Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Watt egyenlő hangerő? Gitárerő...

Watt egyenlő hangerő? Gitárerősítőknél.

Figyelt kérdés
Tehát ha van egy 150 wattos tranzisztoros combo erősítő, az hangosabb mint egy 120 wattos tranzisztoros, különálló fej, különálló ládára kötve? Ha hangosabb, az miért van? És egyébként létezik, hogy egy 150 wattos erőítő 8 ohmos legyen, míg egy 100 wattos 4 ohmos? Ebben rejlik a hangerő kulcsa?
2011. márc. 24. 01:36
 1/7 A kérdező kommentje:
Most utánaolvastam, és látom, hogy a legtöbbet a láda befolyásol, vagyis annak az érzékenységi foka... Hogy hány decibeles... Na de akkor ezek szerint ha a combót rákötöm ugyanarra a ládára, amire különálló fejet kötném, hangosabb lesz? :D Akkor mi értelme különálló fejet venni?
2011. márc. 24. 01:49
 2/7 anonim ***** válasza:

Combo vs. fej+láda:

A két konstrukciónak más a hangszíne. Tekintettel arra, hogy a kombónak a hangdobozában mások is vannak (erősítő) a hangzásban kompromisszumot kell kötni: nem lehet a hangképnek megfelelően úgy kialakítani a ládát, hogy ne legyen dobozhangja. Ezért nyitottak, meg az erősítő szellőztetése miatt is. Ez csilingelő magasakat és lusta (folyós) közepeket/mélyeket eredményez.

A ládák zártak, ennek következtében több bennük a közép és azok feszesen szólnak, mert a mozgó membrán a dobozban lévő levegő ellenében dolgozik, ami az ellentétes irányú mozgásnál "rásegít" a membrán munkájára.

Nem tudom a konstruktőrők mennyire hangolják úgy az erősítőket, hogy az kombóban vagy fejben fog dolgozni.

Nyilván stílusfüggő.

2011. márc. 24. 09:11
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy írtál, de nem válaszoltál a kérdésemre... :(
2011. márc. 24. 15:09
 4/7 anonim ***** válasza:

Feltételezem tárgytalan a kérdésed:

Akkor mi értelme különálló fejet venni?

2011. márc. 24. 16:24
 5/7 A kérdező kommentje:
Szóval azt mondod, nincs értelme különálló fejet venni?
2011. márc. 24. 19:30
 6/7 A kérdező kommentje:
Mert ugye a kombót ugyanúgy rá tudod kötni nagy ládára mint a fejet...
2011. márc. 24. 19:30
 7/7 anonim ***** válasza:

Inkább arra próbáltam utalni, hogy hang alapján is különböznek és persze van ezernyi paraméter, ami miatt mindkét megoldás pro és kontra. Az pedig nem igaz, hogy minden kombó ráköthető külső hangfalra. Valamelyiknek nincsen gyári kimenete, ilyenkor jöhet a sufni tunning.

Tény és való, hogy négy hangsugárzónak négyszer nagyobb a felülete, nagyobb a hangnyomása, gazdagagabb a felhangokban, a mélyebb hangszínekben.

Visszatérve az eredeti kérdésre az én véleményem, hogy egy 150 wattos kombó előbb fullad ki, mint egy 120 wattos fej+láda. De mint írtam, az alkalmazásuk stílus- és lehetőség függő is.

2011. márc. 25. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!