Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mitől csörögnek a húrok?

Mitől csörögnek a húrok?

Figyelt kérdés
Most cseréltem húrokat, Drop C hangolásban volt eddig, 12-es húrokkal, most standard hangolásban van 10-es húrkészlettel. A gond, hogy a 3 legvastagabb húr csörög, ezért a húrlábnál ezt a 3 húrt meg kellett emelnem, de így jóval magasabban vannak, (főleg a legvastagabb) mint a 3 légvékonyabb. Ellenőriztem a gitár nyakát is, de nem ferde. Mi lehet a baj?

2012. szept. 12. 11:01
 1/10 anonim ***** válasza:

Hogy ellenőrizted és mit értesz azalatt, hogy nem ferde?

A nyak melyik részén zörög a húr, melyik bundoknál?

A zörgésnek többféle oka lehet. A 10-es kéeszletnek standard hangolással más lehet a húzóereje, mint a 12-esnek a Drop-C-vel, ez megváltoztathatja a nyak görbületét például.

2012. szept. 12. 15:31
 2/10 A kérdező kommentje:
Belenéztem minden oldalról és szögből, de nem látom ferdének a nyakat, nem hiszem, hogy ezzel lenne gond. Ahogyan írtam már, a három legvastagabb húr csörög, mégpedig az első 4 bundnál. Talán a húrlábat tartó rugókon kellene engedni? Mikor Drop C-re hangoltam húzni kellett rajtuk, hogy a gitár tartsa a hangolást. Most engedjek inkább rajtuk?
2012. szept. 13. 07:52
 3/10 anonim ***** válasza:
Esetleg próbálj meg állítani a húrmagasságon!
2012. szept. 13. 11:08
 4/10 A kérdező kommentje:
Ha elolvasod mégegyszer a kérdést, láthatod, hogy ezt már megtettem!
2012. szept. 13. 12:29
 5/10 anonim ***** válasza:
Igaz, elnézést! :)
2012. szept. 13. 13:25
 6/10 A kérdező kommentje:
Semmi gond! Esetleg más ötlet? Most mintha jobb lenne a helyzet, nem csörög már annyira, talán az volt a baj, hogy a húrok nem voltak "bejáratva"?
2012. szept. 13. 14:57
 7/10 A kérdező kommentje:
Most sem az igazi még, megköszönném, ha valai tudna segíteni!
2012. szept. 13. 14:59
 8/10 anonim ***** válasza:

Az első négy bundnál a csörgés általában a nyereg miatt van, nem a húrláb vagy a nyak görbület miatt.

AMit el tudnék képzelni még okot, bár csak feltételezés, hogy mivel a húrok amolyan kis "reszelőként" működve hosszú idő alatt mindenképpen tágítják oldalra és lefelé a nyeregben a vágatot, ha hosszabb időn át sokáig játszottál a vastagabb húrokon, egy kicsit kidörzsölhette a nyeregben ezeket, így a vékonyabb húrral esetleg így már nem megfelelő.

Mondom, ez csak feltevés, de azért gondolom, mert az első néhány bundnál az ilyen zörgésekért legtöbbször a nyereg a felelős.

Igazából el kéne vinni egy hangszerészhez, ha ez a baj, az úgyis csak a nyereg cseréjével orvosolható.

2012. szept. 13. 15:39
 9/10 anonim ***** válasza:
a nagyon friss húr egy rövid ideig nálam is zörgős, hamar elmúlik, de am el lehet vinni hangszerészhez, hogy lecsiszolja a bundokat, lehet azzal is megoldható
2012. szept. 23. 16:20
 10/10 anonim ***** válasza:
Tucatnyi oka lehet a csörgésnek, tényleg ajánlott egy jó hangszerészhez vinni.
2012. szept. 23. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!