Miért lett a magyar fordításban Jason (Dzsézön) -ből Jászon az Olimposz hősei című könyvsorozatban?
Ki hívja Jason - Dzsézönnek? Csak az angolszászok.
Ez olyan mint a Dzsízisz Krájszt. (Jézus Krisztus)
"Iaszón (görög betűkkel Ἰάσων) Aiszón és Polümédé fia, Krétheusz unokája; az argonauták vezetője. "
Ez egyébként érdekedes. A történelmi neveket le szokták fordítani, pl Nagy Sándor. Vagy régen néhány íróét is (Verne Gyula). Most pedig a híres emberek nevét nem igazán szoktuk fordítgatni, de ha jól vettem észre, akkor ez alól az angol királyi család kivételt képez (Erzsébet, Katalain, György stb...)
Valószínűleg a szereplő egy történelmi személyről lett elnevezve, akkor pedig így passzol. De attól is szokott függeni, hogy milyen korosztálynak írták. Egy 11-12 évesnek nehezebben mennek az angol nevek, mint egy idősebbnek, ezt is figyelembe szokták venni.
Hármas Statham nevét azért nem fordítjuk le, mert köze sincs a görög mitológiához.
A könyvben a görög istenek nevei is magyarul szerepelnek, nem angolul, és Jászon egy görög mitológiai alak volt, akit mi magyarok nem Dzsézönnek ejtünk. A szerző nyilvánvalóan a görög mitológiai alak miatt választotta a nevet, ezért fordították le, hogy mindenki tudja, itt Jászonról van szó (rá van utalás) nem pedig egy véletlenszerű Dzsézönről.
Egyébként természetesen nem kell lefordítani a külföldi neveket.
Akkor már Percy nevét is átírhatták volna Perszeuszra, mert " így passzol". Szerintem maradhatott volna Jason, és legfeljebb utalhattak volna rá, hogy a görög mitológiai Jászonról kapta a nevét, mint, ahogy Percy is.
Nem kell a tizenéveseket hülyének nézni és szájbarágósan fordítani. Úgyhogy engem is idegesített ez a név a könyvben.
Köszönök minden választ! Sokat segítettek! Bár ha angolul látom a nevét még mindig Dzsézönnek ejtem xdd
Már csak az a kérdésem hogy valaki azt is eltudja-e magyarázni hogy a Stoll fivérekből miért lett Ellelop? Vagy ez is vmilyen utalás?
Hermész a tolvajok istene is. Ezért a jelenti a nevük hogy ellop/lopást.
És nem csak te vagy így. Én is mindig Dzsézon/Dzsézön-nek hívom a fejemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!