Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Rövid solo riff gitár TAB fül...

Rövid solo riff gitár TAB fül alapján?

Figyelt kérdés

youtu.be/OI9yZhx4T3M

46:47-től érdekelne a solo. Köszönöm!

2020. aug. 23. 13:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

@Waff: Hát, nem tudom... Az én mikrokultúrámban kb. az összes gitáros, dobos, egyéb hangszeres ismeri és használja ezt a kifejezést, már vagy 2005 óta. De lehet, hogy csak az én régiómban terjedt így el. És talán azért a "betabozni" terjedt el, mert egy programba inkább BEírjuk a dolgokat, mintsem LEírjuk. Hiszen a számítógépbe adatokat viszünk BE (legalábbis én még úgy tanultam, hogy adatbevitel). Természetesen mikor papírra írok kottát, akkor azt LEírom. Ugyanígy, ha papírra írnék tabot, akkor azt is valószínűleg LEtaboznám, de erre még szerintem nem volt példa. :) Mindenesetre, nem vagyok etimológiaprofesszor, de talán ezen okokra tudnám visszavezetni a kialakulását. Meg nyilván a tömörítés/rövidítés praktikus okaira. Azt kicsit hosszabb kimondani, leírni, hogy "Holnap legépelem neked a Gyöngyhajú lány gitár tabulatúráját", mint azt, hogy "Holnap betabozom neked a Gyöngyhajú lányt." :)

Szerintem van olyan szó, hogy "solo" vagy "combo", csak nem a magyar nyelvben. Persze mindnek megvan már a magyar megfelelője, de ettől függetlenül, ha valaki az angol formáját használja... na bumm, mi van akkor? Nem különbözik annyira a "solo" a "szóló"-tól, hogy ne értsük meg elsőre, hogy mire gondolt a kedves a költő. Másrészt meg az interneten vagyunk, ahol a felhasználók többsége amúgy is egy furcsa "keveréknyelvet" beszél. Szerintem itt ez a forma simán elfér. Persze azt én sem szeretem, mikor valaki úgy ír, hogy tényleg egy árva kukkot nem tudok kihámozni belőle, de szerintem itt nem ez történt. Én legalábbis elsőre értettem, hogy mit szeretne a kérdező. Persze leírhatta volna hosszú-hosszú cirádás körmondatokban is, hogy mi a kérése, de az tovább tartott volna, ő pedig hamar szeretett volna választ kapni. Rohanó világban élünk, sajnos. :)

Zárszóként annyit tennék hozzá, hogy szerintem sokkal inkább minősít valakit az, hogy az írástudatlanságot/analfabetizmust a cigánysággal azonosítja, mint az, ha valaki nem tud helyesen írni/fogalmazni... vagy mondjuk angol kifejezéseket használ.

2020. aug. 26. 20:08
 12/17 Waff ***** válasza:

Hm...programba utasításokat szoktak beírni szerintem. Egy író nem beírja a könyvét, hanem leírja...a számítógépen.De szerintem ezt te is tudod :) Mennyivel elegánsabb lett volna elismerned hogy véletlen rosszul fogalmaztál, mint most itt ilyen-olyan nyakatekert magyarázatokkal próbálgatni igazolni magad.

"Szerintem van olyan szó, hogy "solo" vagy "combo", csak nem a magyar nyelvben" Nahát...hogy te miket nem mondasz... :) én eddig azt hittem japánul van...

Nem arról van szó hogy nem értenénk, (habár néha tényleg olyan szinten keverik az angolt a magyarral hogy ember legyen a talpán aki kibogarássza...amúgy szerintem pont ide vezet ez az egész amiről bestelünk most..) hanem hogy ha már magyarnyelvű fórumon írsz, legalább kitudd magad fejezni. Ha nem tudod kifejezni magad magyarul, olvass sokat...segíteni fog.

2020. aug. 27. 17:33
 13/17 anonim ***** válasza:

@Waff: Számomra az nem jelent presztízskérdést, hogy egy teljesen anonim fórumon elismerjem, ha véletlenül tévedtem valamivel kapcsolatban, vagy rosszul fogalmaztam. Emberből vagyok, előfordulhat velem is (bár nem jellemző). Érdekes ez a gondolatod, nem lehet, hogy van mögötte részedről egy kis projekció? Végső soron, ezen az elven most én is visszakérdezhetnék, hogy nem lett volna elegánsabb elismerned, hogy teljesen feleslegesen (pusztán passzióból, ellenszenvből vagy akár tudatlanságból/értetlenségből) kötöttél bele valamibe? Főleg, miután a vitapartnered valamennyire "tudományosan", de legalábbis érvekkel alátámasztva reagált az őt ért "kritikára". Ezzel szemben tőled továbbra is csak személyeskedés tellett...

