Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Tényleg korhoz kötött hangszer...

Tényleg korhoz kötött hangszer tanulása?

Figyelt kérdés

Tele van ez a kategória ilyen kérdésekkel:

"X évesen már nagyon késő megtanulni gitározni?"

"Segítség! Y éves vagyok és szeretnék megtanulni zongorázni?"

Én nem gondoltam, hogy bármilyen nehézséget felvetne az életkor a hangszeren való játék tanulásában, főleg, hogy az X és Y általában 16-25 éves kor szokott lenni a kérdésekben.

2022. szept. 1. 16:12
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez az x évesen késő-e elkezdeni dolog szerintem két dologból táplálkozik. Az egyik, hogy egy csomó iskola/tanár annyira eredmény orientált, hogy csak a hatalmas sikereket nézik és csak azzal akarnak foglalkozni, akik kimagasló eredményeket fognak nekik elérni. Ehhez pedig fontos minél előbb elkezdeni, mert annál nagyobb a siker esélye. Nem kizárt, hogy más, később kezdő is elérjen hasonló sikereket, de statisztikailag kisebb az esélye, ők meg inkább nem vállalják a kockázatot. Akiről sejtik, hogy a kora miatt nem fogja kellő mértékben szolgálni az ő érdekeiket, azzal inkább nem foglalkoznak. Egy csomóan vannak a zene, tánc és egyéb művészetek történetében olyanokkal, akiket a koruk, tehetségük vagy egyéb dolgok miatt eltanácsoltak, de ők mégsem adták fel és világhírűek lettek.

A másik tényező, hogy az ember (minden korban)hajlamos saját magát túl öregnek, csomó mindenről lekésettnek érezni. Erre ráadásul egy csomó irodalmi forrás és társadalmi szokás is hajlamos ráerősíteni. A köztudatban egy csomó olyan él, hogy x idősen már túl öreg vagy valamihez. Ezek sajnos egyáltalán nem frissülnek. Az pedig egyáltalán nincs benne és nem kerül bele a köztudatba, hogy ma jóval tovább élünk, mint azok az emberek, akik a hagyományaink zömét kialakították.

Amikor 40 évesen már öregnek számított valaki, mert legkésőbb 50-60 évesen mindenki meghalt vagy betegségben vagy háborúban, akkor könnyű volt lemaradni dolgokról. Ekkoriban még nem nagyon volt szokás és lehetőség sem karriert váltani, új életet kezdeni. Mire kialakult az életed és beletanultál valamibe, addigra jó eséllyel véget is ért az életed.

Az átlagos élet hossz mára megduplázódott, az emberek jó része 80-90 évet meg él, de a 100 is egyre gyakoribb. Így sokkal több mindenre van ideje az embernek. A köztudatban mégis a régi gondolkodás maradt meg, mára teljesen tévesen. Pedig egyre jellemzőbb, hogy az emberek akar párhuzamosan is több fele dolgot csinálnak, meg az is, hogy akar 20-30 éves karrier után teljesen pályát váltanak és valami másba kezdenek.

Ráadásul ma sokkal könnyebb hozzáférni az információkhoz is, mint valaha, így bármit sokkal könnyebb megtanulni. Aki igazán akar az sokkal többet és hatékonyabban tud foglalkozni bármivel. Így sokkal több minden elsajátítható. Viszont nagyon sokan még mindig nem használják ki ezeket a lehetőségeket.

2022. szept. 4. 08:23
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Van aki szerint egészen kisiskolás korban kell elkezdeni mert ebben a korban fejlődik a zenei hallás és egyben ekkor zárul le. Viszont én úgy érzem hogy semmivel sem lennék jobb gitáros ha nem húsz éves fejjel kezdtem volna el, maximum több időm lett volna rá gyakorolni de végső soron ez sem igaz mert egyke vagyok a családban és akkor zúgattam otthon amikor csak akartam.

46f

2022. szept. 4. 20:06
 13/14 anonim válasza:
100%
Nem korhoz kötött. 6éves koromban kezdtem el zongorázni, most 14 évesen megtetszett a gitározás, így (időhiány miatt de) itthon kezdek neki a tanulásának ...Sosem késő belevágni valami új dologba.
2022. nov. 2. 15:25
 14/14 A kérdező kommentje:
#13 Mondjuk a 14 éves kort még nem venném bele, fiatalabbnak mondanám a 20-30 évesekhez képest, akik itt fel ilyen kérdéseket szoktak feltenni.
2022. nov. 2. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!