Hogy tetszik az első regényem, első fejezete?
Egy legenda, a smaragd királyságból
1.Fejezet(részlet)
A néma, sötét, szürkületben, a kastély lőréses ablakaira, vadul, záporoztak az esőcseppek. Ez a domb tetőre épített, bevehetetlennek vélt, erőd, biztosított oly gyakran, védelmet, az alatta elterülő falvak lakói számára.
Egészen távolról, városokon kívül, erdőkön és mezőkön túl, ki kör vonalozódott a fellegvár formája. Méltóságteljesen emelkedve a táj fölé, félelemmel vegyes, áhítattal töltve el, az arra járók szívét.
Most mégis, a szellő, játszi könnyedséggel hatolt át, az ódon kőbástyán, mint, ha csak gúnyolódni akarna, eme több évszázados, büszke várral.
Süvöltve, tört át a szél a falon, hideg nyugtalanságot hozva, a teremben suttogó, alakok számára.
Szomorú nyikorgással tárult ki, a vaskos fa ajtó, mögüle egy gondterhelt, szakállas, férfi lépett elő, remegő kézzel a jegyzetei közé temetve arcát.
-Milyen, súlyos az állapota?-szegezte, hozzá a kérdést, egy határozott hang a tömegből.
A kérdező Lorenzo bíboros volt. Egy hat láb magas, erős felépítésű, negyvenes évei végén járó férfi. Erejének, rangjának és a királyságban betöltött bizalmi pozíciójának hála, nagy tiszteletnek örvendett az udvarban.
-Most már, nem tehetek érte semmit, a király meg fog halni. A kór, mely családját is sújtotta, bármi legyen az, végül ő magát is elérte.
-Mennyi, ideje van még hátra?-kérdezte a bíboros, miközben szórakozottan babrált, a nyakán lógó kereszttel.
-Egy vagy két nap, csak az Úr a megmondhatója, az ő kezében van. Ha gondolja eminenciás uram feladhatja neki az utolsó kenetet.
A hallottak, nehéz súlyként telepedett a csarnokban lévőkre. A szobán nyomasztó csend lett úrrá, melyet csak a kandallóban lévő parázs sziszegése, és az esőcseppek kérlelhetetlen kopogása tört meg.
- Egy év sem telt bele, és elment, a királyné, a trónörökös és most ő is. Üvöltötte, magából kikelve, a jelenlévőknek, Havasföld hercege.
- Nemesek kik az uralkodó ellen voltak, ki fogják használni az alkalmat. Fel kell készülnünk,minden eshetőségre.
-Gondoskodnunk, kell az utódlásról, értesítenünk kell a korona herceget, mihamarabb, a kialakult helyzetről.
-A király fivére, kíséretével együtt, úton van, napokkal ezelőtt levélben értesítettem,bátyja romló állapotáról. Igazából bármikor megérkezhet.-szólt higgadtan Lorenzo az egybegyűlteknek.
Pislákoló fáklyák fénye, félhomályba burkolta a jelenlévőket, arcukon helyeslő bólintás futott végig, a bíboros szavaira.
-Ezek aljas gyilkosságok, merénylet a korona ellen, nem maradhatnak megtorlatlanul.- a társaság egy fiatal tagjának, ingerült bekiabálásai, törték meg a szoba csendjét.
-Mondja,tisztelt Grófom, mégis kin szeretne bosszút állni, a sorson?-a már lenyugodott, IV.Clémenttől Havasföld hercegétől jött a kérdés, a zömök alacsony, donga lábú férfitól.
Ékes felszólalásait, mindig nagy érdeklődés övezte, alacsony, beteges termete ellenére.
-A legnagyobb, bűn, melyet egy nemes elkövethet, hogy fellázad a törvényes hűbérura ellen. Drága királyunk, az Úr bocsásson meg neki, megszegte az ősi törvényt. Praedestinare „örök elkárhozás” a jussa. Átkot hozott, saját és családja fejére.
Clément szavai után, vad morajlás futott végig az embereken.Veszekedés, kiabálás, egymás túlharsogása, lett úrrá a csoporton. Havasföld hercege, karjának, egy erőteljes, határozott rántása után, érezte, hogy a terem egy kevésbé megvilágított sarka felé vonszolják.
Lorenzo bíboros, távol a kíváncsi fülektől, lendületesen, teste minden erejével, a hideg kőfalhoz, taszította a megszeppent Clémenttet.
-Nagy uram, ön valóban, úgy gondolja, hogy ezek, a rejtélyes halálestek a véletlen művei?
Az erőteljes szorításban, kényelmetlenül fészkelődő Clément zavarodottan nézett a bíborosra.
-Véletlenek?-,de hát eminenciás uram, önnek kéne a legjobban tudni, amik történnek, nem holmi véletlenek, vagy futó balszerencse okai, büntetések, melyet Isten szabott ki, Antonius Selvora, a királyunkra.
A bíboros ingerülten engedte el füle mellett a megjegyzést.
