Ideális gitár kezdő részére?
Egy ideje szeretnék elkezdeni gitározni. Van közöm zenéhez(szolfézs alapvizsgát letettem már), 8 évig hegedültem. Néztem interneten Cort gitárokat, viszont kezdőként kicsit soknak tartom kiadni rá azt a pénzt. Nem igazán tudom, hogy az adatok amiket megadnak hozzá miben befolyásolják a gitár hangját.
Másrészt pl. Aldis, Tescos gitárokkal van valakinek tapasztalata?
Ha valaki szépen összefoglalva le tudná írni, megköszönném.:)
@11:
Ramirez Estudio 1, most komolyan? Aki nem a klasszikus gitározás felé akar elmozdulni, annak semmi értelme nem lenne ezen a gitáron kezdeni.
Egyébként őszintén, fogtál már a kezedbe hipermarketes gitárt? Mert van egy olyan érzésem, hogy akkor nem írnál ilyeneket. Azokon nem segít sem a jobb húr, sem a nyergek csontra cserélése. Ha véletlen nem csavarodott a nyakuk és véletlen még a bubdozás is pontos (de nem az), akkor is minimum egy bundsíkolással kellene kezdeni a dolgokat, de inkább újrabundozással. Meg hangolókulcsok cseréjével. És már jóval drágább a buli, mint egy eleve használható gitárt venni.
A fedlapra ragasztott műanyaglap mi akar lenni? A koptatóra célzol? Mert ez eléggé elterjedt dolog, árkategóriától függetlenül.
Igen, volt a kezemben ilyen gitár, több tanulómnak is volt és jónéhányan egészen jól megtanultak rajta játszani.
Az viszont, hogy hegedűn már jól megtanultál, az egyrészt előny, mivel egy húros hangszeren, vagy egyáltalán egy hangszeren való játéktudás mindenképpen nagy előny, ám az viszont elég komoly nehézséget okozhat, hogy a hegedűn ferdén állnak az ujjak fogás közben, viszont a gitárnál meg merőlegesen, illetve a bundokkal párhuzamosan és erre elég nehéz átszokni, ha már van egy beidegződött fogásod, ajánlatos erre már az elején figyelmet fordítani, a későbbiekben meghálálja majd.
@12: Nem kétlem, hogy meg lehet tanulni bármin jól játszani, legyen az bármilyen ipari selejt. Kérdés az, hogy érdemes-e azt erőltetni, ha nem muszáj.
És ha jól értem, a koptató kérdését inkább engedjük el :) Hiszen a legmagasabb igényeket kielégítő, legjobb gitárokon is előfordul.
Ezek az olcsó gitárok jó esetben nem selejtek, bár lehetséges, hogy van arra is példa, de rendesen meg vannak tervezve és pontos ipari gépesítéssel nagy tömegben gyártják őket, megfelelő technológiával. A faanyaga is megfelelően kezelt, eladható termékek, amelyeket a bevásárlóközpontok szinte reklámáron értékesítenek egy marketing szisztéma, vagy divat szerint termékkínálatukban.
A Ramírez gitár említésével jeleztem, hogy a legjobb az, ha tökéletes hangszert vesz egy kezdő is, de a tanuláshoz nem elengedhetetlen és természetesen nem muszáj ezt megvenni, de ha csak erre futja, akkor ez is megfelelő, nem kell sznobnak lenni, egy két évig tökéletes egy tanulónak, aztán minden bizonnyal ha kinövi, vesz az anyagi helyzetének megfelelően jobbat, szebbet, drágábbat, amit eleinte amúgy sem tudna kihasználni, vagy értékelni, maximum az árát benne.
A koptató meg borzasztóan ronda, még ha gyárilag is van rajta
@14: Olyan sokat nem, de vagy hármat próbáltam ezekből a hipermarketes csodákból. Lehet, azok voltak a gyári szórás legaljai, de kb hangolhatatlan, kegyetlenül bundozott, nem épp egyenes nyakú izék voltak, amik ráadásul ugyan megszólalásig hasonlítottak gitárra, de megszólalás után már nem igazán. Mindenesetre elhiszem, hogy akkor ezek szerint vannak jól sikerült és használható darabok is - ami kellemes meglepetés.
Ezzel együtt is, ha valaki nylonossal akar kezdeni, a segovia hangszerboltban vagy épp a kil.hu-n vannak teljesen vállalható kezdőgitárok az ajánlott fémhúros Cort árának kb feléért. Szerintem érdemes ezt a szintet megcélozni.
A koptató szerintem is ronda egy akusztikus gitáron, ebben egyetértünk :)
@16:
"Mellesleg a Ramírez gitárjai között valóban az általam említett típus az alapszintű tanulógitár, estudio az spanyolul tanulót jelez felénk és nagyon messze van még a tökéletestől"
Maximálisan egyetértek. Sajnos viszont a magyar valóságban ez sokaknak ez álomszerű csúcsgitár - kevesen járkálnak Romanillos, Bouchet, Friedrich, Fleta stb stb gitárokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!