Hogy tudom meghatározni, hogy egy adott dal milyen műfajban íródott?
Mármint nyilván ha beírom az adott számot a neten kiadja a műfaját is, de ha mondjuk én írok egy dalt, azt mi alapján tudom besorolni?
És ha mondjuk minden műfajnak van valami sajátossága ami alapján fel lehet ismerni, akkor valaki leírja kérlek nekem a következők jellegzetességeit:
Pop
Rock
Hiphop?
Köszönöm szépen!
pop: az aktuális népszerű dalok/előadók, stílustól/műfajtól teljesen függetlenül
rock: hatalmas eltérések vannak az alstílusok között, szerintem nem igazán vannak olyan dolgok, amik minden rock zenére jellemzőek, max az, hogy kb. mindben van elektromos és basszusgitár
hiphop (az-az rap, mivel a hiphop egy kultúra, aminek egyik része a rap): ez a legszövegcentrikusabb műfaj, tehát a szöveg jóval dominánsabb az alapzenénél, az alapzene általában monoton és repetatív, szinte mindig valamilyen tört ütemben megy és leginkább a basszusok dominálnak az alapzenében, de ezek is variálódhatnak kicsit alstílusoktól, illetve korszakoktól függően. A rap nem egy éneklős műfaj, sokkal inkább ritmusra beszélős, szóval szerintem ebből a legkönnyebb felismerni. Szal röviden: basszusos, tört ütemű alap és ritmusos verselés, ezek kb. a rap legfőbb jellemzői.
Köszönöm szépen! :)
Akkor azok a dalok, amikhez műfajként csak a pop van írva, azok valójában milyen műfajúak?
Pl Shape of you
a shape of you dancehall alapra épül, de tele van future house elemekkel és kb. az egész hangszerelés future house felé húz, tehát ennek a két stílusnak a keveréke.
egyébként ha kíváncsi vagy más zenéknél is erre, ne úgy keresd, hogy pld. "shape of you music genre", hanem "shape of you music style", mert a genre = műfaj, azaz gyűjtőfogalom, a style, azaz stílus az, ami konkrétan meghatározza a dolgot.
Például a Led Zeppelin zenekar rock műfajban alkotott, ezen belül pedig hard rock stílusban, remélem ez így segít picit jobban megérteni a különbséget.
"Akkor azok a dalok, amikhez műfajként csak a pop van írva, azok valójában milyen műfajúak?"
Szinte bármilyenek lehetnek, nem kell bennük semmi közösnek lenni azon kívül, hogy a mainstream zenébe tartoznak, és nem rétegzenék. Tehát csak konkrét számról lehet megmondani, hogy mi a műfaj, altalánosságban nem, ahogy már korabban is irtákm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!