Heavy Metalt/Rockot stb. Vagy. Technót/Discót szeretitek jobban?
Nyilván nagyon nehezére esik befogadni az agyadnak, de a wikipédia lexikon szerint minden dolog hangszer, amit zene készítésére használnak. Egyébként meg szintetizátort használ és hangmintákat. A hangminta "rendes" hangszerektől felvett hang, amit aztán számítógépes vágással rendez olyan sorrendbe, ahogy ő szeretné. Akár hiszed akár nem, "élőzenei" műfajokban is rettenetesen sokszor csinálják ezt például doboknál.
A szintetizátor meg attól, hogy nem hardveres, hanem szoftveres, ugyanúgy működik, ugyanúgy kell programozni, ugyanúgy zongorabillentyű felülettel kell dolgozni rajta. Ergo ismerni kell a zongorát, és tudni kell játszani rajta. Emellett meg ismerni kell azt, hogy bizonyos hangok milyen hullámformákból épülnek fel, és milyenek a fizikai paramétereik.
Nézd, ez például egy ugyanolyan szoftveres szintetizátor, mint amiket Tiesto használ:
http://www.youtube.com/watch?v=vBHX0sEaf9I&feature=related
Illetve akkor gondolom mivel nem "hangszerrel" készült, ebben sem fedezel fel semmiféle művészi értéket:
http://www.youtube.com/watch?v=fY-ZoVMwGKM
Vagy mondjuk itt van ez a videója, ahol szintén felvett hangmintákat modulál SZÁMÍTÓGÉPPEL:
http://www.youtube.com/watch?v=MsWM31VOr-o&feature=related
Aztán persze ott van az, hogy sok DJ élőben csak kész szettet nyom, amit már otthon összerakott, de ők azért DJ-k. Ettől még nincs kevesebb munka a művaikben, csak mondjuk ott nem azon van a hangsúly, hogy valaki hogy tud élőben hangszeren játszani, hanem hogyan tudja a különböző hangzásokat variálni azáltal, hogy mennyire ismeri a hangtechnikát. De mint mondtam, elektronikus zene megírásához ugyanúgy szükségesek zenei ismeretek. Sőt, például megnézném, hogy hány gitáros tudja mit jelent a lánckompresszió például. Pedig ez egy olyan dolog, amit MINDEN zenében használnak...
Szóval nem attól lesz egy zene jó vagy roszs, hogy mivel csinálják, hanem hogy mennyi fantázia van benne. És csak úgy közlöm: sokkal nehezebb és bonyolultabb összerakni egy full alap techno dalt, mint megírni mondjuk egy TCS szintű négyakkordos kvintezős szart.
"hát többet mint a sz@r programozás!!"
Haha. :D
Hát te csak szimplán hülye vagy. Megnézném azt is, hogy hogyan programozol zenét... (Ja, én úgy mondom mindezt, hogy tíz éve gitározom és zongorázom, és úgy duván öt éve foglalkozom hangtechnikával és szintiprogramozással.)
19:10
grat, nagyon jól kifejtettél mindent. én főleg progresszív metál párti vagyok, de aki azt mondja, hogy az elektronikus zenéhez nem kell tudás, az hülye. sőt, sokkal több elméleti ismeret kell hozzá, mint bármelyik élőzenéhez, hiszen több dologra van szükséged.
mellesleg. az elektronikus dalszerzés sokkal jobban hasonlít az alap, klasszikus hangszerzésre. mozart is csak zongorán tudott játszani, mégis írt nagyzenekari darabokat. hogyan? leírta kottára. az elektronikus zenész is általában ugyanezt csinálja, csak ő létrehozza(!!) a saját hangszereit. ő már a hangok terén is képes eredetit alkotni, míg egy gitárból véges számú hangot csikarhatsz csak ki... elektronikában meg nincsenek határok.
persze vanna elektronikus zenében is gyökerek, mitn a tiesto. naés. mintha rockzenében nem lenne szar.
és én ezzel mi a f@szomat kezdjek??
ez csak 1 kérdés..h ki mit szeret...és mondtam h nem vitázok ilyen sz@rokon!!!!!
19:19
hangszerzés... heh. dalszerzésre gondoltma persze.
19:20
aha, tehát te nem vitázol, csak szimplán megmondod, hogy valami szar, és kész. észérveket már nem tudsz befogadni. :'DDDDDDD hihetetlen komolyan, milyen ostoba emberek vannak.
"és én ezzel mi a f@szomat kezdjek??
ez csak 1 kérdés..h ki mit szeret...és mondtam h nem vitázok ilyen sz@rokon!!!!!"
Ezzel most azt ismerted be kábé szó szerint, hogy fingod nincs az egészről, csak úgy osztod a hülyeséget, de közben biztos vagy benne, hogy az úgy van, viszont más véleményére szarsz. Gratulálok neked.
nem osztom sem az eszet se a hülyeségeimet!!!
csak szimplán tudni akartam h ki mit szeret....és nem kértem mást (főleg meg 10 mondatos fogalmazást erről a KIRÁLY zenéről!!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!