Martin alkotott akkorát a Game of Thronessal, mint Tolkien a Hobbittal és a LOTR-el?
Tolkien a fantasy megalapítója. Olyan kérdés ez, mint hogy alkotott-e xy olyat Magyarországon, mint Szent István. Biztos sokan alkottak nagyot a magyar történelemben, de alapító csak egy van. A GoT egy kiemelkedő mű, és nagy befolyása volt a fantasyra az elmúlt évtizedekben. De soha senkinek nem lehet akkora hatása a fantasyra, mint Tolkiennek volt. Egyszerűen ilyen az alapítás természete.
Ha arra gondolsz, hogy van-e olyan jó, mint Tolkien, akkor persze. Tolkien a saját idejében volt csak kiemelkedő. Mára kismillió jobb fantasy van. Csak sok a sznob, úgyhogy ilyet nem illik mondani.
A Game of thrones egy vérszegény adaptációja A Tűz és Jég dalának.
Martin A Tűz és Jég dalát írta.
(Utolsó: Igen, de jobbnak tartottam Game of Thrones-t írni, mert sokan nem olvasták a könyveket. viszont ha olvastad, értelmezd úgy, hogy Tűz és Jég Dalát írtam)
3-as: Jogos, de nem arra gondoltam, hogy mekkora hatást gyakoroltak a fantasyra.
Nagyon szeretem a Tűz és jég dalát, viszont azt kell, hogy mondjam, nyomába se ér Tolkiennak. Amikor még újdonságnak számított én is rámondtam, hogy jobb, viszont Tolkien világa sokkal komplexebb, részletgazdagabb, élőbb. A Tűz és jég dala persze úgyszintén zseniális újító a fantasy műfajában, ritka az ilyen karakterábrázolás, politikai dráma, földhözragadtság a műfajban, viszont kicsit talán túlértékeltnek is tartom, hisz most hogy van ez a sorozat, nagyon sok a sznob, akinek eddig köze se volt a fantasyhoz, egekig magasztalja, amikor a sorozat csak gyenge mása a könyveknek, azelőtt meg a kutya se ismerte.
Akik szerint meg Tolkiennál csak fekete és fehér karakterek vannak, olvasson bele a Szilmarilokba, legalább a Húrin gyermekeibe. Tény, A Gyűrűk Urában eléggé eposzi karakter archetípusok vannak, viszont az azt megelőző korokban koránt sem annyira fekete és fehér minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!