Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Tudnátok kiemelkedő Deep...

Tudnátok kiemelkedő Deep Purple-lemezeket ajánlani?

Figyelt kérdés
A Who Do We Think We Are utáni időszakra lennék kíváncsi, hogy onnan akad-e olyan, ami kiemelkedő, érdekes, jó stb.

2022. jan. 29. 21:15
1 2
 11/18 Mansour ***** válasza:
100%

"1970-73 időszakon kívül NEM volt eredeti, zeneileg, a Purple, ráadásul sablonos, semmitmondó zenéket csináltak legtöbbször."

Ezzel nagyjából egyetértek, de azért ne felejtsük el, hogy stílusteremtő együttesről van szó, a hard rock alapjait (a Led Zeppelinnel és a Black Sabbath-tal együtt) ők rakták le. Szóval ha sablonosak is, legalább a saját maguk által teremtett sablonokban mozognak, nem másoktól átvettekben. És ezt nem sok együttesről lehet így elmondani...

2022. jan. 31. 14:40
 12/18 anonim ***** válasza:

Kedves Mansour, vagy félreértettél picit, vagy én fogalmaztam kissé félreérthetően, de akkor még egyszer nekifutok. :) 1970-73 közötti Purple az egyetlen, meglátásom szerint, mely eredeti is, stílusteremtő is és nagyjából sablon mentes (más kérdés, hogy a világon mindenkire hat legalább egy picit a tőle korábbi alkotók egy része, pl ez esetben a blues zene, pl a Cream zenekar blues rockja, satöbbi).

IN ROCK (1970) - ha meg kellene jelölnöm egyet, melyik a legzseniálisabb lemezük.

Aztán én, ha megengeditek, sok hozzászólval vitáznék azon, hogy létezett-e egyáltalán sablonmentes, egyáltalán igényes lemeze a Purple-nek, a fent említett időszak után... Előtte még csak csak... de 1974 után?? A két 74 es album, talán határeset, a Burn c. szám meg még a korábbi, zseni érából maradt fenn, az remek alkotás. A 73-as "Who Do We..." se volt már nagy eresztés.

Na de 1974 után mégis mit csinált a Purple...? Azt, mint sokan mások, manager-i nyomásra: sablonzenét, a tömegeknek, más szóval ERŐSEN kommercializálódott, sajnos. Bár a nevezett zseni időszakukon belül is egy ízben megtették, hogy tömegsablon számot gyártottak, (Smoke), valamint egy ízben -mint utóbb kiderült- forrásfeltűntetés nélkül loptak egy szám egy tételét, na de ez semmi, a Zeppelinhez képest, akik az első éveikben a lemezeik kb FELÉBEN feldolgoztak, csak épp "elfelejtették" feltűntetni, kitől dolgoztak fel (magyarul loptak, sorozatban). Egyszer hallottam egy angol nyelvű rádióműsort, valami két órás volt, és végigröhögték, hogy a Zeppelin, kb 1975-ig a világ egyik legjobb feldolgozás zenekara volt. :)) De tényleg az! Csak jól elsumálkozták sokáig, a net világában viszont könnyű ellenőrizni már.

(Ettől függetlenül a Zeppelin is színvonalas volt, egyik nagy kedvencem, főleg 1976-ig, csak azért lehettek volna korrektek, forrásmegjelöléssel... Nem a blues standardokra utalok, azokat feltüntették! Hanem a többire...

A Sabbath meg egy speckó irányban tört utat, melyre utólag azt mondják, hogy doom-metal, meg stoner metal; ők kevésbé igényes zenéket csináltak, mint a Zep és Purp eleinte, de kifejező, ötletes a Sabbath is, nagyon szeretem kb 1976-ig a lemezeiket.)

