Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi értelme van a skáláknak?

Rolap kérdése:

Mi értelme van a skáláknak?

Figyelt kérdés
Mi értelme van a skáláknak? rengeteg oldalt végignéztem már de nem tudom miért jók igazából.

2013. szept. 23. 19:07
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha a zenelméletet nézzük: A szólók skálahangokból épülnek fel. Ha nem tudod a skálákat, elég nehéz jó szólókat csinálnod csak úgy hasraütésszerűen. Nem mindegy, hogy milyen hangokat játszol az adott akkordokra.

A komplexebb akkordok használatánál se árt, ha ismerd a skálákat.

Gyakorlás szempontjából: a skálák segítenek egy rutinszerű biztonságot szerezni a gitárnyakon, hogy ha mondjuk x-edik fekvésben kell egy bizonyos motívumot eljátszanod, akkor ne kezd el a fejed vakarni és keresni, hol lehet az a hang, a kezed automatikusan odataláljon szinte. Skálák gyakorlásával elsajátítható a folyamatos, pontos játéktechnika, a váltott pengetés, a húrok közti oda-vissza ugrások.

2013. szept. 23. 21:53
 2/3 A kérdező kommentje:
igen már értem, a ma délutánomat ezzel töltöttem:) oldalró oldalra jártam :) köszi :)
2013. szept. 23. 22:13
 3/3 anonim ***** válasza:

Egyébként ezzel én is így vagyok... Elég jól el tudok fütyörészni bármit, és csak a hangközöket kell érezni hozzá, ugyanígy el tudok szólózni akármit billentyűsön és basszuson (a basszusgitár a második hangszerem, nem sok ideje tolom, és ugyanaz kezd lenni, ami a billentyűsön vagy a fütyörészéssel: lehet vele zenét szerezni, nem kell egyáltalán figyelni a hangok elhelyezkedésére meg ilyesmi).

Nem vitatom persze a szükségességét, és nyilván bevált a zenei gondolkodás részeként a skálákon elhelyezés, nem beszélve arról, mennyivel könnyebb olyasmiről beszélni, aminek előtte adtunk nevet, és mindenki csakis azon a néven ismeri... :) Csak megértem a kérdezőt: egyszemélyes projektekben vagy "túltárgyalt" darabokban jobb megfeledkezni a zeneelméletesdivel járó hétköznapi verbalitásról, és magát a zene nyelvét beszélni közvetlenül a hangszerrel... :D

2013. szept. 29. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!