Kb 4 éve játszok szólógitáron, most elkezdett érdekelni a basszusgitár is, válaszolnátok pár kérdésemre?
A kérdések:
-Mennyit jelent a basszusgitárnál a pickup ? Ugyanolyan létfontosságú,mint a szólógitárnál ?
-Extrém metálra milyen márkákat ajánlanátok ?
Még kommentekben lehet,hogy bővülni fog a kérdések száma !
- Igen, ugyanolyan hangszer, ugyanolyan összetevők, ugyanúgy meghatározó a hang szempontjából.
- A második kérdésre nem tudok igazán válaszolni, mert nincs tapasztalatom az extrém metállal. Amit láttam ilyesmiben, az többnyire valami modernebb basszus, nem a hagyományos Fender-Gibson-Rickenbaker.
Valami aktív elektronikás Ibanez, Warwick, ilyesmi, de ez csak tipp.
És egy kísérletből leszűrted ezt az általános következtetést, hogy a fa sokkal többet számít? Ez azért elég meredek.
Honnan tudod, hogy nem a két hangszedő karaktere volt hasonló?
Akkor jelentene valamit egy ilyen kísérlet, ha mondjuk kipróbálnád ugyanazt a hangszedőt más-más fából készült gitárokkal, majd pár másik hangszedőt ugyanazokkal a gitárokkal. Akkor lehetne általános érvényű következtetést levonni.
Egy kísérlet nem kísérlet.
Ha igaz lenne, amit mondanál, nem lenne annyiféle különböző és meglehetősen nagy árkülönbségű basszus hangszedő, mert elég lenne pár fajta. Nekem speciel volt egy Ibanez basszusom passzív és ugyanaz aktív hangszedőkkel is, ég és föld a különbség a hangjában (és érdekes módon nekem a passzív jobban tetszett, pedig az aktívban volt mélyhangkiemelés is).
És ha józan ésszel belegondolsz, nincs is semmi fizikai alapja, hiszen ugyanúgy működik, mint a gitár, pontosan ugyanazon elvek alapján, tehát a hangszedő szerepe is ugyanaz, persze a paraméterei mások, hiszen más frekvencitartományban dolgozik.
Ami a fával kapcsolatban igaz, hogy nyilván azok, melyek döglöttebek rezonancia szempontjából a basszus tartományban, kevésbé jók basszgitárhoz.
Rosszul válaszoltok a kérdésre, az a baj. Létfontosságú a pickup, anélkül nem szól a basszusgitár sem :)
Aztán az meg hogy a fa vagy a pickup minősége fontosabb, az pont olyan vallási kérdés, mint a Mac vs PC vagy a Fender vs Gibson.
Extrém metálra én amúgy inkább a kinézetet válogatnám meg, minél brutálisabb legyen, jól nézzen ki a színpadon, úgyis a Vörös Yukban meg hasonló hangosítású helyeken fogsz játszani, ott meg meeeegbaszhatod a 600 000 ft-os különleges fájú csillivilli pickupos basszusgitárt is, akor sem fog szólni sehogy.
Először kijelented, hogy nem sokat számít a hangszedő, a fa sokkal fontosabb, majd egy példával indoklod.
Ez nem érv és ebből nem lehet általánosítani. Ne terjessz tévhíteket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!