2022. febr. 1. 17:35
 13/18 Mansour ***** válasza:
Nem akarok vitatkozni, mert alapvetően én is így gondolom, árnyalatnyi eltérésekkel. A Smoke on the Water-rel kapcsolatban viszont úgy tudom, hogy nem szánták slágernek (a Never Before-t szánták annak, azt adták ki kislemezen), tulajdonképpen "nem tehenek róla", hogy ez a szám ekkora karriert futott be. Szerintem a maga korában semmiképp sem nevezhető tömegsablonnak, az egyszerű, de ütős riffje nagyon is eredetiként hathatott akkor, valószínűleg ez az oka az óriási sikerének.
2022. febr. 1. 18:05
 14/18 anonim ***** válasza:

A Smoke kapcsán nem tudok egyet érteni. Még a riffje is lopott, és egyértelmáen sablon az egész 3 perc. Nem arra utaltam, mit szántak slágernek, hanem hogy slágeres, sablonos, semmitmondó a jellege, szerkezete. Ha csak meghúzódott volna a Machine Head lemezen valahol, akkor is csúnyán tönkreteszi azt. Ez a meglátásom.

A riffje eredetileg egy jazz standard, keresem, de nem lelem... majd idebiggyeszetem, ha meglesz Baromi ismert. Szinte tök ugyanaz, csak a jazz verzióban mintha a második motívum visszhangozna (tápp tápp táááp, utána: tápp tápp TIDÁBIBDÁBI - csak ebben tér el az eredeti, jazz standard, meg a végén plusz egy hang, máskülönben ugyanaz.)

Van egy youtube felvétel, ahol Blackmore utal Beethoven 5.szimfóniája ejejére, hogy "ez inspirálta", de ez eléggé mellébeszélés, szerintem félt, hogy lebukik a jazz-plágium miatt..:

[link]

Az a röhej, hogy mintha manapság meg el akarnák éárulni, hoyg lopták a riffet, tessék, a Purple manapság már jazz verzióban is játssza:

[link]

Pedig ez szinte ugyanaz, mint a kb 50es évekbeli jazz standard, amiből lopták.

2022. febr. 1. 18:32
 15/18 anonim ***** válasza:

Ja, és azt viszont bevallottta Blackmore, h a Black Night riffje lopott, Ricky Nelson, egy 1962-es számából:

[link]

De mondom, a Zeppelinhez képest ez nem is gond. A Zep viszont 50%-ban feldolgozás zenekar volt, kb 1975-ig.

2022. febr. 1. 18:40
 16/18 Mansour ***** válasza:

Lehet, hogy lopott, de egy zene értéke és minősége nem csak azon múlik, hogy eredeti kompozícióra épül-e vagy sem. A Smoke on the Water szerintem egy nagyon jól összerakott szám, remek hangszeres játékkal és a kor színvonalához képest nagyon éles és tiszta hangzással. Már csak ezek miatt is kellemes hallgatni, pedig egyébként nekem sem olyan nagy kedvencem.

Van még egy példám, ahol a riff egyértelműen lopott, mégis zseniális a végeredmény, és ez a Cream Sitting on Top of the World című száma. Számomra ez a létező legjobb blues-feldolgozás. Nem szeretem amúgy a lassú bluesokat, de ezt bármikor szívesen végighallgatom.

2022. febr. 2. 12:48
 17/18 anonim ***** válasza:

Tudok még lopott riff-t, Dream Theater Home, egy Tool számból lopott riff.

Nincs benne semmi, attól még a világ egyik legjobban sikerült albuma.

Szerintem amúgy a zene totál szubjektív, oké nyilván van amit meg lehet ítélni, milyen minőségű szöveg, hány ütemváltás, mennyire összetett stb. de ez kevés ahhoz hogy valami élvezhető legyen.

Nem 1 albumot szeretek amit a kritikusok 3/10-re pontoztak, ezért szerintem érdemes mindenkinek magára hagyatkoznia ilyen téren.

DP lemezek közül számomra a Now What?! is van olyan kedvenc mint a Machine Head, egyik sem egy Ayreon mű, de Ritchie Blackmore és Steve Morse is a kedvenc gitárosok között van és totál nem tudnak hibázni, már ami engem illet.

2022. febr. 2. 12:56
 18/18 anonim ***** válasza:
Kedves előző, bár tényleg egy Tool számban is van ilyen riff, de ez nem releváns, mivel az indiai klasszikus zenéből vette át eleve a Tool is.
2022. febr. 6. 00:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!