Egyszerűen nem tudom lefogni a G dúr akkorordot, miért?
Sziasztok!
Most tanulok gitározni, de szerintem rövidek és tömzsik az ujjaim. Egyszerűen a nem tudom a (E6-os húr)<—3-as ujjam bele ér a 2-es ujjammal lefogott A húrhoz, ráadásul a 4es ujjam pedig alig, sőt nem szinte nem is tudom a E1-es húrra tenni.
Hiába erőltetem nem megy!
Ez mindenkinél így van, vagy csak Én vagyok benne, esetleg nem is nekem való? :/
Egyébként a www.gitaroznitanulok.hu oldalon vettem meg a tanfolyamot, és onnan tanulok.
Szintén zenész!
Mondjuk én már rég elfelejtettem ezt a problémát, mert nem a nagykönyv szerint fogom le a G-t. Próbáld meg te is másik ujjakkal.
Más ujjakkal egyébként megy. Fentről lefelé mondom a sorrendet.2-1-4 így megy.
De ez nem fog gondot okozni később?
Ráadásul a barré fogassal is gondok vannak, mert amikor a felső hármat fogom le, a valószínűleg gitarozashoz dagadt ujjaim átérnek a 4. Húrra is
20 éve játszom, na nem komolyan, hanem tényleg csak játszom. Az elején esélyem sem volt "szabályosan" lwfogni a G-dúrt, úgyhogy kerestem alternatív ujjrendet. Ha nagyon muszáj, akkor ma már lefogom rendesen is, csak épp kényelmetlen. Viszont tényleg muszáj, hiszen máshogy nem lehet ott a G7-et lefogni.
A barré is ilyen volt, de az kikerülhetetlen, szóval azt gyakorolni kell, előbb-utóbb rááll a kezed.
4. A legelső húrt kisujjal? Ez szerintem nem jó ötlet.
5. Hát akkor valahogy lazítanom az ujjaimon, vagy nem tudom mit csináljak.
Most akkor gyakorlom hátha egyszer letudom fogni. Szerintem napokon belüli rá kellene álljon.
Mondjuk lehet jobb lenne egy tanár, de most nem nagyon tudok elmenni tanárhoz, max Februártól, de addigra azért már jó pár alapot szeretnék megtanulni, szóval muszáj folytassam az autodidakta módon.
Gyakorlás, a g-dúrig mindenki eljut. :)
Szerencsére sokféleképpen lehet lefogni, és mindegyik szebb, harmonikusabb, mint a mindenki által ismert default változat.
Alapból ha nem megy egy akkord, sokat segít, ha nem egyszerre próbálod rátenni az ujjaid át, hanem abban a sorrendben, ahogy meg fognak szólalni a hangok, és úgy elég hamar összeállnak még a nehezebbnek tűnő akkordok is. Ha egyszer megvan, gyakorold a váltást a leggyakoribb párjaival. D, C, em.
Ha nem megy a barre, akkor egy kicsit el kell fordítanod a mutatóujjadat, hogy egy kicsit mintha a külső oldalával akarnád lefogni a húrokat. A fekvés én, felső 4 húron fogott G-dúr talán az egyik legfontosabb akkord, mindenképp meg kell tanulni. A mutatóujjaddal 2 hangot kell lefogni, de nem a klasszikus barre fogással, hanem csak a felsőujjperccel, mintha a Hhúrt akarnád fogni, csak hanyagul ráfekteted az E1-re is. Egyszerű, harmonikus, univerzális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!