnál, bárhol lehet a dó. ABC-s hangok: c, d, e, f, g, a, h, c"
2015. febr. 2. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!