Internetről meg lehet tanulni gitározni? Van itt olyan aki ugy tanult?
előzőleg nem kommenteltem, szóval nem engem igazítottál ki.
lehet hogy technikailag a fikázás itt most nem volt, de gúnyolódás igen.. és nem is ez az egy poszt ami miatt kommenteltem, hanem az ilyeneknek a sokasága... ahol mindig vmi negatívat kell hozzáfűzni azokhoz akik netről tanulnak. mintha az vmi rossz dolog lenne, vagy lehetetlen.
és haggyátok már ezt a "nem lehet mindent megtanulni" dolgot... nyilván nem leht mindent megtanulni, és 50 év után is mondhatnánk hogy még mindig tanuljuk.. de ettől függetlenül a gyakorlatban mondhatjuk hogy "metanultam gitározni" aztán az, hogy ez kinek mit jelent.. azt maga döntse el
Nah rádkerestem, és most már értem. Te már öreg vagy, nyilván nincs tapasztalatod az internetes tanulásról, tuti elkezdted tanulni vmikor magadtól, aztán meg rájöttél hogy tanár/iskola nélkül nem megy, aztán meg ehhez ragaszkodsz.
Ma már viszont annyi miden van a neten, hogy ha tudsz angolul és meg tudod keresni a dolgokat, akkor egy csomó hasznos oktatóvideót találsz.
Van némi tapasztalatom az internetes tanulással és épp ezért mondom, amit mondok.
Ének-zenei suliba jártam és négy évig hegedültem, mielőtt elkezdtem volna gitározni.
Egy évet jártam jazz-konzi előkészítőre.
Látom, még mindig nem érted, miről beszélek.
Technikailag sokmindent tanulhatsz netes videókból, ezt nem vitatom. De a zenélést, mint olyat, azt, hogy ne csak a technika dolgok elsajátítása legyen a gitározás, azt már sokkal kevésbé.
És nem, a "megtanult gitározni" nem értelmezhető ezerféleképpen, mert félrevezető.
Bizonyos dolgokat meg lehet tanulni bizonyos szinten, de azért szerintem a mai képzett és igényes zenét játszó gitárosok nem kizárólag netes videókból tanultak meg.
én személy szerint úgy vagyok vele, hogy főleg netről tanulom a technikai, elméleti dolgokat, aztán a legtöbb gyakorlatot pedig a jamelés alatt szerzem.. hiába vannak mindenféle backing tracke-k azokra soha nem olyan érdekes játszani, mint élőben, ott helyben improvizálni a bandatagokkal.
Szóval nem azt állítom, hogy csak is kizárólag netről, virtuóz szinten meg lehet tanulni, de kiinduló pontnak nagyon jó..
Ezt elismerem, kiindulásra, technikai gyakorlatokra, frazírozásra jó dolgokat találni, illetve ha konkrté dalokat akarsz megtanulni, akkor rengeteg hasznos és jó videó van.
Sőt, arra is, ha mondjuk alap akkordozást akar valaki.
Tehát igazából nagyon attól függ, mit ért valaki azon, hogy "megtanulni".
Ha azt, hogy el tudjon játszani a haverokkal egy akusztikus gitáron 20 dalt, akkor igen, meg lehet tanulni netről.
Ha azt, hogy alapvető rock-metál technikákat elsajátítson, akkor is.
De ez nem az egész zenélés, gitározás, hanem a manuális része.
Én például úgy érzem, ebben a manuális részben nagyon le vagyok maradva, pentaton-blues skálákon kívül mást nem nagyon használok, nem tudok nagyon virtuóz technikákat, stb.
Viszont zeneileg sokminden van bennem, amit sajnos nem tudok kihozni élőben soha. Ez legalább olyan rossz, mintha valakinek technikailag kigyúrta magát, de nem igazán tud mit kezdeni önállóan, mert részben hiányzik az együtt zenélés gyakorlata, részben az alapvető zeneelmélet...
Oké, még valami, ami szerintem számít és nem lehet megtanulni netről.
Igaz, hogy már baromi sokat elfelejtettem szolfézsből meg összhangzattanból, stb., de annak idején a négy év hegedű, a hat év kórusban éneklés és rendszeres fellépések egyrészt igen sokat jelentettek a hallás képzésében, másrészt ezek a dolgok beleivódnak így gyerekkorban az emberbe.
Az, hogy kottáról énekeltünk, játszottunk, hogy a kórusműveknél érezhettük, milyen lúdbőrös lesz a kar, mikor úgy tisztán 3-4 szólamban megszólalunk, hogy éreztük, hogy mozognak a szólamok, milyen egy átvezetés, egy lezárásás, hogyan lehet fokozni a hatásoakat dinamikával, stb., ez mind megmarad és egy nagyon jó alapot ad.
Ilyesmit nem fogsz néhány félórás videóleckéből ugyanígy felszedni.
ezt nem vitatom, a zeneiskola, gitártanár stb rohadt sokat segít, és valszeg az a leggyorsabb, legbiztosabb módja a zene tanulásnak.. viszont az egyéntől is függ.. van aki ott se fogja megtanulni, míg van aki autodidakta módon tanul meg mindent..
Aztán az hogy ki mennyire lesz sikeres zenész, nem azon múlik hogy technikailag mennyire jó.. inkább a kreativitáson múlik, azon hogy mi újat tod hozni a zenébe..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!