Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi kell ahhoz hogy valakiből...

Mi kell ahhoz hogy valakiből jó író legyen?

Figyelt kérdés

2017. aug. 18. 16:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Tehetség és gyakorlás. Főleg tehetség.
2017. aug. 18. 16:58
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Oké, még a fantáziát is írhatnám, de úgy gondolom, hogy a tehetség magába foglalja azt is.
2017. aug. 18. 16:58
 3/13 anonim ***** válasza:
88%

Gyakorlás, kitartás és még több gyakorlás.

Na persze thetség és fantázia, igen, de mindenki kezdi valahol. És a "jó író" szerintem nem csak Jókait meg Victor Hugót takarja, vagy Tolkeint. Aki nem "tananyag", nem túl ismert, lehet jó író ugye.

Kitérőről vissza: A művészethez nem csak tehetség kell, és ez minden művészeti ágra igaz. Da Vinci első gyerekkori rajza sem a Mona Lisa volt, ahogy Michelangelo sem Dávidot faragott az első kezeügyébe kerülő kőtömbből. Talán valahol még Petőfinek is volt egy-két olyan próbálkozása, amin utólag kínosan nevetett volna. Ezzel nem a nagyokat akarom becsmérelni, minden tiszteletem az övék!

De nem hiszem, hogy pontosan kijelenthetjük, kiben milyen arányban keveredik a tehetség és szorgalom. Ritka az olyan csodagyerek, mint például zeneszerzés területén Mozart.

Szóval kérdező: kell fantázia (anélkül hogy lesznek a megvalósítandó ötletek?), tehetség is nyilván, de a gyakorlás és kitartás nélkülözhetetlen dolgok, mert csak azokkal fejlődsz.

Hogy kicsit vesszek a hitelességemből: én is próbálkozom az írással, és ki merem jelenteni hogy még mindig nem vagyok valami jó, de sokat fejlődtem az utóbbi öt évben. Nekem a kitartás hiányzik leginkább (no meg a sokat emlegetett übertehetség :D)

17/L

2017. aug. 18. 17:18
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Csak ezzel az a baj, hogy az írás és a festészet pont olyan műfaj, ahol ha valaki tehetségtelen, az maximum középszerű művet fog produkálni, bármennyit is gyakorol. Ezért mondtam, hogy a theteség a legfontosabb és csak utána a gyakorlás.
2017. aug. 18. 17:28
 5/13 anonim ***** válasza:
Bár végülis lényegtelen sorrendet felállítani.
2017. aug. 18. 17:29
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én sem tagadom hogy fontos, az h.lyeség lenne. Bocsánat, csak úgy értelmeztem hogy te "nagy tehetségre", csodayerekekre jellemző adottságra gondoltál. Ha nem így van, akkor egyetértek abban, hogy szükséges, de tartom magam ahhoz, hogy csak gyakorlással lehet kihozni belőle a maximumot (vagy egyáltalán azt a szintet, amit az illető képes megütni.)
2017. aug. 18. 17:31
 7/13 anonim ***** válasza:
Igazad van, lényegében mindkettő kell és kész.
2017. aug. 18. 17:32
 8/13 anonim ***** válasza:
Ja, nem állítom én sem, hogy rögtön Nobel díjas művet fog a tehetséges lerakni az asztalra. Csak azt, hogy ha tehetsége van akkor lépes lesz magas szintre eljutni.
2017. aug. 18. 17:33
 9/13 rajcziz ***** válasza:
100%

Szorgalom, kitartás, gyakorlás, kritikus szem.

A tehetség meg nem árt ha van, de nem feltétlenül szükséges. Eleve nem egy konkrétan mérhető fogalom, a sikeres írókra utólag úgyis rámondják, hogy tehetséges volt, aztán pedig felcserélődik a két fogalom sorrendje. Mindenki úgy gondolja, hogy azért lett sikeres, mert tehetséges volt. De ha megnézzük, mit mondanak a "nagyok", akármennyi regény után beismerik, hogy az első vázlataik gyengék, és sokat kell dolgozniuk azon, hogy elkészüljön a végső változat.

2017. aug. 18. 19:32
 10/13 Juliusz48 ***** válasza:
Azért nem árt a nyelv minél tökéletesebb ismerete, amihez kellő mennyiségű olvasás sem árt, hogy a szókincsed is túlmutasson az átlagon. Nem beszélve, hogy a mondaton belüli szóismétlés kerüléséhez is szükséges.
2017. aug. 22. 07:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!