Most kezdtem hegedülni és bal kezes vagyok de a tanárom a jobb kezembe akarja tenni a vonót!?
#1 vagyok
Mielőtt a válaszomat írtam, rákerestem, létezik-e olyan, hogy balkezes hegedűs, aki nem az "egységesen jobb kézben a vonó" elv szerint játszik. Találtam, így rányomtam a válasz elküldése gombra. :)
Pl.
https://www.youtube.com/watch?v=brYRXvKvFmo
Az én véleményem az, ami a bácsinak: you have a choice, vagyis van választásod.
> A gitárnak nem sok köze van a hegedűhöz
- húros hangszer mindkettő
- mindkettőt lehet és szokás is pengetni
- mindkettőt lehet vonóval megszólaltatni
- meghatározott a húr sorrend, amit nem hiszem el, hogy nem lehet megfordítani a hegedűn is
- a gitárok 99%-a is jobbkezesekre van szabva formáját tekintve, de vannak balkezes gitárok - balkezeseknek készült hegedű is létezik
PS.
Ígérem, utoljára okoskodtam itt, a jószándék vezérelt. :)
Igen, a húrsorrend megfordításával tökéletes tükörképet kapsz. Szomorú, ha a tanárodnak ez akadály. Szomorú, ha elhiteti veled, hogy ez lehetetlen. És szomorú, ha ezt elhiszed és hagyod magad.
Neki nem volt akadály:
https://www.youtube.com/watch?v=lYyAc2RqSlw
Sok sikert.
Uff.
Pl a Csík zenekarban is balkezes az egyik tag, és a jobb vállán tartja a hegedűt...Nyilván az álltámasz is máshogy van a hegedűn. Hegedűsként mondom, hogy én biztos, hogy tanárt váltanék a helyedben! Én baromi sokat küzdöttem régen a hegedüléssel és örülök, hogy nem hagytam abba. Ha a tanárod nem fogja fel, hogy neked úgy jó, akkor válts tanárt! A bátyám megpróbált hegedülni, és mivel balkezes, ő is csak a jobb vállán tudta tartani, a vonót meg a bal kezével húzni.
Ha még hegedűs kérdésed lesz, nyugodtan írhatsz privibe is :)
Mert jobbkezeseké a világ...
Amúgy van megoldás,ugyanúgy ahogy vannak gitárok balkezeseknek,úgy hegedűk is vannak.Vagy cseréld meg a húrokat és az álltartót rajta.
Ha meg a tanárod sokat ugrál,őt is cseréld le. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!