-Az Isten szerelmére, beszéljen már Clément, maga ott volt, a király pohárnokaként szolgált, azon a napon. Mikor lett rosszul pontosan az uralkodó?-faggatta, ingerülten a vörös ruhás pap, Havasföld hercegét
Miután a herceg, lopva körülnézve, megbizonyosodott arról, hogy más nem hallgatja ki a beszélgetésüket, halkabbra fogta hangja erejét. A még mindig, meghökkent Clément folytatta.
-Miután elfogyasztotta a vacsoráját, a nagyteremben, ahol minden nap tölti az est ebédjét. Nem sokkal azután, hogy bort töltöttem a kelyhébe, szörnyű görcsök törtek rá.
-Bort töltött neki? Honnan származott az a palack?
-A flaska, Marcus Selvo neve napi ajándéka volt a bátyja számára. Tudom mire gondol eminenciás uram, nézett a herceg az elfehéredett bíborosra.
-Többen is ittak a flaskából, nézzen jól meg, én magam is, két pohárral benyakaltam, abból a borból.
-Ön is Bíboros uram, mint mindenki más, hallotta a szóbeszédet. Két évvel ezelőtt, az akkor még csak, Antonius Selvo hercegként ismert ifjú, hadsereget állított fel, zsoldosokat bérelt, és vezette saját hűbérura, a királya ellen, hogy megszerezze az áhított trónt.A harcmezőn, serege élén, hősies, küzdése ellenére, patthelyzet, alakult ki, mely mindkét fél megsínylett. Látván a kegyetlen mészárlást, hogy megelőzze a további vérontást Selvo herceg kihívta párbajra az akkori uralkodót.A balga király pedig bele ment.-jegyezte meg Clément, majd szomorúan csóválta meg a fejét.
-Hősiesen viselkedett a harcmezőn, bátor volt, hogy párbajra hívta a királyát, de az árulásán, ez mit sem változtat. Ezért Bünteti az Úr Antonius Selvot. A sors el vette tőle a feleségét, a gyermekét, és, most, az ő életét követeli, ez a büntetése.
-Most pedig, ha megtenné eminenciás uram, nézett le Havasföld hercege karjára, melyet a bíboros még mindig görcsösen szorongatott.
-Ohh, bo-bocsánat.-Lorenzo az egyház hercege, könnyed mozdulattal, engedett a szorításból, mire Clément, megkönnyebbülésében, hálásan felsóhajtott.
Lorenzo egy ideig,még fürkészte beszélgető partnere tekintetét,majd egy egy biccentésével jelezte,hogy lezártnak tekinti a beszélgetésüket.
IV.Clémet hálásan, oldalgott odébb, és veszett bele az egymással veszekedő nemesek tömegébe.
Lorenzo egy ideig figyelte a távozó, Clément, csoszogó sziluettjét.
Lehetséges lenne, hogy Havasföld hercegének, a lába mellett, még máshol is küzdenie kell a visszamaradottsággal? Vagy az ostobaság álarca mögé rejti el titkait?
Távolról, élesen felharsanó, kürtszó, zavarta meg, a bíborost a gondolatmenetét.
-A koronaherceg megérkezett, Marcus Selvo a kapu alatt. A terem egyik lőréses ablakánál, egy ifjú nemes, örömittasan a kiabálta szobában megjelentek számára.
"A terem egyik lőréses ablakánál, egy ifjú nemes, örömittasan a kiabálta szobában megjelentek számára."
WTF? Ez a mondat hogy sikerült így?
Tele van helyesírási hibával, illetve zagyva, érthetetlen mondatokkal.
Köszönöm,hogy végig olvastad,és véleményt írtál róla.
Igazából a legtöbb részét,részegen unalmamban írtam.
Ez a domb tetőre épített - eddig olvastam.
Majd ha átírod HELYESEN az egészet, akkor tovább olvasom, de hadd ne bogarásszam már minden sorát.
Részegem írtad?
Na, beleolvasgattam és egyébként, ahhoz képest meglepően jó :D
Abszolút igazatok van,jobban is figyelhettem volna,vagy át olvashattam volna néhányszor.
Ment is a zöld kéz mindenkinek.
Különben, múlt éjjel írtam még folytatást hozzá,csak nem akartam egyszerre túl sokat feltenni.(szintén pityókás állapotban)
Ha valakit érdekel, szívesen elküldöm vagy ide is kirakom szívesen.
(bár nem hinném,hogy nagy érdeklődés lenne a mű iránt)
Első bekezdésed, első 2 mondatod!
"A néma, sötét, szürkületben, a kastély lőréses ablakaira, vadul, záporoztak az esőcseppek. Ez a domb tetőre épített, bevehetetlennek vélt, erőd, biztosított oly gyakran, védelmet, az alatta elterülő falvak lakói számára."
Helyesen így szólna:
"A néma, sötét szürkületben a kastély lőréses ablakaira vadul záporoztak az esőcseppek. Ez a dombtetőre épített, bevehetetlennek vélt erőd biztosított oly gyakran védelmet az alatta elterülő falvak lakói számára."
Helyesen ebbe a két mondatba 2 darab vessző kell. Te 10 darab vesszőt tettél bele! Borzalmas, ne is haragudj. A sztori sem tetszik, olvashatatlanul rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!