Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Gitározni nagyon nehéz?

Gitározni nagyon nehéz?

Figyelt kérdés
Akkordokat
2024. jan. 11. 06:28
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

"a legnagyobb gitárlegendák szinte mind maguktól tanultak meg gitározni"

. Nem ilyen egyszerű ez a téma.

A rock őskorában a gitárt nem vették egy komoly hangszernek, nem nagyon volt kinek tanítani (legalábbis biztosan nem abban a műfajban, ahol ki akartak teljesedni). Nem nagyon tehettek mást, mint hogy maguktól tanultak. Egy nagyobb teret kapott az, hogy hallás után tanuljanak meg valamit, amit a mai napig szorgalmaznak zenetanárok.

Valahol egyrészt igaz, hogy komolyabb tanulás nélkül, elmélyülés nélkül megragad az illető valahol: sajnos be kell ismerni, hogy ez igaz pl. Eric Claptonra. Ugyanakkor nem tudom, tényleg mindenkinek tanár kell-e. Szerintem embere válogatja, mennyire érvényesül Vigotszkij fejlődési elmélete. Én pl. minden nap gitároztam évekig, de sosem jártam gitártanárhoz, és el nem tudom képzelni, hogy élveztem volna, ha valaki megmondja, mit csináljak.

Másrészt a művészetpedagógia érzékeny téma: ha egy tanár megmondja, mit hogyan kell csinálni, nem veszi el a lehetőségét az újításnak? Szinte minden művészeti területen ismerünk olyan művészt, aki pont azért érdekes, mert szembement a hagyományokkal, mert valami olyat csinált, amiről egy tanár valószínűleg lebeszélte volna.

Szóval igaz az valahol, hogy tanár nélkül tanulni olyan, mintha a sötétben botorkáltál. De nekem pl. egy életre elvette volna a kedvemet, ha valami olyat kell tanulnom, amit nem szeretek. Én hosszú évek alatt juttottam el oda, különféle műfajokból kivéve technikákat, megközelítéseket, zeneelméletet megismerve, hogy azt tényleg magaménak tudjam. Nem tudom elképzelni, hogy egy tanárral pont ugyanígy sikerült volna.

2024. jan. 11. 17:32
 12/15 anonim ***** válasza:

11-es amit leírtál az abszolút adottság. Nem mindenki képes hallás után játszani, sem elszántan gyakorolni stb. De nekik van a tanár, hogy ne menjen el a kedve. De nyilván személy válogatja, kinek mi a jó.

Én a tanárt az elején javasolnám továbbra is, ha valaki elszánt és érzi, hogy minden ott van benne az 2-3 óra után is tud autodidakta módon tanulni.

De legalább az alapvető technikákkal tisztában lesz.

Ha meg úgysincs adottság akkor lehet venni plusz órákat és szorgalommal is válhat valaki egy jó gitárossá.(nyilván már nem ő lesz a következő Megadeth szóló gitáros, de saját örömére tud otthon játszani vagy amatőr bandában is)

2024. jan. 11. 17:41
 13/15 anonim ***** válasza:
Nem mindegy, hogy mit akarsz játszani. Ha punkot, akkor nagyon könnyű. Ha power metalt vagy jazzt, akkor nagyon nehéz.
2024. jan. 12. 09:10
 14/15 A kérdező kommentje:
Hát inkább countryt vagy pop-ot
2024. jan. 13. 15:26
 15/15 anonim ***** válasza:
48%
Akkor könnyű.
2024. jan. 13. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!