Kezdetnek ezt elolvasnám, az ottani #2 és a #4 remekül leírja (az itteni válaszokkal ellentétben :)
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__9823351-mi-..
Még néhány szembeötlő különbség, amiről nagy eséllyel egy banda kategorizálható:
- Vokál stílus: black metalnál jellegzetes a magas, kísérteties "károgás" (Mayhem például), míg a death metálnál a mélyről törő "halálhörgés" (Cannibal Corpse)
- Zenészek kinézete: black metalnál rengeteg a külsőség; fekete bőrök, szegecsek, fekete-fehér arcfesés, úgynevezett hullasmink*. Míg egy átlagos death metal banda jellemzően pár nagydarab szakállas, hosszúhajú férfi egyszerű fekete pólóban (sztereotípia, de lényeg, hogy kevesebb a külsőség)
- A zenéhez kapcsolódó szubjektív érzelmek: számomra a black metal inkább félelmetes, ijesztő, sötét atmoszférát teremt. A death metalról pedig a brutális, őrjöngő, erőszakos jelzők jutnak az eszembe. Ha a death metal egy véres, mészárlós horrorfilm, akkor a black metal inkább egy hátborzongató, okkult pszichothriller/horror.
Persze mindkettőhöz millió al-alműfaj tartozhat, sőt keveredhet is olykor, de nekem a black metal régóta fekete bárány, nem tudom komolyabb dózisban fogyasztani. A death metalból viszont létezik a dallamos melodeath változat, ráadásul szinte már minden egyéb metal műfajba így-úgy begyűrűzött, vegyült (például folk-death, szimfonikus-death, progresszív-death...)
* ettől természetesen a KISS, Ghost és Powerwolf egyike sem tartozik a műfajba.
#6 Bizonyos szintnél lejjebb bontani valóban értelmetlen, vitatkozni rajta még inkább. De szerintem azért van létjogosultsága műfajokról beszélni. Például ha nekem valaki annyit mond, hogy "gitározok", akkor az a barokk gitárdaraboktól kezdve, a country-pop zenén keresztül, a modern fúziós jazzen át a grindcoreig bármit jelenthet. Ha azt mondja, hogy "rock gitáros vagyok", az már jóval szűkebb, de még mindig elég tág meghatározás.
A Freestyler szerintem hip-hop elektronikus tánczene alapon.
A Callboy pedig dallamos electro-metalcore keveréket játszik.
(eddig merem kategorizálni mindkettőt, mindenféle vitaindítási szándék nélkül)
A Black metal misztikus,sötét,sátánista témákat dolgoz fel.
A Death metal erőszakos, őrjöngő stílust képvisel.
Példák:
Black metal: "kiálts a sátánnak
Death metal: "utállak pusztulj"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!