Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Szeretnék megtanulni hegedülni?

Szeretnék megtanulni hegedülni?

Figyelt kérdés

15 éves vagyok, lassan 16. Késő ez már? Mármint, ha valaki fiatalon kezdi akkor ennyi idősen már nagyon jól tud, én meg még szolmizálni sem tudok nagyon, mert nem volt ének órám. (vacak suli)

Mennyibe kerülne egy hegedű szett? Illetve lehet színesben is kapni, pl. fehér/fekete?

És oktatásra járni, szolfézsra? Vagy tanulhatok otthon is játszani rajta + kottát olvasni stb?

Nem nagyon vagyok szociális típus, ezért kérdezem, hogy lehet-e itthon szorgalommal (kitűnő tanuló vagyok gimiben) jól megtanulni játszani? Természetesen nem várom el, hogy pár hónapon belül világsikerek játszak.

2014. jún. 20. 18:20
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

A hegedülést bármikor elkezdheted, de ha szakma szinten szeretted volna csinálni, akkor már elég késő ahhoz. Hobbinak bármikor belevághatsz!

Ennyi idősen azért már vannak profik. Hegedűt tudsz kölcsönözni a Zenesulitól 6 - 8 ezer forintért félévente. Színesben lehet kapni, de az külön pénz. Zenesuliban szerintem nincs olyan, ami színes. Szolfézsra muszáj bejárnod, főleg ha kezdő vagy, mert a kottaolvasás alapjait ott tanulod meg. A szolmizálás miatt meg ne aggódj, ott is mindent részletesen megmutatnak - olyan mint egy énekóra, egy csomó kezdővel leszel, ráadásul a szolfézs nagyon keveset számít a kezdeti években, majd belejössz! :)

Én harmadik éve hegedülök (vagyis a harmadikat fejeztem be), hidd el pár éve még én is elég gyatrán játszottam, és volt nekem ez az áttörtés, hogy megszerettem a hangszert. Azóta mindennap összesen 3 - 4 óra hosszát gyakorlok, ha nem is egyfolytában, de huzamosabban. Ennyi idősen a szorgalom sokat segít - én például most egy negyedik - ötödikes kis darabot tanulok magamtól. Ha sokat gyakorolsz, elsőnek még 2. os, harmadikos darabokat is tanulhatsz, de szerintem a fekvéseket is lehet elkezdik veled (ha annyira ügyes vagy) ;)

Azért ajánlom, ha nagyon tetszik, nyomtassatok ki pár kezdő darabot!

Én ezeket ajánlom:

Perlman - Indian Concertino - ezt meg is hallgathatod meg meg is nézheted kottával, nagyon könnyű max 2. - os darab. https://www.youtube.com/watch?v=kdgwVktJLY4

Meg még van azt hiszem a Twinkle Twinkle Little Star a Suzuki könyvben, arról nincs kottás linkem! :(

Azt ajánlom, hogy halgass nehezebb darabokat, komolyzenét, és szerintem akkor könnyebb lesz megszeretni, megtanulni a hangszert!

Remélem sokat segítettem (ha szeretnéd beszélhetünk még priviben)! Természetesen én sem vagyok profi, csak én nagyon szeretem a komolyzenét, meg a hegedülést és próbálok fejlődni. Ha valaki idősebb ír még, rá halgass majd szerintem! ;)

üdv,

E

2014. jún. 22. 08:19
 2/4 A kérdező kommentje:
köszi szépen:)
2014. jún. 22. 16:40
 3/4 anonim ***** válasza:

Én is hegedűsként írok. :)

Nem késő elkezdeni! Otthon viszont nem tudsz megtanulni, mert a hegedű a legnehezebb hangszerekhez tartozik. Milliméter pontossággal kell lefogni a hangokat. A zeneiskolába kötelező a szolfézs, amíg meg nem csinálod az alapvizsgát, ami a hatodik év után teljesítendő.

Egy hegedű nagyon drága. Persze lehet kapni kínaikat olyan 50 ezer környékén, de az nem sokat ér. Készíttetni érdemes, de olyat, amit nem kell egy év után lecserélni, ami szintén nagyon drága. Nekem is nagyon drága lesz, már 1 éve spórolok rá. Színes az meg végképp drága, nagyon különleges. Egy elektromos hegedű nem vészes, de az már profibbaknak való, és annak akkor van értelme, ha van erősítőd. Minden hegedű máshogy szól.

A zeneiskolában kapsz kölcsönhegedűt, amiért tiéd a felelősség, tehát ha eltöröd, ki kell fizetned. Egy hegedű órán egyedül vagy a tanárral, csak vizsgákon és hangversenyen találkozol más diákokkal. Vizsgák fél évente vannak, hangversenyek évente egyszer.

Én ősszel kezdem a nyolcadik évemet. Egy tanév 22 ezer forint, amint betöltöm a 18-at, ez az ár nálunk elvileg növekszik, aztán majd kiderül...

16/L :)

2014. júl. 8. 02:19
 4/4 anonim ***** válasza:

Először is leszögezem:

Jó érzésű zenész NEM játszik szines meg elektromos "hangszereken"

A hegedű az a világ egyik legnehezebb hangszere, tehát nem tudod otthon megtanulni.

Szolfézs muszáj. Én is utáltam, de anélkül nem lehet zenélni.

Lehet már kapni 10 000 ért kínait mindenel egybe de az gagyi, dobozhangja van, meg szétesik.

Csak a hangszerre (tok, vonó nélkül) számolj rá legalább 50 000 ret. A többivel együtt kb. 70-100000 ft.

2014. dec. 8. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!