Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Kompresszió, szaturáció, LUFS...

Kompresszió, szaturáció, LUFS probléma? Mastering?

Figyelt kérdés

Az a gondom, hogyha -14 dB (integrált) LUFS-t nem hagyom túlléppni a zene hangerejének, akkor nem éri el az úgynevezett -1 dB maximális true peak-et, hanem csak -6 - -4 dB-nél van a maximális jel. De ha felerősítem, akkor meg túllép, akár -12.5 dB is lesz az LUFS átlaghangerő. Használok gyenge szaturációkat és kompresszorokat, az lehet a gond, hogy túl erős így is a szaturáció vagy túl gyenge. Soundcloudra kitettem a zenéimet úgy, hogy -14 dB-en hagytam az LUFS-t és a true peak nem megy nagyon -4 dB fölé, de akkor meg azt hallottam, hogy nem szól tisztán, mert szétroncsolódtak a cintányérok (és a többi magas frekvencia is).

FL Studio 20.9

Xfer OTT-t és Saturn 2-t haasználok (FabFilter), Youlean Loudness Meterrel mérem a hangerőviszonyokat.

2023. jan. 25. 11:38
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
#10 előtte a mixer track-eken, a limit csak arra van a masteren, hogy az úgyis kilógó és az átlagon nagyot dobó (-14.0 fölé) "csücsköket" lekorlátozza
2023. jan. 29. 23:06
 12/30 A kérdező kommentje:

hozzáteszem, hogy azt akarom legjobban elkerülni, hogy sokkal halkabban szóljon zene a platformon, mint az mp3-ban

+ még gépen a soundcloud rendesen játssza a zenét, de a telefonon teljesen ugyanabban a zenémben szétroncsolódik a magas frekvencia

most beraktam utólag a true peak-et (max amplitúdüt) -1 dB-re, de telefonos soundcloudon ugyanúgy roncsolódik, ilyenkor mi van?

2023. jan. 30. 17:42
 13/30 anonim ***** válasza:
100%
Küldj már linket légyszi
2023. jan. 31. 15:34
 14/30 NTBS ***** válasza:
Mi a kérdés?
2023. jan. 31. 17:29
 15/30 A kérdező kommentje:
2023. febr. 1. 15:11
 16/30 anonim ***** válasza:
100%
Oké, akkor 1. Felejtsd el a -14dB-det, van egy stílus (nem mondod el), tartozik hozzá egy bizonyos dinamikatartomány, amiben se torz, se gyatra nem lesz. -1dBFS a peak, -6dB már szélsőségesen nagy Gain Reduction (vannak persze melegebbek, de ott van tudás is, motyó is), valahol -9dB és -6dB maradék dinamika közt fog jól szólni a legtöbb "modern" stílus, de ezeket tapasztaltad szerintem. Általában a nagyon fura dolgok akkor történnek, ha baromságokat csinál az ember fáradó füllel, ezért lenne jó friss füllel ráhallgatnia valakinek pl itt.
2023. febr. 1. 17:17
 17/30 A kérdező kommentje:

Na kedves gyerekek, vannak fejlemények!

Az OTT használatát kissé háttérbe szorítottam, a magasemelést már semmiképp nem azzal oldom meg. A basszus és mély tartománynál van egy kb. 3 dB-nyi csökkentés (csak ritkán 6), a magasakat levágtam 18k-nál, a stream-es változatot 16k-nál, a cintányérokból az idegesítőbb frekvenciákat lecsökkentettem. -14 dB LUFS letojva, most kb -9~-10-nél van, -1 dB-nél limit (azért vigyáztam, hogy minél kevesebbszer limitáljon, mert az is képes szétszedni, viszont azért legyen hangereje)

Most már jobban szólnak a mixeim, a soundcloud-on gépen is.

Telefonon pedig rájöttem, hogy a DTSx be volt kapcsolva és ultra sztereós hatásúra állítva, ami viszont nem csak az én cintányérjaimat szedte szét, hanem mindenhol, most kikapcsoltam minden zenét tisztábban hallok.

Szóval köszönöm, hogy figyelmeztettetek erre a néhány dologra.

2023. febr. 4. 21:30
 18/30 A kérdező kommentje:

#13 persze, van link.

itt hallhatók a régiek (nyilvánosak)

[link]

ez egy privát lista (tesztelés alatt, szólj, ha nem működik)

[link]

2023. febr. 7. 17:54
 19/30 anonim ***** válasza:
100%
Instant follow, nagy vagy bratty.
2023. febr. 7. 19:49
 20/30 A kérdező kommentje:
kösz, hó közepén várható új kontent, majd belehallgatok a tiedbe is
2023. febr. 7. 20:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!