Mi baja van a gitárnak?
Még kezdő vagyok nagyon, kb. úgy, hogy 2 nappal ezelőtt kezdtem el gitározni. Hónapokig nagyon volt kedvem gitározni kezdeni, de mikor végül kaptam egyet, nagyon elment a kedvem. Jól be van hangolva, mondhatni, tökéletesen, internetről tanulok. Online videókból tanulok, jól nyomom le a húrokat, ugyanúgy, ahogy a videókban csinálják, de nekem mégis nagyon rossz hang jön ki, nincs benne semmi harmónia és néha még hamis is, pedig minden tökéletesen csinálok, és ez teljesen elveszi a kedvemet a gizározástól, és már a feladásnál tartok ._.
Valami ötlet, hogy velem van-e a gond, vagy a gitárral? Egyszerűen idegesítő, hogy nem tudok 1 nyomorult hangot szépen lejátszani. A videókban olyan szépen hangoznak a hangok, amikor meg én ugyanazt a chordok megpróbálom lejátszani, valami katasztrófális sátán himnusz lesz belőle. Ilyenkor mivel van gond? Velem vagy a gitárral? Már szinte nulla az inspirációm és csak kínból folytatom, hogy ne legyen hiába, hogy vettünk egy drága akusztikus gitárt tokkal, csíptetős hangolóval meg egyebekkel.

Azért sok minden lehet ez, nem csak user error, nem biztos, hogy köze van ahhoz, hogy csak 2 (immáron 3) napja gitározik a kérdező.
Azt sem tudjuk, milyen gitárról van szó. Ha elektromos, lehet a babák egyáltalán nincsenek beállítva. Ha valami filléres hipermarketes gitár, simán lehet hogy sz.r a bundozás. Írta a kérdező, hogy néha furán viselkedik a hangológép - lehet, hogy eleve az a rossz és mégsincs jól behangolva.
Aztán user errorként tipikus, hogy túlságosan izomból szorítja a húrokat. Ez főleg jó magad bundoknál gyönyörű hamissághoz vezet, és hiába néz akárhány oktatóvideót, ezt pl azokból nem fogja megtanulni. Aztán tényleg lehet, hogy a bundoktól távol vannak lefogva a húrok és csörög-zörög az egész.
Kb minden lehet és annak az ellentéte is. Viszont úgy tűnik, a kérdező meggondolta magát, és már nem érdekli őt a téma, szóval azt hiszem, nincs is jelentősége az egésznek.

@12: Nem adtam tippet a jó hangoláshoz. Egy módszert adtam, amivel ellenőrizni tudod, hogy jó-e az intonáció. Ha nem, akkor az lehet a hangszer hibája, meg a tied is - de azt majd kiderítjük, ha megvan, hogy egyáltalán ez-e a probléma.
Amúgy milyen gitárról van szó?

Geryon LC-14 (nylon húros)
4/4-es.
Az alsó (mármint legvékonyabb) 3 átlátszó húron még jól tudok lejátszani, meg szépen is, de a másik 3 mély valami taszító hangot ad ki. Főleg az E6 és az A, de néha a 3 átlátszó húr is hamiskás hangot ad ki, habár "elvileg" jól van behangolva.

Oké, legalább tudjuk, milyen gitár :)
Ha ránéztél, ahogy a #6-ban írtam, írd meg, mi a helyzet és onnan lehet tovább gondolkozni.

@17:
"Ráadásul ez egy klasszikus forma gitár, ami nem alkalmas rá, hogy tábortűzi zenész legyél"
Már miért ne lenne rá alkalmas?
Meg amúgy ki mondta, hogy tábortűzi zenélés a cél? Ilyenről nem esett eddig szó...
Ami a gitárt illeto: egy ilyen olcsó gitárnál valóban előfordulhat, hogy rossz a bundozás, vagy görbe a nyak (ami miatt félreintonál, akkor is ha a bundok jó helyen vannak), vagy bármi, de azért biztosan ez bőven nem jelenthető ki. Vagy így van, vagy nem, innen ezt mi egyelőre nem tudhatjuk.

Elvileg nem túlontúl fos az intonáció: https://www.youtube.com/watch?v=YGcQ4QWiSDo&app=desktop
Nem magasak a bundok?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!