A nők miért nem tudnak zenét szerezni? Főleg elektronikus zenét nem?
Én nőként nagy elektronikus zene fan vagyok. Deep House, progressive House/techno, wave, melodic techno/House, minimal.
Emiatt ismerek minimum 70-80 zeneszerzőt. De ha csak a sima pop dalokat nézzük, a szerzők mindig férfiak.
Általában a dalszövegírók is, tudom ott van talán pár kivétel, pl lady Gaga, taylor swift.
Szóval, miért lehet ez?
Összefügg azzal hogy ennél végül is az elektronikához van köze meg ugye számítógépeken történik, ami mindig is közelebb állt a férfiakhoz?
Ugye több száz éve megértem hogy nem voltak komolyzenei női szerzők, hiszen akkor a nők nem dolgozhattak, de ma sincsenek.
Az összes komolyzenei filmzene mögött is csak férfiak vannak…
Miért lehet ez?
Ma meghallgattam sok elektronikus zenét és elgondolkodtam hogy kizárólag férfiak szerzik őket.
"A nők miért nem tudnak zenét szerezni?" - tehát a kérdésed helyesen "Miért van kevesebb női DJ?"
Azért ezt nem lett volna olyan nehéz megfogalmazni igaz akkor nem lett volna ekkora clickbait.
A kérdés, hogy miért van kevesebb női DJ, több tényezőre vezethető vissza. A zeneiparban és különösen a DJ-k világában a férfiak dominanciája részben a társadalmi és kulturális normákra, valamint a sztereotípiákra vezethető vissza, amelyek befolyásolják a nők karrierlehetőségeit és a zeneiparban való részvételüket¹.
Egy interjúban Morcz Fruzsina, zenei menedzser és oktató elmondta, hogy a zeneiparban kevesebb női DJ van, ahogy a hangmérnökök között sincs nőuralom¹. Ez a helyzet nem csak Magyarországon, hanem világszerte is megfigyelhető. A nők kevesebb jelenléte a DJ-k között összefüggésben lehet a magabiztosság és az önértékelés kérdéseivel is, amelyek befolyásolhatják a nők előrehaladását a zeneiparban².
A nők alacsonyabb aránya a DJ-k között azonban nem tükrözi a tehetség vagy képesség hiányát. A női DJ-k és zenei alkotók hozzájárulása értékes és fontos, és az elmúlt években egyre több női zeneszerző és DJ került előtérbe, ami reményt ad arra, hogy a jövőben egyre több női tehetséget ismerhetünk meg ebben a szakmában¹.
Forrás: Beszélgetés a Copilottal. 2024. 06. 11.
(1) "Mit kezdjek egy lánnyal?" - Nőként a zeneiparban (interjú Morcz .... [link]
(2) Miért keresnek kevesebbet a nők? Egy újabb lényeges okot találtak. [link]
(3) A világ tíz legszexibb női DJ-je | Az online férfimagazin. [link]
(4) Megvan, miért dolgozik kevés nő a mezőgazdaságban. [link]
Mert a fizikai dolgokat jobban rá bízzuk férfiakra. Precízebbnek tapasztatabbnak érezzük őket. (Nem csak zene, minden más)
A lelki érzelmi/szellemi dolgokkal kapcsolatban pedig sokkal jobban megbízzunk a nőkben.
Több oka van, de azért nyugodtan kimondhatjuk, hogy a legtöbb művészeti ágban a nők nem tudják megközelíteni a legjobb férfiak szintjét, ahogy zenében is baromi messze vannak ettől. A nők nem annyira tehetségesek vagy okosak, mint a férfiak, akárhogy is próbálják csűrni-csavarni a dolgokat, hogy mindenképp más okokat találjanak.
A férfiak precízebbek is, többet is gyakorolnak, ez is közrejátszhat, és általában teszik a magabiztosan a dolgukat - ellenben a nőkkel.
15
Ezzel egyetértek kb teljesen.
A nők pedig elfogadásban/lelki/érzelmes dolgokban jobbak, nőket ebben szeretjük jobban.
Mondjuk az is igaz hogy mostanában kevés a segítőkész nő is..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!