Mennyi idő megtanulni rendesen zongorázni/szintetizátorozni?
Képességfüggű. Van aki pár hónap alatt sokkal többet ér el mint más évek alatt.
Menj el egy tanárhoz és kezdd el.
@6: Ugyan miért? A zongorán nem te képzed a hangokat, mint mondjuk hegedűn, a zongorán csak meghatározott frekvenciájú hangok képezhetők - általaban 100 centnyire egymástól. És azt a különbséget mindenki hallja.
Nem kell hallás. Ritmusérzék kell.
"Ugyan miért?"
ezért:
"vagy pedig meghallgatok egy dalt sokszor és azt el tudom utána játszani."
"Nem kell hallás."
:D
Persze mozdonyvezetőnek meg mehetnek a vakok, futárnak meg a bénák.
Zenélni zenei hallás nélkül nem lehet. A legjobb példa erre a sok nyomorék akiket mutogatnak a tévében mostanság!
#8 ja, meg azt sem hallaná meg hogy hamis a zongorora, vagy hogy véletlenül rossz hangot fogott le az akkordban vagy akár a dallamban. :D
Vak zongoristát már láttam, süketet még nem hallottam.
(Tudom, Beethoven süket lett élete végére, de azok már nem is lettek annyira kitűnő darabok)
@8-9:
"vagy pedig meghallgatok egy dalt sokszor és azt el tudom utána játszani"
Igen, hallás utáni játékhoz kell. De ahhoz, hogy az ember kottáról megtanulja akár a legbonyolultabb, legbrutálisabb zeneműveket, nem igazán. Az persze kell, hogy hallja, a dinamikával hogy kell játszani, pedált hogy kell ízléssel használni - de ezek nagyon más dolgok, mint akár egy jó relatív hallás. Ez simán mehet egy zenei hangok kihallása terén botfülűnek is.
"ja, meg azt sem hallaná meg hogy hamis a zongorora"
És ezért nem tud megtanulni szerinted valaki jó hallás nélkül? Komolyan? (Amúgy a gyakorlatban ennek amúgy is kicsi a jelentősége. Digitális zongoránál nem áll fenn a lehetőség, akusztikusnál meg ellenőrizheti kromatikus hangolóval.)
"vagy hogy véletlenül rossz hangot fogott le az akkordban vagy akár a dallamban"
Igen, erre direkt kitértem, de akkor még egyszer: a zongorán a legkisebb eltérés két hang között 100, azaz egyszáz cent. Ezt mindenki könnyedén hallja, legyen az bármilyen botfülű.
Azt hiszem, a hozzászólások többi része nem igazán igényel/érdemel választ :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!