Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi a jobb faanyag akusztikus...

Mi a jobb faanyag akusztikus gitárnál?

Figyelt kérdés

Akusztikus gitárnál hát és oldallapnak melyik fa jobb?

Tömör mahagóni vagy tömör rózsafa?

Vagy esetleg van ezeknél is megfelelőbb erre a célra?

2013. márc. 6. 20:46
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
javítsatok ki, ha tévedek, de hangszerkészítő ismerősöm mondta, hogy 99%ban mindegy, hogy miből van a hát és az oldallap. a lényeg a fedlapon van. talán még itt írta valaki, hogy csináltak olyat, hogy minőségi fedlap, de karton oldal és hátlap, és nagyon minimális különbség volt a karton és a fa gitár között. szóval a fedlap számít igazán sokat
2013. márc. 6. 21:41
 2/6 A kérdező kommentje:
és annak jó a tömör fenyő?
2013. márc. 6. 21:48
 3/6 anonim ***** válasza:
igen. ha nem rétegelt, hanem tömör, az jó. nekemis fenyő van, klasszikus gitárból, kézzel készített többezer dolláros modell, nem tudom te milyet akarsz, én szeretem nagyon a fenyő fedlapos hangszereket:)
2013. márc. 6. 21:50
 4/6 A kérdező kommentje:
köszi :) még nem tudom milyet akarok..csak tájékozódok :D
2013. márc. 6. 21:54
 5/6 anonim ***** válasza:
Igen, úgy van, ahogy az első írta, a legfontosabb messze a fedlap, ahhoz leggyakrabban vmilyen tömör fenyőt szoktak használni.
2013. márc. 7. 16:13
 6/6 anonim ***** válasza:

Az egész gitár együtt alkot egy akusztikai rendszert.

Tény, hogy elsősorban a fedlap befolyásolja a hangzást, de az erősen vitatható, hogy mindegy lenne miből van az oldal és a hátlap.

Keményebb fából készítve fényesebb, puhábból csinálva sötétebb hangzású lesz.

Amúgy meg rózsafából és mahagóniból is többféle van, más-más akusztikai tulajdonsággal és kinézettel.

Amit ma mahagóninak mondanaka, annak gyakran nem sok köze van az "igazi" mahagóniként ismert honduras-i.

Más kérdés, hogy mi az, hog "jobb"?

Még két egyforma fából készült gitár is más hangzású. Melyik a jobb?

Ez elsősorban ízlés dolga és azé, hogy milyen jellegű hangzást akarsz kihozni belőle.

De alighanem a forma, a méretek, az egyes elemek tervezése és elkészítése jóval meghatározóbb abban, a gitárnak jó hangja lesz-e, mint a fa.

A fa leginkább a hang jellegét határozza meg, az elkészítés minősége és a konstrukció meg általában a hangminőséget.

Lehet neked bármilyen drága rózsafád meg fenyőd, ha rossz a konstrukció és az elkészítés nem elég igényes és pontos, rosszabb hangja lesz, mint egy olcsóbb fákból készült, jól megtervezett, precízen és hozzáértően kivitelezett gitárnak.

Fedlapnél a fenyőnek számtalan változata van egyébként, Adirondack, Sitka, Engelmann...

2013. márc. 8. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!