Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Rezegnek a húrok a gitáromon,...

Rezegnek a húrok a gitáromon, hogyan oldjam meg?

Figyelt kérdés

Tremolós gitárról van szó, már egy csomó mindent beállítottam mégis rezegnek.

(némely kifejezést csak angolul tudom, rem. nem baj)

Először a hidat állítottam be, hogy vízszintes legyen a testtel, aztán a truss rod-ot lazítottam meg mivel ha lefogtam az első és az utolsó bundot, akkor túl közel volt a húr a 10. bundhoz, szinte alig volt rés. Miután beállítottam, hogy kb 0,3mm (az e-n) és kb 0,5mm (E-n)legyen a távolság, már kevésbé de még mindig rezgett, főleg az E,A húrok, és legjobban a 5-12. bundok között.

Ezután állítottam még a híd magasságán is, először úgy ahogy a kézikönyvben volt,hogy az E húron 2mm távolság legyen a 14. bund és a húr között az e húron pedig 1.5-1,7mm. Még így is rezgett, szóval még feljebb vittem a magasságot, ami kicsit javított rajta, de úgy már túl magas volt.

Most azon gondolkodom hogy az egész nyerget lecsavarozom (ahol a locking nut-ok vannak), és teszek alá egy kis fémlapot, visszacsavarozom, így a húrok kicsit magasabban lesznek.

Mi a véleményetek, mit tanácsoltok?

2014. jún. 17. 19:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Kérj meg egy hozzáértő embert h segítsen. Ez hallás kérdése én is zenész vagyok de erre lehetetlen válaszolni. Egész más ha rezegnek húrok vagy zörögnek, általában a húrok rezegnek úgy adja a hangot. Vidd el szakértőhöz. Ehhez látni és hallani kéne.
2014. jún. 17. 20:46
 2/13 anonim ***** válasza:

Ne a nyeregnél babrálj vele, ha ott lenne a gond, akkor az első néhány bundnál zörögne.

Szerintem:

1. mégse jól van beállítva a nyak

2. A bundok nincsenek rendesen síkban

3. Van valami deformáció a nyakon

Vagy ezek tetszőleges kombinációi.

Egyébként valamennyire mindig zörögni fog. Olyan gitárt még nem láttam, amin könnyű lett volna játszani és egyáltalán, sehol nem zörgött volna kicsit se.

Egyébként pontosan milyen gitárról van szó?

2014. jún. 17. 21:03
 3/13 A kérdező kommentje:

első: valóban rosszul fogalmaztam, rezgés alatt arra gondoltam h hozzáér a húr a bundhoz és ettől az zörög. Ha lehet próbálom egyedül beállítani/karbantartani, ha megérted hogyan működik nem olyan nehéz...

második:

Több videót megnéztem és sok helyen olvastam róla hogy kell beállítani a nyakat, és azok alapján állítottam be.A kézikönyvben is ezeket a beállításokat javasolták... szóval ha a nyak lenne rosszul beállítva akkor nem ülnének ezek az adatok, mert hiszen valami alapján meg kell ellapítani h mi az elfogadható nyakbeállítás.

Azt hogyan tudom leellenőrizni hogy egy síkban e vannak a bundok? Úgy már próbáltam h rátettem egy hosszú egyenes vonalzót a bundokra, és az alapján nem vettem észre h más magasságba lennének bárhol is...

Milyen deformációkra pontosan? Nem vettem észre semmi konkrétat

A gitár pedig ez: [link]

Alapból azt mondják róla hogy kifejezetten metálhoz van, lehet azért nem foglalkoztak annyira a zörgéssel, mert torzításnál az úgy se számít? Bár akkor sem kifogás...

2014. jún. 17. 21:24
 4/13 Jettenuator ***** válasza:
Vidd el hangszerészhez, hozzáértő emberhez. Nem véletlenül mondta az első válaszoló is.
2014. jún. 18. 20:33
 5/13 anonim ***** válasza:

Ezek az adatok akkor adnak megfelelő eredményt, ha általában minden rendben a nyakkal. Tehát nincs deformáció, megfelelően síkban vannak a bundok.

Nem hinném, hogy csak úgy simán egy átlagos vonalzóval azokat a minimális magasságbeli eltéréseket észre tudod venni, amik előfordulhatnak.

Ami inkább beválik, az az ún. Fret rocker, egy olyan négyszög alakú kis fém eszköz, melynek minden oldala eltérő hosszúságú. Ezt úgy kell ráilleszteni a bundokra, hogy mindig csak három bundhoz érhessen hozzá egyszerre. Ha billeg, az azt jelenti, hogy a középső bund magasabban van, mint a másik kettő. Értelemszerűen a bundtávolságok csökkenésével mindig kisebb oldalát kell használni.

Ezzel elég jól be lehet lőni, hol vannak eltérő magasságú bundok.

2014. jún. 18. 20:50
 6/13 anonim ***** válasza:

A deformáció többféle lehet, "hupli" a nyakban (egy része kiemelkedik/behorpad enyhén), csavarodás, stb.

A nyakpálca állítása ilyen hibákat nem képes orvosolni, az csak arra szolgál, hogy a húrok húzásából adódó görbületet kompenzálja.

2014. jún. 18. 20:58
 7/13 anonim ***** válasza:
Ez nem gitár. Ez egy játékszer.
2014. jún. 18. 22:33
 8/13 A kérdező kommentje:

Azóta már utána néztem hogyan ellenőrizzem a bundokat, úgy csináltam ahogy te is írtad, egy hitelkártyát használtam, azzal majdnem végig ellenőrizni tudtam, sehol se volt eltérés... szóval valószínűleg a nyakkal van a hiba...

Deformációt nem vettem észre, de nyilván laikus szemmel csak a szembetűnőbbeket venném észre...

El fogom vinni technikushoz, de ő is csak ugyan azt tudja állítani amit én... és mivel úgy állítottam be mindent ahogy a leírásban van...

utolsó: hogy hangszer e vagy játékszer, attól függ kinek a kezében van

2014. jún. 18. 23:20
 9/13 anonim ***** válasza:
Aha. Ezzel ámítja magát mind aki ilyen gagyi gitár kópiákat használ. Mű hangú cseszlovák tüzifa. És még zörög is
2014. jún. 18. 23:38
 10/13 A kérdező kommentje:

Akkor legalább ne csak fikázz, mondj valami jobbat ebben az árkategóriában (500-600 euró)

Persze nyilván egy ESP-hez vagy Gibsonhoz képest semmi, de olyat nem veszel 1000 euró alatt.

Csehszlovákiához meg távolról sincs köze.

Bármelyik gitár zörögni fog ha rosszul van beállítva, ha meg deformált a nyak akkor meg nyilván megint az árkategória miatt (nincs olyan szintű minőségellenőrzés) de azért van a garancia.

2014. jún. 18. 23:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!