A gitározás, hogy hallás után tudjam játszani majd
kialakul?
Figyelt kérdés
Hali!
Fél éve gitározom majdnem. Az a főbb problémám, hogy nagyon sok hazai előadó kottáját nem találom az interneten gitár TAB formájában. Van a gitartab honlap, de ott meg lekell tölteni a TABokat és utána nem tudom mit kell kezdeni vele. Szóval a kérdésem a következő;
Rálehet gyúrni arra, hogy hallás után tudjam gitározni a dalokat? Vagy ez csak az évek során fog kialakulni majd.
Tudom, a gitározás nem megy napról napra. De olyan jó lenne azokkal a számokkal gyakorolni amivel én szeretnék, és nem azzal amire kényszerülök mert mást nem találok.
Ha sokat gitározol vagy bármin zenélsz, idővel felismered a zenei hangokat vagy akkordokat hallás után.
2012. szept. 3. 12:01
2/6 anonim válasza:
Én például soha nem használok tabokat, sem kottát. Tudod mit csinálok? Elindítom a dalt, leülök a zongorához vagy kezembe veszem a gitárt, és próbálom megfejteni. Persze ez nem megy rögtön, de idővel megtanulja a füled a hangokat, harmóniákat, és azt, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz. Tudom, hogy egyszerűbb rákeresni a neten, de hosszú távon annak van értelme, ha a füled után mész.Amit hallás után játszol, azt 10 év múlva is elő tudod hozni. Amit kottából vagy tabról tanulsz, simán elfelejtheted pár hét alatt, ha nem gyakorlod rendszeresen. Az viszont nem valódi zenélés, ott csak a kezed tanulja meg a mozdulatsort. Amikor én kezdtem, nem volt internet, sem egyéb segítség, minden dalt magnókazetta alapján tanultunk. Az nagyon sokat segített.
2012. szept. 3. 12:41
3/6 anonim válasza:
Ja, és fél év után még korai, hogy hallás után menj.Egy bizonyos szintű technikai tudás azért szükségeltetik. :)
2012. szept. 3. 12:46
4/6 anonim válasza:
igen, egy kis tudás nem árt... kb én is annyi ideje gitározom mint te. de nekem mindigis volt érzékem a zenéhez, bár sose tanultam semmilyen hangszeren de valahogy mindíg ki tudtam szürni a gitár dolgait egy adott számba... és ezt a tulajdonságom keményen használom is.
2012. szept. 3. 12:49
5/6 anonim válasza:
Van egy ACID pro nevezetű progi, amivel le lehet lassítani a számokat, de be lehet állítani, hogy a hangolás ne csússzon el. Így ugyan azokat a hangokat hallod, de lassítva. :) Persze ez csak akkordbontásoknál, szólóknál, stb. jó, akkordozás kitalálásában már kevésbé segít.
2012. szept. 9. 15:35
6/6 anonim válasza:
Kialakulni soha nem fog, de gyorsan meg lehet tanulni, konkrétan ezt kell gyakorolni, hogy megtaláld azokat a hangokat/témákat gitáron, amit hallasz.
Először sokáig fog tartani hangról hangra, aztán majd a kezedben lesz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!