Mi lenne az az 1. mondat egy könyvben amire felkapnád a fejed és biztosan tovább olvasnál?
"The first time I punched a baby in the face..."
C.V. Hunt: Baby Hater
Ez a könyv nem fogja megváltoztatni az életedet. Nem ígérem meg, hogy az utolsó oldalakat olvasva elégedetten teszed majd le a könyvemet. Azt sem igérhetem meg neked, hogy szórakoztató leszek, amikor szembesítelek a ténnyel: varázsló vagy, mégsem varázsolsz. Kíváncsi vagy a történetemre? Mesélhetek neked, arról, hogyan vesztettem el, no nem a szűzességem, hanem a varázserőm. Kezdjük azzal, mikor ismertem fel magamban a képességet, amivel szűzhártyámat újra és újra vissza-varázsoltam, és minden férfinak oda-ajándékoztam egy semmit sem érő illúziót, ami végülis mindkettőnket gazdaggá tett, ezért született ez a könyv.
1736-ban születtem Párizsban, anyám prostituált, apám lelkész. Belőlem jobbágyot kívántak faragni, de nem voltam fából, így elszöktem otthonról tizenegyévesen. Az éhség rávett a lopásra, egy alkalommal a káplár fülöncsípett, de nem zárt tömlöcbe. Megígérte, olyan tolvajt farag belőlem, hogy még nála is nagyobbat. Az ötlete nem tetszett, bokán rúgtam és futottam, mint az éhes kutya, aki csírkét lop a piacról. Éppen kivégzés volt, így a tömegben megbújtam.
- Ezt a női állatasszonyt a mai napon kivégezzük, mert lopott egy szappant. Ha ez önöknek nem túl meggyőző a halálos ítéletre, akkor boszorka, és parázna...
Ahogy sikerült megnyugodnom, és leráznom a káplárt, a látásom kitisztult.
- Halált. Dögöljé.
A tömegnek a kivégzés egy ünnepi esemény. Én még nem éreztem át ennek a hangulatát, azt hiszem nem is fogom, hiszen anyámra nyakára szegeződött a pallos. Végignéztem a gyors halálát, és úgy éreztem egy lélekkel kevesebb jó ember lett a földön. Az eseményt követően az emberek szétoszoltak és az ivóban vezették le a bennük megmaradt dühöt, aggódva hajtották le a vizezett boros kupájukat, és remélték nem ők lesznek a következők, akinek fejüket veszik.
Az én kedvenc könyvem így kezdôdött:
Megesküdtem a Styx folyóra, hogy ami ebben a könyvben le van írva, az elejétől a végéig kitaláció. Nincs semmiféle Perseus „Percy" Jackson nevű tizenkét éves fiú. A görög istenek csak régi mítoszok. Egészen biztosan nincsenek gyermekeik halandóktól a huszonegyedik században, és Félvér tábor nevű hely sem létezik, ahol félistenek, fiatal hősök táboroznának, akiket én tanítok és edzek arra, hogyan éljék túl szörnyűséges ellenségeik támadását. Percy sosem találkozott szatírral és Athéné lányával sem. Egyáltalán nem indultak együtt az Alvilág kapujához, hogy megakadályozzák az istenek közötti katasztrofális háború kitörését. Mindezek után figyelmeztetnem kell téged, alaposan gondold meg, elkezded-e olvasni ezt a könyvet. Ha bármi felkavarót érzel olvasás közben - ha gyanítod, hogy ez a történet a te életedhez hasonít - AZONNAL HAGYD ABBA AZ OLVASÁST! A következményekért semmiféle felelősséget nem vállalok.
Szétrágtam volna a körmeim ha nem olvasom el három nap alatt az elsô kötetet. Imádom Rick Riordant.
Általában szerintem nem csak az első mondat, hanem az első bekezdés (esetekben első több bekezdés) az, ami megragadja a figyelmedet.
