Ki tudná nekem valaki fejteni, mi a különbség a B és a H hang között? A hangolóm angol rendszerű, azaz B-t jelez, most tanulok kottát olvasni, ott H-ra hivatkoznak :@
A német konvenciók szerint, amit nálunk is használnak, a B egy fél hanggal mélyebb a H-nál. Sok más nemzetnél (ahogy az angolnyelvűeknél is) viszont a H és B hang ugyanazt a hangot jelöli (vagyis azt, amelyik fél hanggal mélyebb C-nél, vagyis amit C alapú dúr skálán a ti hanggal jelölünk), pontosabban náluk a H-t nem használják, csak a B-t.
Gitár esetében a második legvékonyabb húr hangolása magyarul H, angolul B.
A linket meg próbáld meg újra.
Öööö...addig egyetértetek, hogy a magyar (német) H=B, csak más néven, tehát a C alatt fél hanggal, de mi az a magyar B = Bb-vel dolog?
Hol van a magyarban B?
A link már lényegtelen, de ez volt:
Nekem a zeneelméletből eléggé sok mindent nem lehet érteni ;)
Tehát akkor az A# = a magyar B, jól értem?
Ha már zeneelmélet: mióta kitalálták a temperált skálákat úgy Bach kora után, gyakorlatilag az mondható, hogy ilyen temperált hangolású hangszereken lejátszva, az A# és a B úgynevezett enharmonikus, vagyis valóban ugyanaz a hang.
De valójában nem az lenne, csak ahhoz olyan hangszer kéne, amin lehet nem temperált hangközökkel is játszani.
A nem temperált hangsor az, ami valódi tiszta zenei hangzást adna, csak éppen ilyen hangsorra készített hangszerrel csak egy adott hangnemben lehetne tisztán játszani, gondolva itt zongorára vagy gitárra. A húros bundnélküli hangszereken (hegedű és családja, szitár, stb.) megoldható, hogy a természetes hangsorok ilyen különbségeit pontosan lejátsszák.
De a te szempontodból igen, azonosnak tekinthető a két hang.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!