Véroxigénszint mérésnél mi a különbség a "legalacsonyabb szaturáció" és a "legalacsonyabb deszaturáció" jelentése között? Alvásvizsgálatnál fordultak elő ezek a fogalmak.
Ezt alvászavarnál szokták értelmezni, deszaturációs index van.
Kóros a 10 sec-ot meghaladó légzésszünet, de mivel ez néha egészségesekben is van, szükséges az óránkénti gyakoriságát is megadni. Ha az AHI (apnoé és hypapnoé indexe) óránként 5 fölött van, már kóros. A legalacsonyabb szaturációs adatok ill. az oxigén deszaturációs index eltérése további vizsgálatokra, kezelésre hívja fel a figyelmet. Szomnológiai vizsgálatot indokol, ha az AHI nagyobb mint 10/h, illetve a 90% alatti deszaturáció az éjszaka folyamán több, mint 5 min.
Olvasd el mégegyszer, le van írva. A legalacsonyabb deszaturáció 5.
A legalacsonyabb szaturáció értékét nem tudom, de az azt jelenti, ami még nem okoz oxigénhiányos problémát. Ezeket a kifejezéseket nem is kell sem neked, sem egy egyszerű belgyógyásznak, esetleg endokrinológusnak tudni, mert ez egy sokkal komplexebb dolog és ez a két érték együtt csak leginkább alvászavarnál bír jelentőséggel, ha pl. valaki horkol vagy apnoe-ja van. Az alvásszakértőknek meg tudniuk kell.
Találtam egy fórumot, ahol ugyanezt kérdezi valaki, ugyanolyan műszerrel:
De itt sem tudtak válaszolni a kérdésére.
Na találtam valamit a műszer leírásában itt:
Lowest desaturation: Shows the lowest saturation value within all desaturation
events.
Lowest saturation: Shows the lowest saturation value of the entire recording.
Vagyis magyarra fordítva:
Legalacsonyabb deszaturáció: A legalacsonyabb telítettségi értéket mutatja az összes deszaturációs eseményen belül.
Legalacsonyabb szaturáció: A teljes felvétel legalacsonyabb telítettségi értékét mutatja.
De továbbra sem értem, hogy akkor hogy lehet a deszaturációs érték a magasabb? Lehet hogy a within helyett without kellene, mert úgy már logikus lenne, hogy az apnoékon KíVÜL mennyi volt a legalacsonyabb véroxigénszint, az meg megint csak nem stimmel, hogy az apnoékon kívül volt a legalacsonyabb érték, és az apnoék alatti legalacsonyabb érték az magasabb mint a normál légzés alatti legalacsonyabb érték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!