Melyik szólógitárt válasszam? (Bővebben lent)
4 éve gitározok, már haladónak tartom magam (de lehet tévedek) és az eddigi gyakorlógitárom le szeretném cserélni. Kaptam felkérést egy bandából, és a mostani gitárom, amit már használtan vettem, nem alkalmas fellépésekre. Az előző tulaja ezzel bonthatta a konzerveit. Egy ideje ezen a két gitáron gondolkozok:
Jackson JS-1 Dinky
Vorson SM-1 tmk2
Szerintetek melyiket vegyem meg? Vagy tudtok más tremolos szólógitárt, amit érdemes lenne megvenni? (punk rock, rock, hard rock, metál stílusokat preferálom a legjobban)
Mi a baj az agathissal? Az, hogy könnyű? Mert a a Cort X1 is abból van, és tudtommal elég jó gitár.
Semmi baj az agathissal, ebben az árkategóriában nem attól lesz jó vagy rossz egy gitár, hogy agathis-e a fája vagy nem...
Egyébként meg azt végképp nem értem, miért lenne attól rosszabb, hogy könnyű.
Egy mocsári kőris vagy korina fából készült gitár a könnyebbek közé tartozik, az előbbi a legjobb korai Fender szériáknál volt gyakori, az utóbbi meg a Gibson Flying V és Explorer gitárjainál. Nem éppen mondhatni rájuk, hogy rosszak...
És az se mindegy, hogy mekkora súly húzza a vállad.
11-es:
Ne haragudj, nem kötözködésből, de kicsit mindig felbosszant az a következetlenség és logikátlanság, meg a félreinformálás, amit itt tapasztalaok.
"Egyik gitáros ismerősöm azt mondta játszott olyannal, és túl könnyű volt neki"
Aha, tehát te nem is tapasztaltál semmit az adott gitárról, csak valakitől hallottad. És ez alapján mondod másnak, hogy rossz? Ez kissé elhamarkodott, nem gondolod?
Főleg azért, mert azt monda, hogy "neki könnyű". Na és, lehet, hogy másnak meg nem az.
"meg említette, hogy ha B.C.-t veszek akkor a drágábbak jobbak, mert jobb fából vannak."
Ebben meg az égvilágons semmi információ nincs, minden gyártóra igaz az, hogy a drágább gitárok jobbak és többnyire jobb fából készülnek. Ez alap dolog, nem csak B.C. Rich van így vele.
"Mondjuk nekem amúgy sem tetszik az agathis, az olcsó Cortok vannak abból."
És? Miért baj az, ha az olcsó Cort-ok (melyek amúgy az árkategóriájukban elég jó gitárnak számítanak és többnyire megérik az árukat) abból készülnek? Mennyiben határozza meg egy B.C. Rich gitár minőségét az, hogy miből készül egy olcsó Cort?
Érted, hogy miért kérdeztem ezekbe bele? Mert amint mondtál, érvként nem igazán elfogadható, nem logikus és nem következetes.
Ha valakinek segíteni akarsz, akkor ne pletykákra, hiedelmekre, vélekedésekre meg saját egyéni irracionális szimpátiádra kell hagyatkozni, hanem igazolható és hiteles tényekre.
Vagy ha már nincs a kezünkben személyes megfelelő személyes tapasztalat, akkor legalább nézzük át azt a hatalmas információmennyiséget, ami a neten van.
Minden ismertebb gitárról felhasználó visszajelzések tucatjai találhatók a neten értékeléssel és gyakran részletes leírással. Természetesen ez se mind szakértő és pontos forrás, de kialakíthat egy elég jó benyomást az adott cuccról. Nekem mindenképpen többet jelent, ha elolvasok 10-15 különböző netes "review" oldalon lévő véleményt és összevetem őket, mint ha egyvalakitől hallott pletykára hagyatkoznék.
Ráadásul itt a GYIK-on a legtöbb válaszolóról semmit nem tudni, így olyan, mintha lemennél az utcára és egy szembejövő idegentől megkérdeznéd, jó-e az a gitár.
Mennyire okos dolog a véleményét elfogadni, hmmm?
Volt szó a Cortokról. Először néztem egy X1-et, mert -magyar vagyok- az olcsó. De meggondoltam magam, és megtetszett az X6. Arról tudna mondani valaki valamit? (véleményre gondoltam) Használható a tremoloja? Illetve belefér a középkategóriába (mert nagyjából oda sorolom magam) ?
Kezdek felfelé menni az árban, de 110-nél megálltam. Szerintem, ennyi bőven elég lesz, most. Az X1-et kilőttem. Most az X6 és az X11 között filózok. Attól hogy drágább, jobb is valamiben? Olvastam amit küldtél, és rákerestem az X11-re is. Elég jókat mondtak róla. Sok volt a 10-es :D
(Amúgy az X11-et használtan venném, 75 ezerért)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!