Cisz egyenlő a Desszel?
Úgy látom, kissé bele kell menjünk a sűrűjébe, de a kedvetekért igyekeztem összeszedni magam. :)
Először is, a ma használt hangolási rendszer, az egyenlő temperálás egy kompromisszum-megoldásként született. Itt minden félhang ugyanakkora mértani távolságra van egymástól. Azért álltunk át erre a rendszerre, hogy könnyen lehessen a darabokat transzponálni, és ne kelljen minden hangnemváltáskor újrahangolni a zongorát. Ugyanis az a zongora, amit C dúr skálára tökéletesen behangolnak (a C hang felhangjai alapján, tiszta temperálással), más hangnemekben teljesen használhatatlan, fals hangzatokat ad.
Az alábbi két példánál a normál A hanghoz, 440 Hz-hez viszonyítottam.
1. A Cisz hang többek között az A dúr skála harmadik fokán is szerepel (nagyterc). Ennek freki értéke tiszta temperálásban könnyen kiszámítható: 440*(5/4)=550 Hz.
2. A Desz hang többek között az F dúr hangnemben kis szextként is értelmezhető. Az F hang az A hangtól nagyterc távolságra van lefelé, így a frekvenciája 440/(5/4)=352 Hz. Az F dúrban pedig a Desz a kis szext, ami 352*(8/5)=563,2 Hz-re jön ki.
Fentiekkel szemben, egyenlő temperálásnál a 440 Hz-hez viszonyítva a Cisz és a Desz hang egyaránt 554,36524 Hz. Egyébként a fenti kettőn kívül többféle freki is kiszámolható a Cisznek és a Desznek is, attól függően, hogy milyen funkciót tölt be a hang az adott skálában - vagyis honnan indulunk és hogyan származtatunk.
Remélem, nem rontottam el semmit a számításokban. Íme két link:
A tiszta hangolásról:
Az egyenlő temperálás fizikai levezetése:
Tulajdonképpen igen, a mai zongorák, szintetizátorok, illetve majdnem az összes hangszer az egyenlő temperálás miatt kicsit "hamisan" szólnak. De ez a hamisság nagyon kicsi, sőt egyes hangközöknél (pl. kvart, kvint) gyakorlatilag teljesen észrevehetetlen.
Igazából jobb, ha hamisság helyett tökéletlenségnek nevezzük a dolgot. Mert a túlzott tökéletesség unalmas, a kis szépséghiba viszont érdekes! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!