Kompresszió, szaturáció, LUFS probléma? Mastering?
Az a gondom, hogyha -14 dB (integrált) LUFS-t nem hagyom túlléppni a zene hangerejének, akkor nem éri el az úgynevezett -1 dB maximális true peak-et, hanem csak -6 - -4 dB-nél van a maximális jel. De ha felerősítem, akkor meg túllép, akár -12.5 dB is lesz az LUFS átlaghangerő. Használok gyenge szaturációkat és kompresszorokat, az lehet a gond, hogy túl erős így is a szaturáció vagy túl gyenge. Soundcloudra kitettem a zenéimet úgy, hogy -14 dB-en hagytam az LUFS-t és a true peak nem megy nagyon -4 dB fölé, de akkor meg azt hallottam, hogy nem szól tisztán, mert szétroncsolódtak a cintányérok (és a többi magas frekvencia is).
FL Studio 20.9
Xfer OTT-t és Saturn 2-t haasználok (FabFilter), Youlean Loudness Meterrel mérem a hangerőviszonyokat.
hozzáteszem, hogy azt akarom legjobban elkerülni, hogy sokkal halkabban szóljon zene a platformon, mint az mp3-ban
+ még gépen a soundcloud rendesen játssza a zenét, de a telefonon teljesen ugyanabban a zenémben szétroncsolódik a magas frekvencia
most beraktam utólag a true peak-et (max amplitúdüt) -1 dB-re, de telefonos soundcloudon ugyanúgy roncsolódik, ilyenkor mi van?
szerinted mi olvasd el
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__12106564-ko..
Na kedves gyerekek, vannak fejlemények!
Az OTT használatát kissé háttérbe szorítottam, a magasemelést már semmiképp nem azzal oldom meg. A basszus és mély tartománynál van egy kb. 3 dB-nyi csökkentés (csak ritkán 6), a magasakat levágtam 18k-nál, a stream-es változatot 16k-nál, a cintányérokból az idegesítőbb frekvenciákat lecsökkentettem. -14 dB LUFS letojva, most kb -9~-10-nél van, -1 dB-nél limit (azért vigyáztam, hogy minél kevesebbszer limitáljon, mert az is képes szétszedni, viszont azért legyen hangereje)
Most már jobban szólnak a mixeim, a soundcloud-on gépen is.
Telefonon pedig rájöttem, hogy a DTSx be volt kapcsolva és ultra sztereós hatásúra állítva, ami viszont nem csak az én cintányérjaimat szedte szét, hanem mindenhol, most kikapcsoltam minden zenét tisztábban hallok.
Szóval köszönöm, hogy figyelmeztettetek erre a néhány dologra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!