Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Ti szeretitek a doom metalt?...

Ti szeretitek a doom metalt? Mi a különbség a doom és a death között?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 26. 09:37
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Attól is függ, hogy a doom melyik irányzatára gondolsz. Mert elég sok van, és nagyon eltérőek. Nem szívesen hasonlítanám össze mindegyiket külön-külön a death metállal, szóval ha tudsz esetleg valami támpontot adni, az frankó lenne. Ha nem, akkor később (ha több időm lesz), leírok neked mindent. :'D
2016. ápr. 26. 20:43
 2/6 Tom Benko ***** válasza:
100%
Igen, szeretem. Elég sok különbség van, akár zeneileg, akár mondanivaló szempontjából is. Példának okáért a doom inkább hangulatot közvetítő zene, míg a death metal az aggresszióra helyezi a hangsúlyt. A doom főleg a dallamosabb megközelítést preferálja, míg a death a zúzásra helyezi a hangsúlyt.
2016. ápr. 27. 12:44
 3/6 Azagtoth válasza:
100%

Szia!

Részben megerősíteni tudom az előző hozzászólásokat. Rengeteg al-ága van a doom metalnak. Ráadásul bonyolítja a kérdésedet, hogy doom-death is létezik...

Elég csak a korai My Dying Bride-ot, Anathema-t vagy Paradise Lost-ot meghallgatni.

Én nagyon válogatós vagyok ebben a stílusban, a totál monotónia, tíz-húsz perces agonizálás unalmas tud lenni. Például a funeral doom-ot kerülöm.

De egy kis Candlemass vagy Solitude Aeturnus bármikor jólesik:)

Death bandák sokasága mesteri albumokat jelentet meg:

a korai Death, régi Morbid Angel-ök, Obituary lemezek alapművek, de órákig tudnám sorolni...

A doom alapvetően atmoszféra teremtő erővel bír, de az nem igaz, hogy a death metal csak az agresszióról szól, főleg ha e két stílus egyszerre alkalmazva van egy zenekarnál.

2016. máj. 2. 14:46
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, szeretem a doom metalt (és a death-t is, ha már szóba került)

Mint ahogy azt már előttem is írták, a doom metalban a melankolikus, szomorú dolgokon van a hangsúly, és a lassúság jellemzi. A deathben ezzel szemben brutalitás van, gyorsaság és szövegeik témái általában a következők: gyilkosság, istenkáromlás stb. Egyes death zenekarok (például a Cephalic Carnage vagy a Circle of Dead Children) humort is csempésznek a dalaikba, amely a doomra egyáltalán nem jellemző.

Nagyjából ennyi.

2018. máj. 30. 14:35
 5/6 anonim ***** válasza:

Egy időben szerettem a doom metalt, ma már szétunom az agyam tőle. Vannak együttesek a műfajból, amelyeket szeretek (inkább ezek az alap zenekarok), de már nem szeretem.

A műfajnak egyébként al-műfajai is vannak (funeral doom, death-doom, drone metal). A doomból származik továbbá a sludge metal is. A funeral doom nálam az unalom csúcsa: ultra hosszú, sehova nem menő, sz.r ének... és ezt képesek 9-10 percekig húzni. A death-doomban a lassú és lehangoló doom metal keveredik a death metal hörgéssel (amely szintén lassú ez esetben). Egy fokkal jobb, mint a funeral doom, de ez is az unalom csúcsa nálam. A drone metal jellemzői: extrém lassú zene, szintén lassú hörgés. Ismert képviselői a Sunn O))) és az Earth. Ez a két zenekar a kedvenceim között van (sőt, van Sunn O)))-os pólóm is).

A death és a doom közötti különbség...hát... hallgass meg pl. egy Cattle Decapitation/Cannibal Corpse/igazából bármelyik death metal együttest, és mondjuk egy Sunn O)))-t, és hallani fogod. A különbség egyértelmű. :)

2019. márc. 31. 18:54
 6/6 anonim ***** válasza:
Korábban nagy doom metal fan voltam, ma már annyira nem vagyok oda érte. Az alap együtteseket (Electric Wizard, Saint Vitus, Pentagram, Cathedral, Sleep, Solitude Aeternus stb.) és a drone metal műfaj képviselőit (Sunn O))), Earth) szeretem, de amúgy nagyon felemás műfaj nekem. A különbségeket pedig leírták előrrem
2019. júl. 23. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!