Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A magyar nyelv nem alkalmas a...

A magyar nyelv nem alkalmas a rap zenére?

Figyelt kérdés

Nagyon komolytalanul hangzik az, amikor a magyarok rappelnek. Szinte mindegyikük ugyanabban a stílusban nyomja, de egyszerűen nagyon nem tetszik az, amit csinálnak. Nincs meg az a hang, az a raptechnika, mint ami az amerikai rap zenét jellemzi.

Itt van például ez a remekmű:

[link]

A magyar rap meg sem közelíti ezt. Lehet, hogy a magyar nyelv nem alkalmas a rapzenére?

2022. máj. 14. 11:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Más a kettő, az biztos. Nem is hasonlítanám össze őket. Én főleg amerikai rappet hallgatok, de nem gondolom hogy a magyar nyelv alkalmatlan lenne. Egyszerűen az USA egy 330 milliós ország, a hip hop onnan indult, sokkal fejlettebbek a lehetőségek, a hip hop kultúra és sokkal szerteágazóbb a műfaj. Amerika diktálja a trendeket a hip hopban, amik általában hazánkba késve érnek el, ezért is nehezebb talán igazán maradandót alkotni.

Ha mindezek a feltételek meglennének itthon is, akkor biztosan sokkal több minőségi előadót termelnénk ki. Viszont szerintem így is vannak itthon nagyon jó, tehetséges előadók. Majka meg Lil G bőven nem a szintmérő. Külföldön is vannak a mainstreamben hasonlóan gyenge/átlagos előadók. Például 6ix9ine-t én nem tartom jobbnak náluk sem, pláne nem a jobb magyar rapperektől.

Nekem ők a kedvenc magyar rappereim/csapataim:

NKS (Nos Chez + Zenki Mefisto)

Káva (főleg El Magico)

Hősök (most már elég mainstreamek de régen nagyon jó zenét csináltak)

Vészkijárat (Siska Finuccsi + Phat)

Mikee Mykanic

Funktasztikus

2022. máj. 14. 14:49
 12/18 A kérdező kommentje:

"Például 6ix9ine-t én nem tartom jobbnak náluk sem, pláne nem a jobb magyar rapperektől."

Lehet, hogy nem tartod jobbnak, csak az a furcsa, hogy a raptörténelmet tekintve ő maga gyengének ugyan számít, de ha a hangját, a raptechnikáját vagy a stílusát tekintve messze jobb, mint a magyarok. Az meg érthetetlen, hogy Lil G-t vagy Majkát nem tartod szintmérőnek, mikor talán ők a leghíresebbek.

Majka sosem tudott rappleni, csak gyorsan tud beszélni, de borzasztó hangja van. Lil G meg szerintem maga is tudja, hogy a stílusa miatt híres, mert a 11-14 éves kiskamaszoknak bejön a "vágánysága". Amúgy mit is akar az jelenteni, amikor fegyverekkel hadonászik a klipjeiben? (nyilván játékfegyver - nagyon. Az ország igénytelenségét mutatja, hogy egy olyan komolytalan ember, mint Ogli G is karriert tudott befutni. Amit ő csinál, az nem rap, hanem ordibálás, üvöltés. Hogy annak idején Tyson miként tudott vele együtt szerepelni a TKO albumon, azt nem tudom.

Amúgy hallottam már azt a Hősöket, de náluk is érezhető volt az a tipikus magyar stílus, ami nem jött be. Akkor inkább már egy 90-es évekbeli Dopeman vagy Ganxsta Zolee és a kartel albumot hallgatok meg, amik valamilyen okból kifolyólag még hallgatható zenét raktak össze (ma már nem, egyikük sem jó!)

2022. máj. 14. 16:57
 13/18 A kérdező kommentje:
*nyilván játékfegyver - nagyon ciki
2022. máj. 14. 16:58
 14/18 A kérdező kommentje:

A Huszt irodalmi alkotás, annak van értéke. Ha azt lefordítják, lehet nem hangzik jól, de nem az a lényeg. A homéroszi irodalom is elég kellemetlen magyar fordításban, mert ókori eposz, de az értékét Devecseri Gábor fordítása sem veszi el. Bár eredeti ógörög nyelven, énekelve, nyilván jobb (ha jól tudom, énekelték).

2022. máj. 14. 17:02
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Akiket én az előző hozzászólásomban felsoroltam, őket meg sem közelíti 6ix9ine sem technika, sem rímel, sem flow, sem mondanivaló tekintetében. Az ő zenéinek nagy része a végtelenségig egyszerű, lebutított, és sokszor inkább kiabálás mint rappelés. 6ix9ine sokkal inkább egy médiaceleb mint rapper akinek persze vannak igen népszerű számai. A hip hop kultúra Amerikában nem sokra tartja őt. Például akiknek a számait belinkelted, egy Joey Badass vagy Vince Staples nem hiszem hogy közösködne vele.

Ha az ilyen figurák mint 6ix9ine vagy Lil Pump alapján ítélné meg valaki az amerikai rappet, akkor valószínűleg neki sem lenne jobb véleménye róla, mint neked a magyarról. Ezért mondom azt, hogy számomra nem Majka vagy Lil G az összehasonlítási alap. Hiába ismertebbek, a hip hop kultúrának kevésbé részei, és hát minőségben sem ők a csúcs. Ezért is soroltam fel egy pár magyar kedvencemet, akik eléggé más körökben mozognak, viszont szerintem sokkal értékesebb zenét csinálnak.

Vagy nézd meg ezt a listát. Ugyan 2016-os, tehát a legfrissebb trendek nem nagyon lesznek benne, de azt jól mutatja, hogy a szakma kiket ismer el a leginkább. Ami sokszor nem arányos a népszerűséggel.

[link]

2022. máj. 14. 17:25
 16/18 anonim ***** válasza:

Különösebben nem vagyok oda ezért a műfajért.Így ami ebből a stílusból elém kerül az inkább csak véletlenül...

De mondjuk az alábbi klipben szereplő,magyarul éneklő személy szerintem kb.ugyanolyan színvonalon hozza/játssza a börtönjáró,gettólakót mint az általad linkelt zenében lévő énekes.

https://www.youtube.com/watch?v=E0DvP0ionuU

2022. máj. 15. 12:24
 17/18 anonim ***** válasza:
Fura, mert én pl. most a Kpop rapért vagyok oda, nekem nagyon tetszik a nyelvhasználat és baromi gyors. Changbin gyorsabb, mint Eminem pl. (imádom Eminemet!) :) De igen, magyar nyelven nagyon fura. De vannak hallgatható dalok szerintem.
2022. máj. 16. 12:39
 18/18 anonim ***** válasza:
6ix9ine egy utolsó bűnöző
2022. máj. 16. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!