Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mennyi idő megtanulni rendesen...

Mennyi idő megtanulni rendesen zongorázni/szintetizátorozni?

Figyelt kérdés

2022. jan. 26. 20:49
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
#20 ok, mit is írtál, hány évig jártál szolfézsra/öszhangzattara zeneelméletre, stb?
2022. jan. 27. 10:55
 22/24 Mojjo ***** válasza:

@21: Írtam, hogy nagyjából 15 éve foglalkozom a dologgal.

De akkor csak a te kedvedért: bőven felnőttként kezdtem. Ez azt jelenti, hogy magántanárhoz jártam, illetve magam tanulok/tanultam. Még bővebben azt jelenti, hogy zeneiskolába, szolfézsra nem jártam, zeneelméletet - összhangzattanostól is - az összes magyarul és kellően sok angolul fellelhető irodalomból tanultam. Soha nem volt muszáj, de kifejezetten érdekel.

Pár éve elég sokat írkáltam ebbe a rovatba, zeneelméleti kérdések alá is. Ha érdekel, keress rá, és akkor legalább körülbelül megítélheted a kompetenciámat.

Ha ez megvan, és előreláthatólag kifejtetted, hogy aki nem konziba járt és nem vett részt ott n+1 év szolfézson, az úgysem tudhatja a dolgokat, szívesen olvasok arról is, hogy tapasztalatod szerint mennyire gyakran fordult elő, hogy valaki nem veszi észre, hogy mást játszik, mint kellene - a hallás hiánya miatt! - , illetve mennyire volt jellemző, hogy zongorahangolási anomáliák miatt nem tanult meg valaki rendesen játszani.

Mondjuk... ha valaki tényleg annyira menthetetlenül botfülű hogy egy teljes félhang/hang különbség is észrevehetetlen neki, kellő odafigyeléssel és önellenőrzéssel meg ez is kiküszöbölhető. Szóval még ezt sem látnám kizáró tényezőnek.

2022. jan. 27. 11:16
 23/24 anonim ***** válasza:
#22 félreértés ne essék, az előtanulmányaidra azrrt voltam kiváncsi, mert hiába értvelek zenei példákkal ha laikus vagy és nem érted. Egy sima zongorahangolási példát azért egy laikus is megért. Nézzük hogy pontosan miért is szeretne a kérdető megtanulni zongorázni. Pl. hogy családi rendezvényeken, (vagy a csajok előtt) fitogtathassa a tudását. Egyik esetben sem menő ha csak ő nem hallja hogy hamis a zongora. (amit már az elektronikus hangológépek előtt is hangoltak emberek. Lehetnek kottahibák, amiket a nem olyan értő füllel megáldott zenész nem vesz észre (pl mert az adott hang nem illik bele az adott műbe, stílusba, ion skála egy dur 7-es akkordra, stb). Érdekes hogy példákat kérsz, olyan esetekre mikor valakit akadályoztakca zenetanulasban a hallasbeli hiányosságai, de nem lehet hogy azok eleve nem mennek zenésznek? Tudtad hogy még a dobosok is hangolják a dobot, arra nem is tudom hogy van-r program, általánosságban nem szeretem a zenében az elekronikát, bár néha rafanyalodok. Viszont van egy extrém példám. Konzi, jazz tanszak, szaxofonos a cherokeet vitte standardnak évvégi vizsgára. Minus one alapra a játszogatta a kigyakorolt figuráit. Számára ott derült ki, hogy az alap amire hetek óta jatszott, minden körben feljebb megy fél hanggal. Megfordítva a példát, van egy trió, vagy duó, dob nélkül. Van egy fúvós szóló, kiállás, kíséret nélkül. Ott ha nincs ritmushangszer, akkor bizony az akkordmenet, azaz a füled után kell menned hogy hol tart a szólista (és ugye nem-e találja ki hogy a következő körtől játszuk az egészet fél haggal feljebb.) Van itt egy kis félreértés is. Mikor azt mondjuk hogy kell a hallás, az ne azt jelenti hogy hallja-e ha valami hamis, az kb a beugró.
2022. jan. 27. 13:48
 24/24 anonim ***** válasza:

Megintcsak a f...sz méregetés megy.

Elméletben nagyon ott van mindenki!

Ugyanez van az angollal (direkt nem idegen nyelvet írtam) és a testépítéssel.

Mindenki megmondja a tutit, mindenki okosabb mindenkinél, azt mégsincs minden sarkon egy Sergey Rachmaninov, Shakespeare vagy épp Arnold Schwarzenegger.

De elméletben (főleg a gyakorin) mindenki ott van!

Ez a mérce... hány évig jártál szolfézsra ?

Még papírod is van róla, na azzal aztán sokra mész.

Miért nem töltöd fel youtube-ra, hogy te mikre vagy képes a zenében ?

Akkor már inkább azzal döngessed a melled.

De ha neked csak a kommentelés, a megmondás, a szolfézs órák elégítenek ki, akkor egészségedre.

Biztos sok értelme volt belefeccölni ennyi energiát, hogy majd a gyakorin tépjed a szádat a 30 éveddel.

"Félreértés ne essék" ugyebár...

2022. márc. 10. 22:30
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!