Mindenféle rendszer nélkül kapkodtam le a polcomról a könyveket, hogy megnézzem, elég érdekes-e az első pár mondatuk, úgyhogy hol angol, hogy magyar idézeteket fogtok itt látni. Itt is van néhány:
" Good Morning! You're Going To Die. (1. fejezet címe)
Yeah, I know. You guys are going to read about how I died in agony, and you're going to be like, "Wow! That sounds cool, Magnus! Can I die in agony too?" "
(Rick Riordan: The Sword of Summer)
Rick Riordantól a Percy Jackson sorozat mindegyik első mondatát(mondatait) nagyon szeretem:
1. kötet: "Look, I didn’t want to be a half-blood. If you’re reading this because you think you might be one, my advice is: close this book right now."
2. kötet: "My nightmare started like this."
3. kötet: "The Friday before winter break, my mom packed me an overnight bag and a few deadly weapons and took me to a new boarding school."
4. kötet: "The last thing I wanted to do on my summer break was blow up another school."
5. kötet: "The end of the world started when a pegasus landed on the hood of my car."
Még egy Rick Riordantól: The Hidden Oracle.
"My name is Apollo. I used to be a god.
In my four thousand six hundred and twelve years, I have done many things. I inflicted a plague on the Greeks who besieged Troy. I blessed Babe Ruth with three home runs in game four of the 1926 World Series. I visited my wrath upon Britney Spears at the 2007 MTV Video Music Awards.
But in all my immortal life, I never before crash-landed in a dumpster."
!!Ennél a könyvnél még érdekes, hogy minden fejezetcím egy haiku (három soros, soronként 5-7-5 szótagos költemény), ami vicces, mert Apollo a költészet istene.
"Az anyám prostituált. Nem az a mocskos, utcákat rovó fajta. Nagyon is csinos, finom beszédű és szép ruhákat hord. De pénzért vagy ajándékokért fekszik le a férfiakkal, és az értelmező szótár szerint ez prostituálttá teszi."
(Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok)
"Sohasem felejtem el a napot, amikor anyám heves tiltakozása ellenére nagyanyámtól megtanultam, hogyan tegyünk kötést a szélre."
(Kendall Kulper: A tenger boszorkánya)
"Gyűlölöm a bal kezemet. Gyűlölök ránézni. Gyűlölöm, hogy ráng, remeg, ás arra emlékeztet, hogy elveszítettem önmagam. De ettől még ránézek, mert arra is emlékeztet, hogy meg fogom találni a fiút, aki mindent elvett tőlem. Meg fogom ölni a fiút, aki megölt engem. Végezni fogok vele, méghozzá a bal kezemmel."
(Katja Millay: A nyugalom tengere)
"Ahogy iskolába tartott a hóvattába süppedt macskakövön, Karounak nem volt semmiféle baljós előérzete a nappal kapcsolatban."
(Laini Taylor: Füst és csont leánya)
- itt talán magyarázok egy kicsit. Elsőre snassznak tűnhet ez a mondat, de ez az egyszerű kijelentés, hogy "semmiféle baljós előérzet" azonnal a képedbe üvölti, hogy valami nagyon el fog csesződni. Tovább is olvastam, mert tudni akartam, mi fog elcsesződni egészen pontosan.
"Lassan, álmodozva vetkőzött. Már meztelen volt, kiválasztott egy ragyogó vörös színű hálóinget, hogy ne látsszék majd rajta a vér."
(Sydney Sheldon: Ha eljön a holnap)
Ennél inkább a fejezetcímek sürgetnek, hogy "olvasd, olvasd, olvasd tovább!"
Az első fejezet címe "136 nappal azelőtt", a szám pedig ha nem is egyesével vagy szabályosan, de folyamatosan csökken. (John Green: Alaska nyomában)
"Cinder bokájában a csavart rendesen szétmarta már a rozsda, a csillag alakú horony formátlan tárcsává torzult. Az ujja is belefájdult, ahogy a csavarhúzóval próbálta kilazítani, de mindig csak egy-egy csikorgó félfordulatra telt az erejéből."
(Marissa Meyer: Cinder)
Most ennyire volt időm, remélem egy-kettő felkeltette valaki érdeklődését:)
majdnem-17/L
(U.i.: Melyik félkegyelmű pontozgatja le a válaszokat? Itt tényleg nem "hasznosságon" múlik a válasz; csak azokat lenne logikus lepontozni, akik kötözködnek, vagy nem írtak egyetlen első mondatot sem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!