Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi a különbség a rock, és a...

Mi a különbség a rock, és a metál között?

Figyelt kérdés

Nagyjából tudom, de teljesen mégsem tudom őket megkülönböztetni.

Mikortól lesz valami metál? Mármint nem csak elmagyarázva, hanem hogy két zenét hallgatva, honnan lehet tudni?

Nem nagyon hallgattam még metált, csak érdekel. Meg akarom ismerni mind a két műfajt.

Tudnátok linkelni tipikus rockot, és metált, amiből jól hallatszik a különbség?

De valami jót, ne ilyen b*zisat, meg ilyen újonnant, ahol már nem biztos, hogy hetero-e az illető.

2023. szept. 16. 01:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
96%
Az egyik szikla, a másik fém.
2023. szept. 16. 02:02
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Hallásra pedig sokkal könnyebb megkülönböztetni, a rock " pattogósabb, tagoltabb " míg a metal az " elnyújtottabb, folyamatosabb "

https://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ

Ez rock

https://www.youtube.com/watch?v=L397TWLwrUU

Ez meg metal ( Mondjuk Rob Halford pont meleg, de szerintem ez mit sem von le abból amit alkotott )

2023. szept. 16. 02:10
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Vagy hazai példában:

https://www.youtube.com/watch?v=BJceRTvD9Fo

Tankcsapda az rock

https://www.youtube.com/watch?v=FSeFHewqjAw

Ossian az metal

2023. szept. 16. 02:13
 4/13 A kérdező kommentje:
A Tankcsapda, az tipikusan olyan, aminek a régi számai jobbak voltak, az újak meg el vannak b@szva, gondolom alkalmazkodni akartak a b*zisodó világhoz.
2023. szept. 16. 02:19
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak ők, sok másik is sajnos.
2023. szept. 16. 02:30
 6/13 A kérdező kommentje:

Mondjuk kemény, hogy a linkekből 2 b*zi. Mert szerintem a Tankcsapda énekese is egy b*zi zsidó.

És úgy látom alig van youtube-on metál. Csak ilyen remakek.

2023. szept. 16. 03:06
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Fenn van minden csak célzottan kell keresni ennyi a titok.

Mondjuk az nem tudom miként jön ide, hogy meleg vagy sem, illetve, hogy vallásilag hova tartoznak, ha egy zene jó akkor jó, nem az az érdekes, hogy a magánéletében egy adott zenész milyen nemhez vonzódik vagy mi a vallása.

2023. szept. 16. 03:16
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy gondolok rá, hogy a rock egy tág gyűtőfogalom, aminek egy ága volt a '70-es évektől kezdve heavy metal. Aztán a metal is gyűtőfogalommá vált az abból leágazó alműfajok miatt. Tehát minden metal számra mondhatjuk, hogy rockzene, csak az kevésbé pontos úgy.

A rock gyakorlatilag a gitár+basszus+dob alapú zene gyűtőneve az '50-es évektől. Nincs feltétlenül (annyi) torzítás a gitárokon, a dob is általában egy lassabb, de azért kemény, feszes tempót tart - de a balladákra ez sem feltétlenül igaz. Az éneknél se jellemző a nagyon erős hörgés-károgás.

Példa: The Kinks - You really got me

[link]

A metalban jellemzőbbek az erősen torz gitár- és énekhangok, általában gyorsabb tempó, dupla lábdob, gyakran még "agresszívebbek" tűnő hangzás. De metalból is annyi féle, hogy az egyes alműfajok is nagyon különböznek...

Példa: Children of Bodom: Are you dead yet?

[link]

Ezeknél egyértelmű a különbség, de például egy AC/DC vs Judas Priest, Led Zeppelin vs Black Sabbath, vagy akár P.Mobil vs Pokolgép sem ennyire elkülönülő.

2023. szept. 16. 07:44
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

A zenei hatáson van a hangsúly. A rock egy blues alapú műfaj, a heavy metal pont azzal kezdett el játszani, hogy bluestalanított. NWOBHM idejére egész szépen eltűnt.

Igazából ez jelenti a valódi különbséget.

Nem mondanám sem agresszívebb műfajnak, sem igényesebbnek egyiket a másikat, mivel van mindenre ellenpélda.

Azt tudom javasolni, hogy hallgasd meg az első pár Black Sabbath, Deep Puprple és Led Zeppelin albumot. Akkor nagyjából ott leesik miről írtam.

Ez a kettéválás igazából egy folyamat volt, talán azt lehet mondani, hogy a Black Sabbath - Black Sabbath volt az első heavy metal szám.(ami egyben már Doom Metal is volt)

2023. szept. 16. 09:51
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Más a hangszerelés. Ugyanazt a dalt el lehet játszani rock és metál stílusban is.
2023. szept. 16. 11:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!