Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogyan kezdjek el magamtól...

Hogyan kezdjek el magamtól zenekészítést tanulni? (Fl Studio-t használok)

Figyelt kérdés
Magamtól hogyan tudnám elkezdeni a zenekészítés tanulását? Leginkább trap beat-eket akarok készíteni. Igazából van egy kis zenei tudásom, mert évek óta dobolok, tehát a zenéknek az ilyen dob része annyira nem okoz nehézséget, sokkal inkább a dallam írás, mixelés, sound design meg ilyenek. Na meg még nem igazán tudom, hogy ha van például egy ötletem, azt hogyan kéne megvalósítani hogy úgy is hangozzon mint a fejemben. Szóval hogyan kezdjem el?
2020. szept. 15. 19:12
 1/6 A kérdező kommentje:
Ja és a legnagyobb bajom még, hogy nagyon türelmetlen vagyok. Eddig nagyon sok projektet kezdtem el, szerintem már több százat hónapok alatt, viszont ezek közül kb 2-3 volt, ami hallgatható lett és meghagytam, a többiből kiléptem, mert valamiért nagyon kevés időt adok magamnak. Belépek, aztán ha mondjuk 10 perc alatt nem írok egy normális dallamot, akkor ideges leszek és ki is x-elem a programot. Pedig tisztában vagyok azzal, hogy akár órák is kellhetnek egy-egy dologhoz.
2020. szept. 15. 19:18
 2/6 anonim ***** válasza:
67%
Youtube tutorialok
2020. szept. 15. 19:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Tudok küldeni könyveket.

Nekem megvan az fl studio magyar kézi könyve

2020. szept. 15. 19:48
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Youtubeon arról is van csomó videó, hogyan csináld végig a projektet. Szerintem ne zárd be magad egy stílusba, főleg ne trapbe! Türelem kelleni fog. Szerencsére tanulható, gyakorolható. Megéri.
2020. szept. 15. 21:11
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Én csak a magam nevében tudok beszélni, bár nem is trap zenét írok, de hátha hasznos lesz számodra. Nem azt csinálom, hogy leülök, a program elé és azt mondom magamnak, hogy "jólvan, akkor most írok". Szerencsére a dalszerzés (meg a legtöbb művészet) nem olyan dolog, amit ilyen borzasztó kötötten kell csinálni. Hagyd, hogy az inspirálódás, az ötletelés és írogatás belefolyjon a mindennapjaidba. Ne erőszakkal "írass magaddal", mert úgy nem lehet, és nem véletlen az sem, ha erőltetett lesz az eredmény. És nem kell egyhuzamban vegigcsinálni, dalszerzésnek nem ez a lényege. :)
2020. szept. 18. 23:59
 6/6 anonim ***** válasza:

Amellett, hogy egyetértek #5 válaszával, tapasztaltam a saját kis praxisomban olyat nem egyszer, hogy nekiültem, hogy "azért is" összedobok valami keményet, és négy óra után gyakorlatilag kész volt, már csak félre kellett dobni pár hétre, hogy friss füllel lehessen a megszólalást értelmezhetőre tologatni. Nyilván agyonbonyolítva meg rommá díszítve nem volt, de még ez is csak hozzáadott. Annyival jobb lett az akkori átlagomnál, hogy utána is keresgéltem, hogy hogy lehetne reprodukálni ezt a működésmódot, és idővel össze is jött a megfejtés:

Legyen kimondottan helye és ideje a zenélésnek! Legyen egy fix beindító cselekvéssor, pszichológiailag "rituálé", ami egyébként is behoz zenélő módba! Nem baj, ha nem is zenélsz, csak jammelgetsz, próbálgatod-tanulgatod az eszközeidet, vagy akár a saját hangzásaidat csavargatod ki és mentegeted a saját könyvtáradba! Nem baj az se, ha a DAW se fut, és csak azon dolgozol, hogy megkönnyítsd a zenélést, mondjuk szedegeted le a sosem használt, nem is annyira inspiratív eszközöket meg hangmintakönyvtárakat. Ki kell tapasztald, melyik halom korlát visz a leggyorsabban ÉS legeredményesebben előre! Példa: sokan idővonalon dolgoznak midikkel és hangminta-darabolással Abletonban, pedig ott a session nézet, esetleg ott kallódik egy Push kontroller is, de nem használják ötletelésre és "sokujjas" bevitelre, inkább egérrel böködnek egyesével. Nem feltétlenül rossz ez vagy marhaság: lehet, hogy tapasztalataik szerint ez a kissé tökölős felület viszi jobb irányba a zenéiket a saját értékeik szerint. Nyilván rövid határidős, szétdarabolt EDM cuccokat már esélyes, hogy nem így csinálnának ők se.

Nagyon jó dolog, ha a külön helyszín mellé külön számítógép is társul. Lehetőleg offline. Lehet onnan kissé távolabb egy hagyományosan telepakolt netezős-játszós gép, de ne az értelmetlen pöcsölés legyen megkönnyítve, hanem a munka, ami úgy már tényleg játék.

2020. szept. 19. 07:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!