Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért lett divat lehangolni a...

Miért lett divat lehangolni a gitárokat E standardról?

Figyelt kérdés
Nem kötném stílusokhoz feltétlenül, mert pl. thrasherek is újabban a tököm alá hangolnak. Mi a jó ebben? Magam is szoktam néha kísérletezgetni, de egy bizonyos pont (B) alatt már természetellenes.

2023. okt. 27. 15:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

A fendereknél valamiért jobban hangzik ha egy fél hanggal lehangolják. Szerintem azért mert jobban hangzik néhány akkord különböző hangolásoknál.

A yesterday és a bad moon rising is le van hangolva, az utóbbinál jobban látszik a különbség, szerintem erőteljesebb lesz a hangja, de az egész arra megy hogy hogyan hangzik jobban.

2023. okt. 27. 16:30
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A hangzás miatt. Sötétebb, félelmetesebb.
2023. okt. 27. 17:54
 3/11 Waff ***** válasza:
100%
Mert azt hiszik attól lesz keményebb a zene. Pedig nem. A Slayer is standard E-ben nyomta...vagy említhetném a Megadeth-et is akár. Fél hang lentebb még oké, vagy drop-D-nek látom még ertelmét, a többi már nekem túl pincemély. Ha annyira mélyen akar valaki játszani vegyen egy bőgőt.
2023. okt. 27. 18:17
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ugye a "normál" zenei A 440 HZ. Ez egy szabvány, amit több alkalommal is sztenderdírozott a "világ". Vannak ugyan bizonyos elképzelések, amik ezt természetellenesnek tekintik, de ez már mind1. Végtelen alkotás létezik egész-félhangonkénti droppal. Ez nem új dolog. A könnyűzenében számtalan lemez született eltérő hangolással. Mondjuk ez egy negyed hang, vagy annyi se. Most nem néznék utána, hogy mennyi az "A" KFT Bál az operában lemezen, de érdemes lenne. Még kis szekund drop sincs benne, nagyon idegesítő az ilyen nótákat leszedni egy standardre állított hangszerrel. Főleg, ha van egy kazal nóta, amit meg kell tanulni és van közte néhány elmebetegre hangolt. Hiába az 'AI' amivel elvileg tudsz kiigazítást tenni a frekiben, elveszi a nóta eredeti stenkjét. Szóval a lehangolás nem véletlen és nem is új dolog. Persze a lényeg-és talán a válasz is-abban van, hogy az ember állandóan kísérletezik, fejlődik. Csak nézz meg egy 50 évvel ezelőtti gitárhőst és néhány mait. Hihetetlen változáson ment át a mesterségbeli tudás. Akárcsak a standard vs. drop, vagy a normál zenei A-val való cseszekedés. Arról már nem is nyitnám ki a vitát, hogy a gitárosok minden hangszer frekijébe igyekeznek beleharapni manapság. Már nem is kell hangolgatni. Készülnek 7-8 húros hangszerek. Ahogy basszusgitárból is van a 'standarttól' eltérő ötös. A gáz az ezekkel a tök alá droppolt zenékkel, hogy a hallgató nem is hallja a hangfal nem is képes megszólaltatni már azokat a mély frekiket, csak a felharmónikusait. Na, jó hosszúra sikerült, ENTER :)))))))
2023. okt. 28. 08:10
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
#4 Ehhez annyit azért hozzászólnék, hogy ha a standardtől eltérő gitárhangolásból nem hallanánk a legmélyebb hangokat, akkor a basszusgitár hangtartományának egy jó részét sem hallanánk. Az más kérdés, hogy olyankor általában utóbbit is lejjebb hangolják, de a kérdező szerintem a "sima" gitárra gondolt.
2023. okt. 28. 09:19
 6/11 anonim ***** válasza:
Nekem C-re van hangolva, amiből le tudok ereszkedni drop A#-ra. Azért van ez így, mert az általam készülő misztikus/ambient zenékhez így találtam meg a legjobb hangzást.
2023. okt. 28. 09:26
 7/11 anonim ***** válasza:
29%
Keményebb lesz tőle a zene ;)
2023. okt. 30. 09:46
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
#5nek, 4től: sajnos a basszusgitárhoz készült hangládák sem tudják a "H" húr frekvenciáit, leszámítva néhány nagyon drága cuccot, amit én még nem láttam sehol, senkinél, pedig megfordultam pár helyen. Arról már ne is nyissuk meg a diskurzust, hogy a menzúra hossza miféle hatással van a droppolgatásokra, illetve az 5 húros basszusgitár használhatóságára.
2023. okt. 31. 06:48
 9/11 anonim ***** válasza:
45%
#8 A szólógitárra rakott H húr frekvenciája üresen megpengetve ugyanaz, mint a 4 húros basszusgitáron standard hangolásban az A (2. legmélyebb) húr 2. bundján lefogott hang. Szóval amelyik basszusgitár-hangláda ezt a frekvenciát nem tudja, az alapból szemétre való.
2023. okt. 31. 07:58
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

#9 Az 5 húros basszusgitár H húrja üresen pengetve 31HZ. Erről írtam. Ha érdekel, nézz utána, milyen basszusgitárhoz készített hangfal tudja ezt.

Természetesen ez sem igaz: "A szólógitárra rakott H húr frekvenciája üresen megpengetve ugyanaz, mint a 4 húros basszusgitáron standard hangolásban az A (2. legmélyebb) húr 2. bundján lefogott hang."

Oktávnyi távolságokról írsz-ezzel megtévesztve a kérdezőt is-holott frekvenciákról van szó.

2023. nov. 2. 05:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!