Őszintén nem akartam folytatni az etimológiakurzust, de nem nagyon hagytál más választást. :) Lassan mondom, hogy értsd... Tehát, nagy levegő... A billentyűzet az egy "adatBEviteli periféria" (INput peripheral device). A billentyűzettel adatokat/információkat továbbítunk, viszünk BE a számítógépBE. Eddig stimmt? Na! Azok a karakterek, amiket az író BEgépel, azok a hangjegyek, amiket a zenész BEír (vagy mondjuk BEtabol), bizony mind-mind ADATOK. Nullák és egyesek (0 és 1). Adatod viszel BE a számítógpBE bele abba! Igen, mikor papírra ír a kedves költő/író, akkor azt bizony LEírja/LEgépeli. Igen, mikor a tanár néni firkál a táblára, akkor bizony FELírja a feladatot. És ugyanígy, mikor ül a kedves felhasználó a személyi számítógépe előtt, és bizgerálja az egeret, meg püföli a kis fekete billentyűket (nem zongora, figyeljünk!), akkor adatot visz BE! Nem véletlenül hallod minden számítógép-felhasználótól, hogy például: "Egy pillanat, csak BEírom a jelszavam", vagy "Hadd írjak gyorsan BE valamit", vagy "BE kell írnom a naptáramba", stb, stb, hosszan sorolhatnám...

Na. Szerintem erre a témára már épp elég karaktert pazaroltam, remélem érthető. Lapozzunk!

"Nahát...hogy te miket nem mondasz... :) én eddig azt hittem japánul van..." - Édes szívem, te mondtad egy hozzászólásoddal korábban, hogy:

"nincs olyan szó hogy "solo"...meg "gitár combo" stb... " - Én csak szerettem volna neked jelezni, hogy de, van. :)

Utolsó bekezdésedhez annyit fűznék hozzá, hogy igen: természetesen egy magyar nyelvű oldalon vagyunk, amit 99%-ban magyar anyanyelvű emberek látogatnak. Ettől függetlenül beékelődhetnek a magyar párbeszédbe angol/amerikai kifejezések, ami egyáltalán nem baj szerintem, főleg nem az internet világában. Ezt szerintem el kell fogadni, hozzá kell szokni. Akinek az elmúlt 20 évben ez nem sikerült, hát most arra mit mondjak? Válaszoltunk itt jó páran, te voltál az egyetlen, aki nem értette (vagy nem akarta érteni) a kérdést.

2020. aug. 27. 20:02
 14/17 anonim ***** válasza:

Azt mondjuk (így íróként) még hozzáfűzném, hogy speciel én a novelláimat/cikkeimet/szinopszisaimat/forgatókönyveimet/kritikáimat általában MEGírni szoktam (függetlenül attól, hogy papíron vagy számítógépen történik ez). :) Az írás folyamatának lezárultával pedig jön az ÁTírás, aztán a MEGszerkesztés, majd az ÁTszerkesztés, tördelés, lektorálás, stb, stb... Az ilyen jellegű munkáimra általában én sem "BEírásként" szoktam hivatkozni, hiszen ez egy kreatív, alkotó tevékenység. Viszont mikor egy adott dalt tabozok BE (vagy akár LE, az is működhet, hiszen végül is LEgépelem), az számomra egy egészen más jellegű munkamorált jelent. Ott az a helyzet, hogy egy mások által megalkotott szellemi terméket alakítok ÁT adattá/információvá. Ott inkább BEdolgozok valakinek valamit, érted? :)

Na mindegy, nem kell ezt szerintem tovább firtatni. Amúgy sem egy MTA gyűlésen vagyunk. :)

2020. aug. 27. 20:49
 15/17 Waff ***** válasza:

Ekkora idiótát :)))))

(Na látod ez személyeskedés volt....kedves író 😂😂😂)

Vicces ez a vergődésed...de annyit nem ér hogy vitázzak egy íróval... ;)

2020. aug. 28. 11:24
 16/17 Waff ***** válasza:

Még annyit, mert ez mellett nem tudok csak úgy elmenni, ezt imádom: "Emberből vagyok, előfordulhat velem is (bár nem jellemző). "

Doktor úr...magának sem kell a szomszédba menni egy kis egóért ahogy elnézem... :)

2020. aug. 28. 11:47
 17/17 anonim ***** válasza:
Na nem kell azért panic-olni, mert valaki olyan comment-et írt, amit esetleg a többiek nem like-olnak :) guitare-osok vagyunk, felesleges a conflict-us.
2020. szept. 6. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!