Mit a könyebb megtanulni gitár vagy dob?
Dob könnyebb,ott igazából érzésből is játszhatsz egy nótát, van vagy 30-40 ütés variáció,ehhez képest a gitárnál van vagy 3000 riff,6000 féle szóló de szerintem keveset mondtam.Természetesen profi szinten mind a kettő elég nehéz de a dob lényegesen könnyebb mivel azt igazából csak ütni kell.
Úgy, hogy gitározok nekem 2-3 hét után napi 30-40 perc gyakorlás után -igazából nem is volt gyakorlás csak a kedvenc nótáimat próbáltam elütögetni-már simán ment egy Metallica Four Horsemen.
Ez stílustól is nagyban függ. Nem lehet összehasonlítani pl a rock - punk zenéket a jazz-el vagy prog rock-al. Alapszinten a dob könnyebb, de csak az elején. Utána szerintem sem lehet különbséget tenni, profi szinten meg pláne nem. Aki azt írja, hogy a dob könnyebb az valószínűleg valami "primitívebb" (nem leszólás!) stílusban mozog, amiben nem igazán számít a helyes technika és sokkal egyszerűbb is az egész, tényleg csak "ütni kell", de ha pl jazz dobról van szó ott már nagyon más a helyzet... Amiben még könnyebbnek mondható a dob az az improvizáció. Gitárnál sokkal több mindenre kell figyelni és összetettebb is (skálák, hangnemek, akkordok, mire mit lehet játszani + ritmus stb...) dobnál azért kicsit egyszerűbb, mivel a gitár dallamhangszer a dobcucc meg alapvetően ritmus. Dobnál a zeneelméletből is sok minden kimaradhat, ami szintén egyszerűbbé teheti, de a dobnál meg ott van az a sok sok ritmus, ütéstechnika, precizitás, különféle technikák.
Lényeg, hogy nem nagyon lehet így különbséget tenni. Egyszerűbb zenéknél mindkettő könnyű, nehezebb stílusoknál pedig mindkettő nehéz, ez van :). Ha az egyik valamiben könnyebb, akkor tuti hogy más dologban meg nehezebb és kiegyenlítődik a dolog. De az elején szerintem a dob könnyebbnek mondható kicsit, úgy mond, könnyebb elkezdeni és hamarabb lehet sikerélményed benne, de aztán egyre nehezedik ott is a dolog...
Szerintem semmiképp se ez alapján válassz hangszert, hanem inkább azt nézd, hogy melyik tetszik. Idővel úgy is elkezdhetsz más hangszert is aztán viheted a dobot/gitárt a másikkal párhuzamosan. Arról nem beszélve, hogy ha a "könnyebbet" választod és idővel rájössz, hogy inkább a másikhoz lenne kedved, akkor elpazaroltál egy csomó időt és pénzt.
"dob lényegesen könnyebb mivel azt igazából csak ütni kell."
Ne haragudj meg kedves válaszoló, de ennyire azért nem lehet leegyszerűsíteni, mert a zenekarban az összes zenész a doboshoz alkalmazkodik. Nagyon fejlett ritmusérzéket kíván, nagyon pontosnak kell lennie, és én úgy gondolom, hogy ehhez kell igazán tehetség. Ha a dobos hibázik, elcsúszik, mindenki csúszik. Persze hozzáteszem, ahhoz is kell rutin, hogy aki követi, gyorsan tudjon reagálni, alkalmazkodni úgy, hogy a közönség ebből nem vesz észre semmit.
Ez is igaz, hogy a jó gitározáshoz pedig számtalan technikát kell megtanulni, de ez a "csak ütni kell" így önmagában nem igaz. Ha valakinek jó ritmusérzéke van, valószínűleg könnyen megtanul dobolni, de a dobos palántának minimum annyira bele kell magát ásni a kottatanulásba, mint a gitárosnak. Én pl. gitározni tanulok jó ideje tanárral, de ha nem volna profi kíséretem a tanárom személyében, folyton elrontanám a ritmikát, szüneteket stb. egyszerűen képtelen vagyok összpontosítani, odafigyelni, hogy ne hibázzak, vagy végig tartsam a tempót. A dobosnak ez utóbbira is kiváltképp figyelnie kell, szóval ez azért nem olyan egyszerű. Összességében azt mondom, embere válogatja, hogy kinek melyik a könnyebb. Van akinek suták az ujjai és sosem fog megtanulni rendesen gitározni, viszont jó a ritmusérzéke, ezért jó dobos lehetne. Van aki olyan, mint én, hogy könnyen elsajátít bármilyen technikát, de a pontosság nem az erőssége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!