Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért utálhattam meg olvasni?

Miért utálhattam meg olvasni?

Figyelt kérdés

Kiskoromban igazi könyvmoly voltam, az iskolában minden szünetben olvastam, ahelyett, hogy játszottam volna, hetente többször jártam könyvtárba is..Tényleg elég sok könyvet kiolvastam.

Viszont egy pár éve egyáltalán nem olvasok, egyszerűen semmilyen könyv nem tud lekötni. Még ami érdekel is valamennyire, azt is kínkeservesen, több hetes kihagyásokkal sikerül végre befejeznem.

Valamint sokszor azon kapom magam olvasás közben, hogy úgy elolvasok oldalakat, hogy fel se fogom, miről írtak és újra végig kell lapoznom, mert tényleg egy szóra se emlékszem belőle. Úgyhogy ez az egyik oka annak, hogy lassan olvasom ki a kezem ügyébe kerülő könyveket.

Egyébként amikor nem könyvet olvasok, hanem mondjuk cikkeket, akkor is lusta vagyok a hosszú rizsákat elolvasni és inkább csak átfutom a szememmel és megpróbálom kiragadni a "kulcsszavakat". Sok könyvet is ezért hagyok félbe, mert idegesítenek a hosszú tájleírások pl., amikor a nagy semmiről pofáznak legalább fél oldalon keresztül. Inkább azokat az olvasmányokat preferálom, amikben több a párbeszéd és azok is életszerűbbek. Lehet, hülyén hangzik, de nemrég mondjuk belekezdtem a Vörös lázadásba és az azért nem tetszett, mert idegesített, hogy a főszereplő elvileg csak 16 éves, mégis úgy beszél, mint valami öregember..Ha egy könyv szereplője fiatal, akkor azt szeretem, ha használ szlengeket, meg ilyen tipikus fiatalokhoz illő kifejezéseket, szavakat..

Szóval a lényeg, hogy szerintetek hogy lehet, hogy régen annyira imádtam olvasni, most meg egy tök rövid könyvet is hónapokba kerül kiolvasnom? Lehet, valamilyen koncentrációs zavarom van? Szeretném újra megszeretni az olvasást. :/

Esetleg tudtok olyan könyveket ajánlani, amik megfelelnek az általam leírt kritériumoknak?

2018. máj. 11. 02:14
 1/6 anonim válasza:
100%
Pontosan ugyanez vagyok en is! Kb olyan 20-21 eves koromig eszmeletlen sok konyvet olvastam, 2-3nap alatt kiolvastam egyet es jott is a kovetkezo. Aztan szep lassan elmaradt, es mostmar ott tartok hogy evek ota nem olvastam :( pedig ebookom is van, rengeteg konyvvel az is. Szerintem benne van a melo, sokszor ki vagyok merulve, annyira van agyi kapacitasom melo utan, hogy a tv elott bambuljak.. Plusz koncentracios zavar igen, ezt annak tudom be, hogy ebben a felgyorsult vilagban hozzaszokik az ember, hogy a figyelmet tobb fele osztja, na most konyv olvasasnal ha nem tudsz csak a konyvre koncentralni, hat ezen kapod magad, hogy elolvastal 10oldalt, amibol egy szot se tudsz visszaidezni :( fiatalabb koromban nem volt még ez a nagy rohanas allandoan, nem voltak okos telefonok, nem volt 200csatorna, nem volt ez a nyomas mindenfelol, sokkal konnyebb volt az agyamat kikapcsolni, es egy dologra osszpontosositani. Nagyon nagyon szeretnek amugy ujra olvasni en is, mert imadtam, de barmikor nekiulnek es elkezdenem, egyszeruen azt erzem, hogy nincsen agyi kapacitasom odakoncentralni
2018. máj. 11. 04:38
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Régebben nekem is kedvenc hobbim volt az olvasás, számtalan könyvön átrágtam magam. Így az egyetem után viszont nagyon elhanyagoltam a könyveket, munka meg egyéb miatt nem igazán volt kedvem még olvasni is, amit nagyon sajnálok.

Pont pár hete kezdtem el ismét olvasgatni, igaz telefonon digitális formában, de talán újra felveszem a fonalat, legalábbis várólistára került pár könyv.

2018. máj. 11. 12:14
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az ember változik. Régen imádtam az állatos dokufilmeket, de már régóta a tudományos (csillagászat, részecskefizika stb.) és a kriminalisztikához kapcsolódók érdekelnek. Amikor véletlenül állatosra kapcsolok, akkor is az elveszetten, éhesen totyorgó pingvinfiókás jelenet jön velem szembe, amiről tudni, hogy éhen fog lassan halni, mert a szülei elpusztultak a tengeren.:(

Téged nyilván most más foglalkoztat, más érdekel, nem a kitalált, írott történetek.

A mostani életviteledre mennyire jellemző, hogy huzamosabb ideig, koncentrálva kell nézned valamit?

2018. máj. 11. 16:34
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A Vörös Lázadásból a főszereplőt én sem kedveltem a túlzott "tökéletessége" miatt (értsd: jól néz ki, bármibe belefog, sikeres benne, brutál erkölcsös, meghalt a szerelme, magát hibáztatja mások hibái miatt stb., egyszóval mary sue), viszont kb. a könyv felénél bejön egy olyan karakter akit egyszerűen imádok, mert pont a főszerepő ellentéte: nem néz ki tökéletesen, elég nyers stílusban beszél, és bár a "jó" oldalon áll, nem erkölcshuszárkodik, hanem eléggé erőszakos/durva is tud lenni, és többek között pont ez teszi kedvelhetőve. Szóval ha másért nem, akkor miatta megéri elolvasni a könyvet.
2018. máj. 11. 16:34
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat :)

Egyébként jelenleg egy olyan szakmát tanulok, ami legtöbbször eléggé monoton tud lenni és megköveteli, hogy hosszú ideig egy helyre koncentráljak. Mondjuk a gyakorlati órákon nincs is problémám ezzel, csak amikor könyvet próbálnék olvasni :/

4. válaszoló, most, hogy írtad, rájöttem, én is mennyire utálom az ilyen "szent" karaktereket. Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, de én képtelen vagyok egy teljesen hibátlan jellemmel azonosulni és számomra nem is valami élvezetes a könyv, ha közben egy olyan szereplő "gondolatait" olvasom, akinek magát a gondolkodásmódját sem értem...Jó, ez így elég hülyén hangzott, de remélem, értitek, mit akartam kinyögni :D

2018. máj. 12. 17:47
 6/6 anonim ***** válasza:

Én is így vagyok ezzel pedig magyar szakot végeztem az egyetemen.

Amióta dolgozom, se időm, se energiám, se kedvem nincs. :(

2018. máj. 14. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!