Ti szeretitek a doom metalt? Mi a különbség a doom és a death között?
Szia!
Részben megerősíteni tudom az előző hozzászólásokat. Rengeteg al-ága van a doom metalnak. Ráadásul bonyolítja a kérdésedet, hogy doom-death is létezik...
Elég csak a korai My Dying Bride-ot, Anathema-t vagy Paradise Lost-ot meghallgatni.
Én nagyon válogatós vagyok ebben a stílusban, a totál monotónia, tíz-húsz perces agonizálás unalmas tud lenni. Például a funeral doom-ot kerülöm.
De egy kis Candlemass vagy Solitude Aeturnus bármikor jólesik:)
Death bandák sokasága mesteri albumokat jelentet meg:
a korai Death, régi Morbid Angel-ök, Obituary lemezek alapművek, de órákig tudnám sorolni...
A doom alapvetően atmoszféra teremtő erővel bír, de az nem igaz, hogy a death metal csak az agresszióról szól, főleg ha e két stílus egyszerre alkalmazva van egy zenekarnál.
Igen, szeretem a doom metalt (és a death-t is, ha már szóba került)
Mint ahogy azt már előttem is írták, a doom metalban a melankolikus, szomorú dolgokon van a hangsúly, és a lassúság jellemzi. A deathben ezzel szemben brutalitás van, gyorsaság és szövegeik témái általában a következők: gyilkosság, istenkáromlás stb. Egyes death zenekarok (például a Cephalic Carnage vagy a Circle of Dead Children) humort is csempésznek a dalaikba, amely a doomra egyáltalán nem jellemző.
Nagyjából ennyi.
Egy időben szerettem a doom metalt, ma már szétunom az agyam tőle. Vannak együttesek a műfajból, amelyeket szeretek (inkább ezek az alap zenekarok), de már nem szeretem.
A műfajnak egyébként al-műfajai is vannak (funeral doom, death-doom, drone metal). A doomból származik továbbá a sludge metal is. A funeral doom nálam az unalom csúcsa: ultra hosszú, sehova nem menő, sz.r ének... és ezt képesek 9-10 percekig húzni. A death-doomban a lassú és lehangoló doom metal keveredik a death metal hörgéssel (amely szintén lassú ez esetben). Egy fokkal jobb, mint a funeral doom, de ez is az unalom csúcsa nálam. A drone metal jellemzői: extrém lassú zene, szintén lassú hörgés. Ismert képviselői a Sunn O))) és az Earth. Ez a két zenekar a kedvenceim között van (sőt, van Sunn O)))-os pólóm is).
A death és a doom közötti különbség...hát... hallgass meg pl. egy Cattle Decapitation/Cannibal Corpse/igazából bármelyik death metal együttest, és mondjuk egy Sunn O)))-t, és hallani fogod. A különbség egyértelmű. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!