Szeretnék építeni egy hangfalat!? (a tobbit lent írom)
Eloszor is neki láttam hangfalt építeni,tervezni s azt hittem olyan konnyu, de nem és ezért kérem a segítségeteket.
Már osszeraktam egy hangfalt,de nem tudom hogy ideális lesz-e-itt a doboz amibe be szeretném rakni- [link]
hangszórókhozzá:mély-SPH-255, 2x kozép-SP-4/60PRO, magas-DT-300.Ha tudtak segítsetek, hogy jó lesz-e ez a párosítás.
Szarul szólhat, mert tök mások az adatai, és a reflexdoboz a hangszóró viselkedését teljesen szem előtt tartó üregrezonátor, az űrtartalom biztos nem lesz optimális, és a csőhosszal kell játszani, amitől ugyan jobban fog szólni, szerencsés esetben optimálisan, de már a rezonátor más módban működik, főleg a tök más hangszóróval együtt, tehát ez kicsit kiszámíthatatlan, nulláról kellene tervezni dobozt hozzá, vagy annak a hangszórónak az optimális dobozát (ugyanakkora hasznos űrtartalmút) építeni rá. Simán csak számítgatással ritkán készülnek jó reflexdobozok, többnyire mérésekkel korrigálnak ezt-azt, hogy jobb kompromisszumok szülessenek, mint nyers elméleti alapokon. A legjobbak pedig (az osztályon felüli minőségű hangszórók ellenére is) darabonként lövik be a ládákat irgalmatlan mérésekkel és nagyon vájt fülűek bevonásával, persze ott már inkább munkaeszközt készítenek lehallgatásra.
Más gond nem várható, csak áthangolsz egy nem megfelelő térfogatú dobozt a csőhossz változtatásával, és ha jó is lesz, valószínű halkabb, másabb, mint a "saját", optimális dobozában lenne ugyanazzal a hangszóróval.
Tönkremenni attól szokott, ha a doboz alsó határfrekije alatt (ahol már nem von el energiát a membrántól, szabadon jár a levegőben) nincs egy jó felüláteresztő szűrő, és kerülnek rá ilyen mélyek.
Akkor tudnál nekem ajánjlani mélyet(kb. 29 000 FT ért)?
Ilyenkor mit kell nézni- ker.frekvencia?, max frekvencia? vagy a db-t?
Meg kellene szerezni az eredeti hangszórók részletes adatait és lehetőleg nagyon hasonlót venni, akkor van némi esély, hogy tűrhetően fog működni.
Sokkal-sokkal egyszerűbb és olcsóbb (lett volna) használt, jó minőségű hangdobozokat venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!