Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Van értelme lecsiszolnom a...

Van értelme lecsiszolnom a gitáromat?

Figyelt kérdés

Van egy régi Samick márkájú gitárom, az évek során minden cserélve lett rajta, hangolókulcsok, hangszedő, most nemrég csináltam rá egy koptatót is, viszont a színe nagyon nem tetszik és szeretném lecsiszolni. Szerintetek szép a fa alatta vagy nem éri meg lecsiszolni mert valószínűleg egy kevésbé jó minőségű fával dolgoztak?

Asztalos végzettségem van szóval nem lesz gond a csiszolással, lakkozással. Cserélni egyelőre nem tudom és nem is szeretném mert ahhoz képest hogy tényleg egy gagyi Samick baromi jól szól és nem is hangolódik el!

Még esetleg annyit hogy ha lecsiszoltam hány réteg lakkot hordjak fel rá?

Köszönöm előre is a hozzáértők tanácsát!

2012. szept. 4. 14:55
 1/10 anonim ***** válasza:
Hát szerintem az olcsóbb gityóknál nem a legjobb a fa minősége..... sőt .... valamelyik nem is "fából" van
2012. szept. 4. 17:37
 2/10 anonim ***** válasza:

Az, hogy mennyire szép a fa alatta, nem tudható előre. De mondjuk ha a pontos típusát megmondod, akkor meg lehet tudni a netről, milyen fából gyártották.

Ha mondjuk éger, az többnyire elég szimpla, nem nagyon látszik az erezet.

A lakkozásra ahány ház, annyi szokás. A Gibson például általában 6 réteg lakkot hord fel, minden réteg előtt szárítja egy ideig, hogy porszáraz legyen a következőhöz.

Az se mindegy, milyen lakkot használsz, azt mondják a vájtfülűek, hogy hallhatóan befolyásolja a hangzást.

A modern technológiában poliészter vagy polietilén alapú lakkokat használnak, a vintage korszakban a nitrocellulóz volt elterjedt, néhány gyártó még most is ehhez ragaszkodik.

Az olajjal való beeresztés is szép tud lenni és könnyebben javítható egy esetleges ütődés után.

2012. szept. 4. 20:59
 3/10 anonim ***** válasza:

Első, mit értesz az alatt, hogy nem fából van?

Az olcsóbb gitárok többnyire fából vannak, legfeljebb nem első osztályú fából. A kompozit anyagok elég drágák, azokat nem használják olcsó gitárhoz.

Esetleg olyan van, hogy egymásra laminált vékonyabb rétegeket használnak, de az is fa.

2012. szept. 4. 21:12
 4/10 A kérdező kommentje:

Helló!

Kösz szépen a választ, sajnos nem tudnám megmondani hogy melyik típus a márkán belül!

Annyit tudok hogy legalább 10 éves gitár!

Ahogy nézem a mai Samick gitárok közül egyik se ilyen, ennek ilyen korcs Strato/Tele formája van, tremolós!

Tényleg nem egy nagy szám, de ahhoz képest hogy már 4 féle hangolásban volt használva, ha 2-3 napig hozzá sem nyúlok akkor sem hangolódik el, miközben játszok rajta sem mászik el, mások meg minden második szám között hangolnak! Szóval ez az egy oka hogy szeretném feljavítani mielőtt egy új gitárt veszek!

A lakkozós témának nagy hasznát fogom venni! Most megpróbálok keresni pár képet róla hogy milyen, hátha találok valami! Berakom őket majd ide!

2012. szept. 5. 09:43
 5/10 A kérdező kommentje:

Oké, ami tuti az az hogy inkább Strato forma, csak kicsit hosszabb a felső nyúlványa.

Viszont nem találok ugyanilyet, a fejrészén a 'Samick' felirat mindegyiknek más mint az enyémnek...

Amúgy se szériaszám, se semmi ami mondjuk a gyártási helyre vagy időre utalna...és gondolom ez annak tudható be hogy tényleg nem egy jó gitár...olyan értelembe hogy nem egy drága gitár!

2012. szept. 5. 09:50
 6/10 anonim ***** válasza:
Képet próbálj berakni, hátha...
2012. szept. 5. 14:37
 7/10 A kérdező kommentje:
Ok! Ma próbán befotózom! Kösz előre is hogy próbálsz segíteni! Próbáltam utánajárni annak is hogy az olcsóbb gitárok milyen fából vannak, de nem hozott eredményt a google(vagy én vagyok túl béna). Esetleg te sem tudod? Ahogy olvastam nincs sok választási lehetőség, szóval van 4 fa amit a testhez használnak és pl. a stagg gitárokra is ez van, pedig az se egy félmilliós gitár! Kösz!
2012. szept. 5. 16:03
 8/10 anonim ***** válasza:

A leggyakoribb alapanyag Strat formájúaknál az éger. Gondolom, ha asztalos vagy, nem kell ismertetni, ez elég szimpla kinézetű. Lehet esetleg még kőris (ez egész szép tud lenni natúran) vagy hárs.

Szoktak még használni az olcsó gitárokon nálunk kevéssé ismert fákat, például agathis, illetve nato.

2012. szept. 5. 17:41
 9/10 anonim ***** válasza:

Még valami, bocs, ha már ismered: talán jobban jársz az olajjal történő beeresztéssel, az jobban kihozná a natúr erezetet. Olyan olajat szoktak használni például, amit fegyverművesek a puska tusára és ágyazatára.

Én ugyan még ezt a fajtát nem próbáltam, de esetleg érdemes utánanézni.

[link]

2012. szept. 5. 18:23
 10/10 A kérdező kommentje:
Na tegnap a próba hevében kimaradt a fénykép, próbálom a héten valamikor pótolni, de sajnos se okostelefonom se fényképezőgépem...
2012. szept. 6. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!