Vettem egy gitárt, teljesen új, be van hangolva, de valamiért berezeg a húr. Mitől lehet ez? Hogy oldjam meg h ne rezegjen?
Valószínűleg szar a bundozás, vagy csak nincs beállítva a gitár, túl alacsony húrmagasság/görbe nyak.
Hangszerész mindet korrigálja 10-15 ezer forintért.
Nem teljesen értem, mi a baj. Ha egy éppen megpendített húrhoz hozzáértsz, naná, hogy zörög. Gondolom, a zörgést érted rezgés alatt. Mert ha nem rezegne a húr, akkor nem is szólna. :)
Szóval nem teljesen értem a kérdést, mi a bajod vele.
De általánosságban elmondható, hogy az új gitárok - kivéve a drágább, márkásabb hangszereket - nem esnek át a gyárban teljes és alapos beállításon, ráadásul a szállítás és tárolás körülményeitől függően el is állítódnak.
A húrok sokszor gagyi, olcsó vackok rajta, amelyek ki tudja, mióta már fenn vannak.
Tehát első dolog egy új gitárnál, hogy veszel egy normális húrkészletet és lecseréled.
De mivel sokszor a beállítás is hiányzik, hiába új, sokféle oka lehet.
- Elhasznált a húr
- A gitár nyakának görbülete nem megfelelő
- Nem megfelelően van vágva a nyereg
- A húrlábak/híd magassága nem megfelelő
- Rossz minőségű a bundozás
- A nem megfelelő tárolás miatt (hőingás, páratartalom váltakozása, elsősorban a túl száraz hely) van a fában vetemedés, ilyenkor bizonyos bundok kicsit feljebb nyomódhatnak, vagy akár enyhén görbülhet a fogólap is.
És mindezek kombinációja...
Ezeket házilag elég nehéz pontosan eldönteni, vidd el egy hangszerészhez, ahol megnézik és megmondják, mit kéne vele csinálni és meg is csinálják.
Az elsőnek:
Nem kéne téves információkat terjeszteni.
1. Ha zörög és lejjebb engeded a húrt, még jobban fog zörögni.
2. Nem kell egyformán állniuk, hanem a fogólap ívét kell követni. Amúgy nem is minden húrlábnál állítható a húrok magassága külön-külön, a Tune-O-Matic típusú hidaknál (Gibsonok és hasonlók) csak a két oldalon lehet lejjebb-feljebb vinni az egész hidat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!