Mi a véleményetek az alábbi fantasy sorozatokról, hogy rangsorolnátok?
George R. R. Martin: A tűz és jég dala sorozat
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok, A hobbit, A Gyűrűk Ura trilógia (stb.)
Andrzej Sapkowski: Vaják sorozat
J. K. Rowling: Harry Potter sorozat
1. Martin
2. Rowling
3. Tolkien
4. Sapkowski
1. Rowling
2. Tolkien
3. Martin
4. Sapkowski
Fontos lenne tudni milyen szempont alapján rangsoroljuk őket. Nem mindegy, hogy történet szempontjából vagy a világ alkotásuk szempontjából.
Történet:
1. George
2. Andrzej
3.Tolkin
4.Rowling
Világ szempontjából.
1. Tolkien
2. George
3. Andrzej
4. Rowling
Sapkowskit még nem olvastam, őt ezért kihagyom a rangsorból.
1. Rowling
2. Martin
3. Tolkien
(De nagyon vékony a határ köztük, mind nagyon közel áll a szívemhez.)
Egyértelműen a könyvek a mérvadóak a téma alapján de inkább 3 szempont alapján értékelem: könyvek,filmek/sorozat és az író maga
1.Tolkien-emberileg nagyon jó,a filmek zseniálisak,a könyvek is nagyon jók bár a másik 2 egy kicsivel jobban élvezhető az "újdonsága",nyelvezete miatt.
2.Rowling-emberileg jó,a könyvek zseniálisak,többször is elolvastam őket,viszont a filmek nagy része pocsék.
3.Martin-emberileg nálam már a 8 éves várakozásaival, "majd megjelenik egyszer" dolgaival leszerepelt,a könyvek nagyon jók,a sorozat viszont az 5. évad óta siralmasan gyenge.
(a vajákból még csak 2 könyvet olvastam és egy játékkal játszottam szóval azt még nem sorolom be)
Valóbban több téma szerint lehet csoportosítani az enyém a következő, indoklással:
1. Martin világa, azért mert nagyon árnyalt. Sok a szereplők és nem is sablonosak, hanem árnyaltak, van karakterfejlődés sok szereplőnél, minfenki megtalálhatja, hogy kit pártol a regény során, mert nincs jó és rossz. Van benne fantasy, de nem olyan nagy mennyiségben, csak annyi amennyi pont szükséges. A sok kidolgozott kultúra pedig csak növeli a szinvonalat. A várakozás, hát az valóbban elég hosszú és jobban örülnék, ha holnap azt mondaná, hogy befejeztem, de ez van.
2. Tolkien világa, azért lett csak második számomra, mert itt a szereplők nem árnyaltak, hanem fekete-fehérek, de ez nem baj, a történetnek pont ez adja meg a varázsát. Itt is mondhatjuk, hogy több kultúra van, amit én nagyon szeretek. Ugye ennél a műnél nagy mennyiségben van fantasztikum, de ezt a világot a nélkül el sem lehetne képzelni. Az csak emeli a szinvonalat, hogy külön nyelvet is talált ki.
3. Rowling világa, ez azért tetszik nagyon mert a jelen korban játszódik, és jó elképzelni, hogy a varázslóknak is van egy külön társadalma, és hogy hogyan rejtőznek el a hétköznapi emberek elől.
4. Sapkowski világát is szeretem, mert ez is hasonlóan a Martinéhoz, árnyalt. Itt is jelentősek a fantasy elemek, de „valósághűbb" marad mint a Tolkien-i világ. Kimondottan szerettem amikor többféle teremtményt mutat be.
1. Tolkien
2. Rowling
3. George R. R. Martin
4. Andrzej Sapkowski
1-Tolkien
2-Sapkowski
3-Martin
4-Rowling
Írási forma és történet szerint összevegyítve:
1.Tolkien
2.Sapkowski
3.Martin
4.Rowling
Tolkien
Sapkowksi
Martin
Rowling
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!