Mi lenne az az 1. mondat egy könyvben amire felkapnád a fejed és biztosan tovább olvasnál?
"A nevem India Opal Buloni, és tavaly nyáron az apukám, aki baptista lelkész, elküldött a boltba, hogy vegyek makarónit, sajtot meg két szem paradicsomot, én pedig egy kutyával tértem haza."
"A Privet Drive 4. szám alatt lakó Dursley úr és neje büszkén állíthatták, hogy köszönik szépen, ők tökéletesen normálisak."
"Frankó, hogy feküdnöm kell egy hónapot, irtó sok időm jut a gondolkodásra! Minden eszembe jön! Jár az agyam körbe, mint kerge szú a fában."
"Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség."
"Kedves Barátom!
Azért írok neked, mert egy lány azt mondta, számíthatok rád, meg fogsz érteni, és mert nem akartál lefeküdni senkivel azon a bulin, habár megtehetted volna."
"Árnyék három évet húzott le a börtönben. Kellően nagydarab volt, és eléggé "ne-baszakodjatok-velem" arccal nézett a világba ahhoz, hogy a legnagyobb problémát az okozza, mihez kezdjen a rengeteg szabadidejével. Így hát sokat súlyzózott, bűvésztrükköket tanult egy pénzérmével, és sokat gondolt arra, mennyire szereti a feleségét."
Csak néhány a kedvenc könyveim közül.
"Mikor Ethan visszatért az előtérbe, az asztalnál ülő Kevin háta mögé osont, s egyik hideg kezét végighúzta a fiatal fiú ingének elején, majd tenyerét melkasára rakta. Kevin rémületében felsikoltott, és ugrálni kezdett, hogy megpróbáljon elmenekülni a férfi elől, Ethan pedig nevetett, és addig tartotta ott a kezét, amíg tenyere meg nem melegedett. "
19/L
A kerdezonek: hosszú és bonyolult. Túl sokszor szerepel a nokedli és hasonlatos szavak.
Amúgy az általam írt nyitómondatok (2.válaszoló voltam, azt hiszem) kölcsönzöttek.
Az első Jane Austin: Büszkeség és balítélet, a második Cat Clark: Entangled-Összekuszálva c. könyvekből van. :)
"Egy racionális ember nem néz hátra a válla fölött, amikor egy sötét folyosón halad, enélkül is tudja, hogy senki (semmi?) nem követi."-nyugtatgattam magam, miközben önkéntelenül megszaporáztam a lépteimet és futásnak eredtem; szívem a torkomban dobogott, pulzusszámom a magasba szökkent - a higgadt mosoly azonban mindvégig rezzenéstelenül ült derűs arcomon.
Egy jó pszicho-horror kezdődhetne ezzel a mondattal
16-os vagyok, találtam egy novellát, amit tuti nem olvastam volna el az első mondat nélkül
Stanislaw Lem: Hogyan maradt meg a világ?
Trurl mérnök egyszer olyan gépet épített, amely minden S betűvel kezdődő dolgot meg tudott csinálni.
"Hegedű sírt a távolban, míg a nagynép megvacsorázott a hatalmas vadból, mit pincér híján a sarki bordély szajhái hoztak ki gőzölgőn, ám épp elég melegen, hogy meglehessen beszélni, hány hajó is induljon holnap éjjel az Újvilágba megbolygatni az embereket, és kinyilvánítani, hogy az egész világ ura mostantól az utolsó fehérmágus-herceg oldalán a nekromanta örökös-hasonmás királynővel."
(Saját "első mondat". Készülő fantasy művemből van.)
18L
"Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek." - a valaha volt kedvenc első mondatom, mert nemcsak zseniális és figyelemfelkeltő, hanem tökéletesen átadja magát a regényt egyetlen mondatban (buksisimi annak, aki megmondja, miből van:))
És az én eddigi két regényem első mondat(ai):
"Amikor először találkoztam vele, még ártatlan volt."
"Amióta az eszemet tudom, egész életemben abban reménykedtem, hogy a világ egyszer megváltozik."
Nagyon jók! Nem is tudtam milyen sok jó 1. mondat van :)
Még jöhet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!