Miért nincsenek a klasszikus gitáron "tájékozódási pontok"?
Szerintem azért nincsnek bundjelölők, mert alapvetően akik klasszikus tanulásra adja a fejét, annak kutya kötelessége hamar megtanulni, milyen hang melyik fekvésben van, tisztában kell lennie az egész gitár hangterjedelmével. Tehát nekik nem igazán lesz szükségük rá, ráadásul ha helyesen tartják a gitárt, nem is látnák.
A fémhúrosok meg olyasvalakikbek is használható, akik nem akarnak vagy nem tudnak ilyen dolgokat negtanulni és csak úgy tudnak eligazodni a nyakon, hogy nézik... :)
De lehet, hogy nem így van.
Pozíció-jelölőnek szokás nevezni. A fogólapon valóban nincsen, viszont a nyak felső oldalán van valamiféle jelölés (furat+szín). Tanároknál láttam, hogy matricával jelöli a fogólapot annak érdekében, hogy a nebuló lássa, hol mutatja, amit mutat.
Azt, hogy a fogólapon miért nincs jelölő, nem tudom, feltételezem, hogy hangképzési és/vagy tradicionális oka lehet.
A klasszikus gitárok általában tradícionális építésűek, tehát a nyak széles és nem nagyon használnak jelölőket.
(A furat+szín helyesen berakás, nem kimondottan furat, hanem bemarás és gyöngyház vagy műanyag van beragasztva).
Általában 52 mm szokott lenni, de létezik olyan, ami 47 mm. Az már elég közel áll, nem?
A Taylor klasszikusok legtöbbje ilyen, de a Takamine olcsó márkája, a Jasmine is csinál ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!